Как да си направим строб за окабеляване - инструкции в снимки

Стъпването на стени за окабеляване не е трудно да направите със собствените си ръце, особено ако има специален инструмент, а самата стена е бетонна. Нюансът е, че понякога няма подходящ електроинструмент под ръка или преградата е направена от дърво, газобетон или гипсокартон. Тук нещата са малко по-сложни и трябва да знаете как правилно да направите строб, без да замърсявате всичко наоколо (в частност, без прах) и освен това, така че жлебът под жицата да е равномерен. На следващо място, ние ще разгледаме основните начини за създаване на строба и полезни съвети за този проблем!

Избор на инструмент за работа

На първо място, нека да поговорим за това как да направите строб в стената, като вземем предвид най-подходящите инструменти и ефективността на тяхното използване. Ще бъде предоставен преглед от най-отнемащия време метод на чифтосване до по-удобен и бърз вариант.

Длето и чук

Старомодният начин да направите сам штроба за електрическо окабеляване е да го чукнете с длето и чук. Предимството на тази опция е пълното отсъствие на разходи, защото всъщност можете да оградите стена без електроинструмент, като използвате инструментите, налични във всеки дом. Недостатъци - големи загуби на време и усилия, което не е напълно разумно през 21 век.

Фото окабеляване без инструментОсвен това изобщо няма да можете да направите вдлъбнатина под кабела в тухлата с длето. Съветваме ви да откажете тази опция, защото По-долу ще бъдат изброени по-прости и ефективни методи за раздробяване на стени за окабеляване в къща и апартамент.

Как да направите без фаска и други електроинструменти

Свредло + длето

По-ефективен, но все пак неудобен начин за създаване на строб под електрическо окабеляване представлява пробиване на всеки 1-1,5 см отвори по ширината на бъдещата вдлъбнатина. Когато маршрутът на точка е готов, както е показано на снимката по-долу, можете да използвате длето, за да чукате джъмперите между дупките, което води до не съвсем гладка, но все пак строба. Недостатъкът на тази опция отново е разходите за време и ниската производителност на раздробяване на бетон.Работете със снимка на тренировка

български

Приближавайки се по-близо до удобните електроинструменти, които ще ви позволят бързо да смилате равномерен жлеб, най-лошото от най-добрите варианти е ъглошлайф (ъглошлайф), или както обикновено се нарича в обикновените хора - българин. Ако поставите диамантен диск върху него, процесът на счупване на стените под окабеляването ще стане няколко пъти по-бърз, в допълнение, контурите на каналите ще бъдат идеално гладки.Шлайф за окабеляване

Има наистина много недостатъци на тази опция: много прах в стаята, една и съща канавка може да се направи на два подхода (първо един ръб е отрязан, след това друг), невъзможността за рязане на пистата в ъгъла, увеличен шум по време на работа и също е много трудно да се направи дълбочината стъбла една и съща по цялата дължина. Долната линия е да използвате шлифовъчна машина за шлифоване на бетонна стена само в най-крайния случай.

Правилна работа на мелничката

Ударна бормашина

За да направите самият строб перфоратор, достатъчно е да изберете подходяща дюза - острие или специален строб и да преминете по маркираните линии в шоков режим.Недостатъкът да се използва само перфоратор - стробът ще бъде извит, но все пак у дома типът електроинструмент най-често се използва за прекосяване на стените със собствените си ръце.

Между другото, перфоратор може не само да премине стените с шпатула, но и да работи като ударна тренировка - първо пробийте дупки по маркировките, а след това разчупете преградите с шпатула. Изкопаването на бетон е бързо, удобно, а самите канали са повече или по-малко равномерни.

Видео урок за използването на стенен преследвач с перфоратор

Stroborez

Е, последният, най-ефективен вариант е използването на специален инструмент, който ви позволява да правите бетонни штроби равномерно и без прах. Shtroborez е наистина много удобен за използване, не работи толкова шумно и освен това, благодарение на връзката със строителна прахосмукачка, незабавно абсорбира целия строителен прах. Днес чипирането на стени с този инструмент е най-ефективното, бързо и безопасно.Професионални електроинструменти Единственият, но съществен недостатък на тази опция е много високата цена на електроинструмента, така че няма смисъл да го купувате за еднократен ремонт в апартамента. Има два начина да се измъкнете от ситуацията: наемете стенокар (това ще е евтино) или направете сами чипър, Препоръчваме да спрете при производството на домашно приготвени инструменти, особено ако има мелница, процесът няма да отнеме повече от половин час.

Използване на фаска

Да обобщим

Така че, сред всички изброени инструменти за канализация на стени под окабеляването направете сами, препоръчваме да спрете по един от двата начина:

 1. Използване на фаска (дори и домашна).
 2. Комбинирана мелница + въртящ се чук.

Нека се спрем на последния вариант. Факт е, че ако изрежете границите на строб с шлайф и след това пробиете сърцевината отвътре с перфоратор, можете бързо и ефективно да създадете строб в бетонни и тухлени стени. В домашни условия тази опция се използва много често, поради което при липса на възможност да се направи фаска, спрете на тази опция!

