Какви материали са необходими за окабеляване

Времето мина, когато в стаята имаше една крушка и гнездо. В модерна къща или апартамент има десетки аксесоари и устройства за окабеляване. Това означава, че е необходимо да се гарантира безопасната и надеждна работа на окабеляването. Затова ще говорим за това какви материали за електрическа работа трябва да закупите и без които можете да направите основен ремонт в частна къща или първоначална инсталация в нова сграда. Обърнете внимание, че в отделна статия говорихме за минималния набор от инструменти, необходими за окабеляване: https://my.electricianexp.com/kakie-instrumenty-dolzhny-byt-u-domashnego-elektrika.html, Тук ще говорим само за консумативи, защитно оборудване и продукти за окабеляване.

Електрическа мощност

В нова сграда, особено когато става въпрос за частна къща, често е необходимо да се грижите за входа на електричеството. Има два варианта как да направите това:

 1. Влизане от въздушната линия по въздух.
 2. Вход за кабел под земята.

Какви материали трябва да се подготвят за всяка от ситуациите? Разклонете се офлайн SIP проводник, В допълнение към самата жица ще ви трябват още пробивни кабелни скоби или така наречените ядки. С тяхна помощ проводниците са свързани към линията, без да се отстранява напрежението.

Пиърсинг скоби

За подземен вход се нуждаете брониран кабел VBBSHV или обикновен тип кабел VVG, но тогава всички невъоръжени продукти под земята трябва да бъдат положени в PND-гофрирана тръба. Той ще предпази от повреди в случай на изместване на почвата и въздействието на товари по време на работа.

Провеждане на кабели под земята

Допълнително окабеляване е да монтаж на електрически панел, Модерен входен щит се състои от:

Автомати в щита

Понякога първите две точки заместват Аварийно прекъсвачи, Всички модерни кабелни продукти са инсталирани на Дин релса, Според избора на производители, лидерските позиции се заемат от компании:

 • Шнайдер електрически;
 • ABB;
 • Legrand.

Най-добрите производители на прекъсвачи

Продуктите от IEK са по-бюджетен вариант, качеството на материалите на тази компания е напълно приемливо, но според опита на много електротехници често се намират фалшификати.

IEK машини

Също така си струва да се отбележи, че повечето експерти са съгласни, че продуктите на марката KEAZ могат да бъдат разграничени от местните производители.

Продукти KEAZ

електрическа мрежа

Помислете какво ви е необходимо за електрическа работа в къщата и апартамента. Материалите за монтаж на електрически проводници са предимно кабелни изделия. В повечето случаи те не обръщат необходимото внимание на такъв важен въпрос и се доверяват на изпълнителите. Качеството на кабела обаче определя трайността на окабеляването.

За да положите окабеляването в апартамента, трябва да използвате тип VVG кабел. Състои се от гъвкава монолитна сърцевина от мед, винилова обвивка на вените и обща обвивка от винил.

От какво се състои VVG кабелът

Сега на пазара са представени неговите модификации:

 • VVGng - префиксът -ng, казва, че кабелът е направен от материали, които не разпространяват горене.
 • VVGNG-LS - префиксът -ls, казва, че той не само не разпространява горенето, но и излъчва малко количество дим.

Също така за окабеляване, можете да използвате NYM кабел, състои се от гъвкави многожични медни сърцевини, покрити с PVC обвивка, а общата обвивка също е от PVC. По други характеристики той е подобен на VVGNG-LS.

От какво се състои NYM кабелът

тел PVA и маркови шнурове Топка винт не е предназначен за използване в постоянно окабеляване. Тяхната цел е удължителни кабели и използване като захранващ кабел за мобилни електрически уреди и домакински уреди.

за телени връзки имат нужда от терминални блокове WAGO, клемни блокове от стандартна проба или специални втулки. Можете също да свържете проводниците чрез заваряване, но за това ще ви е необходима специална заваръчна машина и консумативи като електроди и флюс.

Връзката се поддържа от терминален блок

крепежни елементи

Следващата условна група материали за електрическа работа са крепежни елементи и защитни материали. Те включват инструменти за управление на кабели, от какво се нуждаете?

