Как да използвате лепяща лента за тел

Днес има много методи за свързване на проводници, Само един вид терминален блок може да се брои с десетина. Един от тях е заключване на лента. С него можете бързо да се разбиете на линия или да свържете проводник без поялник и скъпи инструменти. Има много спорове, митове и спекулации за тези продукти сред специалистите, в тази връзка в тази статия ще разгледаме какво е лепило и как може да се използва.

Какво е това?

Scotchlok са клемни блокове за свързване на проводими проводници. Ядрото се фиксира чрез компресиране в контакт с нож. Корпусът на лепящата лента е диелектричен и ви позволява да направите изолирана връзка.

Съединително устройство

Обикновено изработен от полипропилен или огнеустойчив найлон (различни източници имат различна информация), вътре в него е разположен U-образен контакт, който прорязва изолацията и осигурява връзката на проводниците. Хидрофобният гел, напълнен с Scotchlock, предпазва съединенията от влага, което значително увеличава надеждността и издръжливостта на контактите.

Гел в лепяща лента

Разработката принадлежи на 3M, който е известен и с лепилни разтвори, които се използват в LED ленти, изолация и други продукти. Но залепващите ленти се правят от други марки, обаче, 3M е по-често срещан от други.

По принципа на действие те са подобни на пробивни скоби за марка тел CIP, Някои видове лепяща лента също могат да създадат клон връзка от линията, без да премахват напрежението и без да го разкъсват, тази връзка често се нарича "паралелизация".

Монтажът се извършва на два етапа - въвеждането на проводник и кримпване. В зависимост от размера на лепящата лента е възможно да се свържат сърцевините с напречно сечение от 0,4 до 4 квадратни метра. mm в зависимост от конкретния модел.

видове

Продуктовата линия 3M Scotchlock е доста широка, за да отговори на нуждите на електротехниците в повечето ситуации. Според вида на конекторите те разграничават:

 • общуването;
 • Мъртви краища;
 • Т-образно.

По броя на проводниците, най-често това е:

 • На 2;
 • 3 проводника;

Има клемни блокове със защитен гел пълнеж и без него. Обикновено всеки от видовете, които разглеждаме по-долу, може да се намери в тези два дизайна. Например UB2A конекторите са пълни с гел, а UB2A-D е техният пълен аналог без гел. Направихме подбор от често използвани типове лепило.

За малки секции:

 • Scotchlock UY-2 запълнен с гел конектор за два проводника със сечение от 0,4 до 0,9 мм. Входът позволява използването на тел с външен диаметър на изолацията 2,08 мм.UY-2
 • Троен терминален блок UR2 се използва за разклоняване на линията. Използвайки го, можете да свържете три проводника със сечение от 0,4 до 0,9 мм с диаметър на изолацията до 2,08 мм. Напълнен с гел.UR2
 • Scotchlock UB2A е предназначен за паралелизиране на проводници към основната линия с напречно сечение на проводими проводници от 0,4 до 0,9 мм, както и в предишните - максималният диаметър на изолацията е 2,08 мм.UB2A
 • Тип U1b захранващ конектор за тръбопроводи 0,9-1,3 мм с диаметър на изолацията до 3,18 мм.U1b

За големи секции:

 • Scotchlok 316 IR за проводници с напречно сечение 0,5-1,5 кв. мм.316 IR
 • MGC модел, проводник с дебелина 2,5 kV мм.MGC
 • Scotchlok 558 - конектори в задния край са проектирани за свързване и огъване от проводници с напречно сечение от 0,5-1,5 мм.Scotchlok 558
 • Scotchlok 560 за разклоняване без разрушаване на кабела. Подходящ за ядра със сечение 0,75-1,5 мм. без гел поради дизайнерските характеристики. Терминалният блок се отваря като куфар и захваща проводниците при затваряне или ножът е предварително поставен с клещи.Scotchlok 560
 • Терминалният блок 534 на модела е подобен по отношение на предишния, но се различава по допустимото напречно сечение на проводниците, като този път са разрешени 1,5-2,5 кв. Метра. мм.
 • ScotchLok 952 е Т-образен конектор, също проектиран за поставяне перпендикулярно на основната линия. Вмъкването под прав ъгъл става с помощта на мъжки конектор в разрез отстрани на конектора, когато е затворен.ScotchLok 952

Изброените видове шотландски ключалки трябва да са ви достатъчни в повечето практични ситуации, а сега нека да продължим да говорим как да използвате този тип терминални блокове.

Характеристики на употреба

Както можете да видите, има два вида лепяща лента. Първите са тези, които се отварят като куфар. Рядко името „терминални блокове тип куфар“ се намира на форумите, а другата опция е нечуплива, за да ги използвате, трябва да кликнете върху повърхността на клемния блок, за да режете на проводници. И тези, и другите заключващи ленти използват едни и същи U-образни контакти. Няма специални разлики в начина на използване.

За неразширяващи се клемни блокове като UY-2, UR2 и други подобни, има специални клещи за кримпване с плоски успоредни челюсти.

Лепилни щипки

Но те могат успешно да бъдат заменени с клещи, а в някои случаи да се стискат с пръсти. Отварящите се клемни блокове се компресират от металната контактна скоба в отворено състояние.

Пресоване на конектора

Гел лентата не изисква допълнителна изолация. Те се слагат върху изолирана жичка без лента. За да се свържете, достатъчно е равномерно да отрежете краищата и да ги поставите в отвора или да ги поставите в отворения клемен блок. От своя страна лепилните ленти без гел са по-добре изолирани с изолационна лента или термосвиваема тръба.

Не превишавайте препоръчителните напречни сечения или проводници, по-тънки от положените. В първия случай ще повредите проводящите проводници, а във втория няма да осигурите правилното фиксиране в ножа. Възможно е да свържете кабелни продукти с едножилни и многожични проводници, но не използвайте лентови брави за алуминиева жица. Поради течливостта на алуминия, контактът бързо ще отслабне.

Обхват на приложение

Повече от всеки друг електротехник, лепилните ленти са любим начин за свързване на инсталатори на компютърни и телефонни мрежи. Те са идеални за вериги с нисък ток, например за усукана двойка, можете да използвате моделите UY-2, UR2, UB2A. По този начин е възможно да се организират клонове, разширения и редица други връзки за мрежов кабел.

Мрежови кабелни връзки

Те често се използват и за вериги с ниско напрежение, например за автомобилни кабели. С тяхна помощ е по-добре да се свържете отново за вериги с нисък ток, например за включване към основното окабеляване на алармената система, централното заключване, високоговорителите с ниска мощност и други неща. Пример за използването на лепяща лента за автомобилно окабеляване, който виждате по-долу, така че е свързано радио с нестандартна тапа.

Радио връзка

За захранващи проводници е по-добре да не използвате този тип конектор, тук скоби като WAGO, ръкави и други опции за свързване, например запояване.

Видеото ясно показва как да използвате лепящата лента:

Така че разгледахме какви са лепливите ленти за свързване на проводници и какви видове конектори за данни. Напишете в коментарите мнението си кой инструмент да използвате или използвате за такава работа.

Свързани материали:

Зареждането ...

Добавете коментар