Бих искал да отстъпя малко от темата и да поговорим как да го кажа правилно: shtrab или shtrob. Факт е, че терминът в строителството наистина правилно се нарича shrab, но по някаква неизвестна причина, леко променено произношение е фиксирано в разговора от дълго време. От техническа страна и двете версии на думата означават едно и също нещо, така че не се изненадвайте, ако използваме и двете произношения по-късно в статията!

Видео: сравняване на трите най-добри електроинструмента чрез време за получаване

Изисквания за работа

Преди да се пристъпи към чипиране на стени, е необходимо да се вземат предвид следните норми и изисквания в съответствие с SP 76.13330.2016 „Електрически устройства“, актуализирана версия на SNiP 3.05.06-85 и препоръки на опитни електротехници:

 • Трасето трябва да върви строго вертикално и хоризонтално, не трябва да има коси линии.

  Неправилно окабеляване

  Неправилно окабеляване

 • Разрешено е да завъртите маршрута от една „електрическа точка“ към друга 1 път (например от разклонителна кутия към изход). Колкото повече кинки, толкова по-опасни зони на възникване на кабели, защото при завоя проводникът ще се нагрява повече.
 • Максималната допустима дълбочина на канала е 26 мм, ширината е 30 мм, дължината е не повече от 3 метра (вижте разпределителната кутия).
 • Оставете най-малко 40 см от радиаторите и газовите тръби, на 10 см от вратата и поне на 5 см от тавана или пода (но 10 също е по-добре).
 • В панелната къща е забранено да се правят кабелни канали в носещите стени. Строго забранено е да се разбие стоманобетонна преграда, както това може да доведе до омекотяване на структурата, поява на пукнатини и други неблагоприятни ефекти. Освен това това забранява постановлението на правителството на Москва от 8 февруари 2005 г.N 73-PP "За процедурата за реконструкция на помещения в жилищни сгради на територията на град Москва". Както и решение на правителството № 508 (клаузи 11.3 и 11.11 от приложение № 1).
 • Ако се нуждаеш пост на пода в сглобяема къща е строго забранено да се прави порта в подова плоча. Единственият изход от ситуацията е да попълните бетонната замазка и да осигурите вдлъбнатина за проводниците в нея. Що се отнася до тавана, неговата решетка е разрешена само по най-краткия път до лампата.
 • Ако искате да направите строб в наклонен таван, например таванско помещение, линията трябва да протича успоредно на кръстовището на повърхностите.

Като се имат предвид всички тези норми и изисквания, можете правилно да направите строба за електрическо окабеляване, така че последната да е безопасна, издръжлива и лесна за поддръжка. По-нататък ще поговорим за това как да реализираме чипирането на стената с най-популярния инструмент - презареждане на стени, като предоставяме стъпка по стъпка инструкции в снимки!

Как се правят строб

Така че, така че инструкциите да са разбираеми дори за манекени в електричеството, ние предоставяме поетапна технология, която бързо и правилно ще шлайфа стените за окабеляване в къщата и апартамента:

 1. Ние защитаваме останалата част от стаята от прах. За да направите това, на всички врати трябва да окачите влажна кърпа от вътрешната страна на работната зона, която напълно ще покрие целия отвор. Не разчитайте на затворени врати - през пролуките от всички страни прахът лесно може да премине през апартамента.Фото защита от прах на мебели
 2. Почистваме повърхността на тавана и стените от парчета тапети, защото дори малки парчета хартия могат да блокират движението на дисковете и да пречат на нормалната работа на стробореза.Почистване на стени
 3. Прехвърляме схемата на окабеляване в къщата към стените с помощта на маркер и ниво на сграда. Между другото, можете да направите Направи си лазерно ниво, което ви позволява бързо и точно да маркирате хоризонтални линии за подстригване.Маркиране на стена
 4. Ако го направиш подмяна на домашно окабеляване, освен това трябва да сте сигурни, че старото окабеляване вече не минава под маркирането. Ако се натъкнете на стена при захранване, не можете да избегнете токов удар, да не говорим за късо съединение. че намерете жицата в стената, можете да използвате домашен метален детектор или специален тестер, за да откриете кабела. В случай, че се натъкнете на старо окабеляване, той трябва или да бъде демонтиран, или изолиран и заобиколен, като се върне поне 10 сантиметра встрани.Търсене на окабеляване на инструмента Bosch
 5. След това е необходимо да се настила стената за окабеляване според маркировката. Това не е трудно, което потвърждава предоставеното по-горе видео. Що се отнася до стробата за инсталиране на разпределението на кутии и контакти, по-добре е да ги направите със свредло със специална дюза - корона с подходящ диаметър (обикновено 80 и 65 мм).Фото корона за тренировка
 6. Когато цялата мрежа от канали е затворена, препоръчваме ви да заснемете снимката на камерата, така че по-късно лесно да намерите мястото на повредата, като се съсредоточите не само върху схемата на свързване, но и върху снимката.

