Описание на характеристиките на VVG кабела

VVG кабелът е много популярен, особено когато инсталирате електрическо окабеляване в апартамент и частна къща. Причината за голямото търсене на тази марка кабелни продукти е оптималното съотношение цена и качество. Всъщност той е сравнително евтин, но има параметри, които могат да се конкурират не само с местните колеги, но дори и с чужди продукти. В тази статия ще разгледаме основните технически характеристики на VVG кабела, сортовете, а също така ще предоставим таблица от секции и не по-малко важно, обхвата на проводника.

Етикетиране Обяснение

На първо място, нека поговорим за това какво означават буквите VVG. Съкращението се дешифрира доста просто: меден кабел (буквата A не посочва алуминий при първата маркировка), B е изолацията на проводими проводници, изработени от поливинилхлорид, B е външната обвивка също от PVC, G е гола (без броня).

Vvg снимка

Има и разновидности на кабела, а именно:

 • VVGng - по време на групово полагане изгарянето на кабелната линия не се разширява (в класическата версия, както на снимката по-горе, пламъкът не се разпространява само с еднократно полагане);
 • VVGNG-ls - в допълнение, производителите се погрижиха за намалените емисии на дим и газове;
 • VVGng-hf - дори ако проводникът светне, той осигурява липсата на корозивни газообразни вещества по време на изгарянето;
 • префиксът "fr" означава, че изолацията е огнеустойчива (за по-точно казано, е осигурена допълнителна термична бариера, която е представена под намотка от две ленти, съдържащи слюда).

За да знаете как се декриптира всеки тип VVG кабел, представяме на вашето внимание таблица:

Декодиране на съкращения

Между другото технически характеристики на VVGng разгледахме в отделна статия, с която препоръчваме да се запознаете, ако решите да проведете окабеляване в дървена къща!

Характеристики на дизайна

Сега помислете от какво се състои VVG кабелът. И така, дизайнът на проводника е представен на снимката:

дизайн

В допълнение искам да отбележа следното:

 1. Материалът на проводимата сърцевина е мед, който може да бъде едножичен или многожичен. Важно е да се подчертае тази функция - ако маркировката на проводника има допълнителен префикс "p" (VVG-p), тогава кабелът е плосък. Ако няма префикс, тогава продуктът е съответно кръгъл.
 2. Изолацията на проводимите проводници, всъщност като самата обвивка, е направена от поливинилхлоридно пластмасово съединение (PVC). Изолацията на проводниците е стандартна цветна маркировка, Нулата е синя, заземяването е жълто-зелено, останалата жица е фазова.

Конструкцията е разгледана подробно във видео примера:

Основни параметри

Така продължихме към основния брой на статията, в който разглеждаме техническите характеристики на VVG захранващия кабел. И така, най-важните параметри на меден проводник:

Основни спецификации

Други технически характеристики на меден кабел VVG, а именно: номинална и минимална дебелина на изолацията, дългосрочен ток, както и съпротивление на сърцевината, са дадени в таблиците по-долу:

Дебелина на изолационния слой

Допустими токови натоварвания

Минимална дебелина на изолацията

Основна устойчивост

Препоръчваме ви също да се запознаете със съществуващите секции на VVG и теглото му за всеки отделен напречен разрез:

Размери и тегло

Затова разгледахме най-важните характеристики на VVG. Сега остава само да разберем къде може да се използва този проводник и кои производители произвеждат продукти с най-високо качество на тази марка кабелни продукти.

Обхват и цел

VVG кабелът е проектиран да предава и разпределя електричество в стационарни електрически инсталации, проектирани за променливо напрежение 660-1000 V с честота 50 Hz.

Що се отнася до обхвата, той може да се използва за полагане:

Използването на VVG

С други думи, обхватът на VVG кабела е ограничен само до полагане в земята. Всъщност, поради факта, че няма брониран слой, не е позволено този проводник да се полага в изкоп без допълнителна защита (например тръби). В този случай е по-добре да се използва брониран кабел VBBSHV или неговите аналози.

Що се отнася до вътрешните нужди, VVG се използва за окабеляване в стени, кабелни канали и дори на улицата (препоръчително е да се защити гофрирането). Ако решите да използвате тази марка кабел за електрическо окабеляване в дървена къща, след това помислете за важната точка - за дървените конструкции тя трябва да бъде положена в метален маркуч, гофриране или негорим кабелен канал.

Що се отнася до напречните сечения, за групата за осветление препоръчваме да изберете маркировката 3 * 1.5, за контакти 3 * 2.5, както и за свързване на печка или други мощни домакински уреди 3 * 4, които могат да издържат на мощност до 8 кВт, което е напълно достатъчно.

Секция на стойката

Топ производители

Сега ще разгледаме също толкова важен въпрос - от кой фабрика на производителя трябва да изберете захранващ кабел VVG. Според нас следните растения произвеждат продукти с най-високо качество на най-добра цена:

 • Sevkabel;
 • Kamkabel;
 • Колчугински завод;
 • Захранващ кабел;
 • Pskovkabel;
 • Podol'skkabel;
 • Moskabel.

Ако се съмнявате в декларираните и действителните характеристики на кабелните продукти от тези производители, препоръчваме независимо определят напречното сечение на проводниците в магазина. Как да направите това, описахме в съответната статия на сайта.

Определение на владетеля на напречното сечение

Видеото по-долу демонстрира качеството на кабелните продукти от различни производства:

Така че проучихме техническите характеристики на VVG кабела. Между другото, аналогът на този проводник е чужда марка - NYM, която струва малко повече, но иначе не се различава много от домашния продукт. Честно е да се помисли за алуминиев аналог AVVG.

Ще бъде интересно да прочетете:

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар