Преглед на характеристиките и най-добрите производители на NYM кабели

Електрическият кабел с маркировка NYM е качествен немски проводник, който може да се използва както за промишлени цели, така и в ежедневието. Този проводник е получил признание от много електротехници, като притежава някои предимства в сравнение с домашните продукти. След това ще представим на вашето внимание техническите характеристики на NYM кабела, декодиране на маркировките и преглед на най-добрите производители!

Как се декриптира?

NYM снимка

Съкращението NYM означава:

 • N - Normenleitung стандарт (немски стандарт за класификация на кабелите);
 • Y - изолацията е представена от поливинилхлорид (PVC);
 • М - инсталирането в различни условия е позволено;

Освен това трябва да се отбележи, че маркировките на NYM кабелите могат да бъдат разновидности с префикса „-J“ или „-O“, което съответно означава наличието на жълто-зелен или син проводник (заземен или нулев).

Също така абревиатурата VDE (Veiband Deutscher Electrotechniker) може да бъде посочена на кабела, което означава, че продуктът отговаря на всички стандарти и може да се използва в пожароопасни помещения.

Характеристики на дизайна

Като се имат предвид техническите характеристики на кабела NYM, първото нещо, за което бих искал да говоря, е дизайнът на продукта. И така, проводникът е подреден по следния начин:

 • сърцевината са медни, могат да бъдат едножилни или многожични, в зависимост от напречното сечение;
 • брой ядра от 1 до 5;
 • изолиране на токопроводими проводници от поливинилхлорид;
 • между вените и външната обвивка е междинен слой от негоримо уплътнение (фино напълнен каучук);
 • външната обвивка е представена от PVC съединение;
 • цветна маркировка отговаря на международните стандарти.

дизайн

Основни параметри

Говорейки за NYM кабела, не можем да не вземем предвид основните му технически характеристики, а именно:

 1. Номинално напрежение 660 Волта (0.66 kV);
 2. Честота - 50 Hz;
 3. Напречно сечение на медни проводници от 1,5 до 35 мм2;
 4. Работна температура от -50 ° С до + 50 ° С;
 5. Минимална температура на полагане - не по-ниска от -5 ° С;
 6. Минималният допустим радиус на огъване е 4 външни диаметра;
 7. Експлоатационен живот - от 30 години;
 8. Гаранционен срок на експлоатация - 5 години;

Що се отнася до останалите спецификации на NYM (допустим ток, външен диаметър, тегло), те могат да бъдат различни, в зависимост от размера на проводника. Ние предоставихме всички основни параметри в таблиците с описанието по-долу:Таблични данни

NYM-J функции

NYM-O функции

Допустим ток

Област на приложение

Както вече е посочено в маркировката, NYM кабелът е разрешен да се използва при всякакви електроинсталационни работи (както промишлени, така и битови). Поради факта, че дизайнът на силовия проводник е включен в междинния негорим слой, електрическият кабел най-често се използва за монтаж на електрическо окабеляване в дървена къща, както и за външен монтаж (на улицата), при условие че той няма да бъде изложен на пряка слънчева светлина.

У дома, многожилните NYM могат да се използват за външни и скрито окабеляване, Кабелът се използва както за свързване на осветителната линия, така и за изходите. Използването на проводник за полагане в земята не е забранено, само едно нещо - експертите препоръчват допълнително да го вкарат в гофрирането.

Основни предимства

Запознахте се с техническите характеристики на проводника, сега бих искал да говоря за основните предимства на NYM кабела. Сред основните предимства са:

 1. Еластичността на продукта. Благодарение на междинния гумен слой, кабелът е доста гъвкав. Рационално е да използвате това предимство, когато инсталирате електрическо окабеляване на трудно достъпни места, както и в земята, ако трябва да начертаете електрическа линия на голямо разстояние.
 2. Висококачествени продукти. Тъй като проводникът преминава много чуждестранни изследвания преди да влезе на пазара, при закупуване на NYM кабел можете да сте сигурни, че напречното сечение на сърцевините и дебелината на изолацията съответстват на маркировката, за която не може да се говори опасен проводник PUNP.
 3. Благодарение на същия междинен слой, кабелът е незапалим, поради което може да се използва в пожароопасни зони.
 4. NYM получи много положителни отзиви от експерти в областта на електрическата работа. В повечето форуми този тип проводник силно се препоръчва за използване в осветителни и силови вериги.

Както можете да видите, предимствата на този електрически кабел говорят сами за себе си. Единственият недостатък е цената на производството. В сравнение с вътрешните си колеги, например, VVGng кабел, за такъв диригент ще трябва да плащат повече пари.

Топ производители

Е, последното нещо, за което бих искал да говоря, е кой производител на NYM е по-добре да изберете. От чуждестранните производители лидерите са Helukabel, Lapp Kabel и TKD Kabel (Германия). Също така, висококачествени продукти от производителите DENIZLI CABLE LTD (Турция) и Nexans (Франция).

От местните производители на кабел NYM може да се посъветва такива растения като Sevkabel, Kamkabel и Pskovkabel, чиито продукти са преминали всички сертификати за съответствие и отговарят на всички стандарти на TU и GOST.

Обръщаме вашето внимание на факта, че през последните години фалшификатите започват да се появяват все повече на пазара на електрически продукти. Във вашия случай горещо препоръчваме да заобиколите продуктите с надпис „NUM“ и „HUM“, както е на снимката по-долу!

фалшификация

Това е всичко, което исках да ви разкажа за техническите характеристики на NYM кабела. След като проучихте маркирането на проводника, обхвата и целта, сега можете точно да решите дали да купите тази версия на продукта за собствената си електрическа работа!

Ще бъде интересно да прочетете:

(5 гласа)
Зареждането ...

5 коментара

 • Кирил

  Видеоклипът е озаглавен „Предимство на визуалния проводник“ и там, напротив, VVGng гори по-лошо от разглеждания NYM. Би било необходимо някак да се преименува.

  отговор
  • Admin

   Това означаваше общо предимство, което е незапалимо. Е, и да, VVGng може да бъде по-нисък по характеристики.

   отговор
 • Валери

  Забележка - този кабел може да се използва в дървена къща само с маркировка NUMng-ls. Що се отнася до продуктите на Concord - черупката изгаря добре - те бяха тествани експериментално. В продуктите на фабриката Metallist се използват остарели GOST. Само вена с резервация на собствен TU е стандартизирана. GOST използван от 2012 г. Като има предвид, че Конкордът е от. Но доколкото знам - кабелът е лицензиран - а лицензът е само за сменяеми. Otsalnye плагиатство чрез промяна на буквата в името: NJM и NUM. Изглежда, че някой друг е купил лиценз. Но кой точно не си спомням.

  отговор
 • Сергей

  NUM е добър, когато е монтиран постоянно или в табла, той се дублира на студа и външната изолация се разрушава по време на извивки и пада, ако бъде преместена по време на работа (например удължителен кабел) .И слънцето се страхува, че статията също казва ... ... ..

  отговор
 • Николас

  Маслото тече от тази жица (NYM)! Целият щит в сополи.

  отговор

Добавете коментар