На това завършва решетката на стените под окабеляването със собствените си ръце. Всичко, което ви остава, е да почистите мъничето и да фиксирате кабела в него с дюбел-скоба, гипсова мазилка или алабастър. Разказахме за това подробно в статията: как да направите окабеляване в къщата, Обръщаме вашето внимание на факта, че е необходимо да настържете стените преди мазилката, а не след, за да може след това да измазате целия маршрут с един мах, подготвяйки повърхността за залепване на тапети или облицовка.

Шпакловъчни стени

Ако предоставените инструкции ви се сторят сложни, винаги можете да се обадите на съветника, така че той не само да начертае цялата мрежа от канали, но и да изключи окабеляването. Имайте предвид обаче, че подобно удоволствие няма да е много евтино. Към днешна дата цената на стърчащ 1 метър от пистата може да бъде от 100 до 500, в зависимост от материала на стените. В допълнение, глоба за всеки изход, превключвател и разклонителна кутия ще ви струва на цена 300 на точка.Както можете да видите, цените не са много евтини и ако уцелите сумата за цялата къща, ще излезе доста висока цена, така че е по-добре да опитате да направите сами походката.

Имайте предвид

Предоставените по-горе инструкции са подходящи, ако искате да направите строба в монолитна или тухлена къща със съответните стени. Към днешна дата обаче вътре в корпуса могат да бъдат изградени газобетонни, дървени и гипсокартонни прегради. Ще поговорим как сами да конструираме една от нестандартните опции за стена.

Когато инсталирате окабеляване в баня или дървена къща, ще се натъкнете на стените на дънер или профилирана греда. Невъзможно е да се правят строб в дърво по правилата за безопасност и дори това не е препоръчително, защото е необходимо да не се реже трупата, а да се изрежат специални вдлъбнатини в нея. Такъв урок ще бъде много труден и ще отнеме много време, така че в случая с дървени стени монтаж на открито окабеляване.

Ако трябва да положите кабела в дървен под, штиферът е невъзможен отново, така че трябва да обмислите опцията за полагане под дъските зад ПДЧ, изолацията и други слоеве на пая. В този случай кабелът се полага в тръби с възможност за локализация, тоест метални тръби. По принцип окабеляването в дървена къща не е трудно, но има редица нюанси. Скрито окабеляване в горими стени и тавани е възможно и в метални тръби, но не и в гофриране. Ако възнамерявате да положите окабеляване в гофрирането в пода или стените от дърво и други горими материали - трябва да осигурите защита със слой с дебелина 10 мм от негорим материал. Това може да е мазилка, алебастър и др. (PUE 2.1.40, Глава 2.1) Разгледахме този въпрос по-подробно в статията. https://my.electricianexp.com/montazh-elektroprovodki-v-derevyannom-dome.html.

Отворено окабеляване в дървен гараж (с помощта на кабелни канали

Отворено окабеляване в дървен гараж (използвайки кабелни канали "наподобяващи дърво")

В стените на сухото строителство хоризонталните и вертикалните пътеки също не могат да бъдат нарушени, защото hl лист е много тънък и чуплив. Кабелът просто се полага зад преградата от гипсокартон в гофрирането, между профилите. Единственото, което можете да направите в сухото строителство, е да пробиете дупки за контакти и превключватели на светлината с корона, както е показано на снимката:Работа с гипсокартон

Ако трябва да направите строб в керемиден под (например в баня или в кухнята), тук не трябва да има никакви затруднения, най-удобно ще е да използвате шлифовъчна машина или фаска. Не чукайте плочката с перфоратор, както Ще повредите само материала - плочката ще се напука, след което ще трябва напълно да промените настилката. Не забравяйте, че когато работите с камък и плочки, трябва да инсталирате диамантен диск, който е предназначен да работи с такъв материал.Как да изрежете плочки на пода

Е, последният от най-популярните материали е газобетон. Възможно е да се направи штроба от газобетон независимо със специален ръчен шторез, цената на който не надвишава 1000 (и това е модел от производителя). Използването на този инструмент е доста просто, както можете да видите, като гледате видео урока по-долу.

Работете с газобетон

Това е всичко, което исках да ви разкажа за това какво е - изкопаване на стените за окабеляване и как да зашиете пътеката под кабела със собствените си ръце. Надяваме се, че тази информация беше интересна и полезна за вас!

Прочетете също:

Правилна работа на мелничката

Как да направите без фаска и други електроинструменти?

Видео урок за използването на стенен преследвач с перфоратор

Използване на фаска

Видео: сравняване на трите най-добри електроинструмента чрез време за получаване

Работете с газобетон

(10 гласа)
Зареждане...

Един коментар

 • Denis

  Свредла, половин ъгъл ..няма да е по-лошо от чипър ...
  и с длето само един задник ще направи, повече прах и криво ..

  Отговарям

Добави коментар