Окабеляването е скрито и отворено. Скрито окабеляване подсказва чипиране на стени и полагане на кабели в порти, последвано от завършване и облицовка. K отворено окабеляване се отнася до полагането на кабели по повърхността на стените и таваните, включително ако последващото довършване ще се извърши с конструкции от гипсокартон или окачени тавани.

Полагане на велпапе на тавана

Напоследък има тенденция да се полагат кабели в гофрирането, дори със скрито окабеляване. Това не е необходимо, но полагането на гофрирането отнема по-малко време, ако имате достъп до газов пистолет за дюбели.

Клипове към стената

Гофрирането е монтирано на повърхността на стените с щипки или дюбели. С газов пистолет можете значително да ускорите закрепването на клипове на кабелната линия, а инсталирането на кабела в гофрирането в клипсите се извършва за няколко минути.

Монтиране на клипове с газов пистолет

В дървени къщи електрическата работа по полагане и организиране на скрита електрическа инсталация обикновено е забранена. Следователно тя се полага в гофрирането или кабелен канал на повърхността на стените и таваните. Гофрирането не отговаря на естетическите нужди на повечето хора, така че изборът е спрян на кабелния канал. Най-често те са бели, но в продажба могат да се намерят други цветове, които са по-подходящи за вашите нужди.

Окабеляване в дървена къща

Ако все пак не искате да виждате електрическо окабеляване в кабелните канали във вашия интериор, извършете електрическа инсталация в таванни и подови первази. Доста производители произвеждат такива продукти с достатъчно голямо отделение за проводници. Тогава намалявате до минимум видимостта на електрическите линии по стените си. Освен това такъв метод на полагане е разрешен според PUE.

Первази за кабели

В същото време можете да направите видимите части на линията усукан декоративен шнур върху керамични изолатори.

Окабеляване на изолатора

Така че, за окабеляване в апартамент или в частна къща, която не е от дърво, се нуждаете от списък с материали:

 1. VVG или NYM кабел.
 2. PVC гофрирана тръба.
 3. Скоби или дюбели за гофриране.
 4. Закопчалки за щипки и дюбели (самонарезни винтове с пластмасови дюбели или дюбели за пистолета).
 5. Дискове за фаска или тренировка за перфоратор, тренировка, коронка.
 6. Терминални блокове.

Монтаж на скрито окабеляване

за полагане на окабеляване в дървена къща трябва да закупите следния списък с материали:

 1. Кабел NYM или VVGNG-LS / VVGNG.
 2. Може би декоративен усукан сплетен шнур с керамични изолатори.
 3. Кабелни канали или дъски с ниша за окабеляване.
 4. Крепеж за канали и цокли (самонарезни винтове или лепило).
 5. Терминални блокове.
 6. Свредла, коронки и др.

Аксесоари за окабеляване

След приключване на електрическата работа по полагане на кабели или паралелно с тях, трябва да инсталирате контакти и превключватели. Тук всичко е просто:

 • За електрическа инсталация в дървена къща и външно окабеляване са необходими надземни контакти и превключватели с негорима основа (PUE).
 • За електрическа инсталация в апартаменти и къщи с бетон, шперплат и други видове стени, вътрешните контакти и превключватели се използват по-често.

Монтаж на електрически аксесоари

На вътрешния пазар продуктите на Legrand и Schneider Electric са спечелили специално доверие. Техните бюджетни редове се произвеждат в местни фабрики, а гамата ви позволява да избирате както евтини продукти, така и премиум продукти.

Видове електрически фитинги

Също така за вътрешни контакти и ключове, които трябва да закупите герб, и за свързване и разклоняване на линии, вътрешни разклонителни кутии. Между другото, разклонителните кутии са необходими и за отворено окабеляване.

В заключение препоръчваме да гледате видео, което ясно показва какво е необходимо за електрическата инсталация в апартамент и къща:

Съставихме обобщени препоръки как да изберем материали за електрическа работа. Споделете в коментарите какви продукти използвате при полагане на електрически проводници и за сглобяване на табла и на кои производители се доверите най-много!

Зареждането ...

Добавете коментар