Какво да направите първо: електротехник или мазилка за стена

Когато изграждате къща, всичко се решава наведнъж. Ако говорим за окабеляване, тогава в допълнение към панелната схема и схемата на окабеляването, трябва да решите кога трябва да се извърши електротехникът: преди мазилка или след. За тези, които не могат да решат първо какво да правят, предлагаме да прочетете тази статия.

Обща информация

Тъй като въпросът е кога електротехник се прави преди мазилката или обратно - след това, тогава определено сте решили да направите скрито електрическо окабеляване. Вече сме описали характеристиките на този процес в съответната статия: https://my.electricianexp.com/kak-sdelat-skrytuyu-elektroprovodku.html, Така че, ако имате голи стени, само вградени или стари, но всички покрития към тухли са премахнати от тях, тогава има две основни технологии за окабеляване:

 1. Преди измазване в стените или по протежение на тях с последващи облицовъчни и довършителни работи.
 2. След измазване с изглаждане на гладки стени с груб завършек и последващо вградени Stroebe.

Разгледайте всяка от опциите по-подробно.

Предимства и недостатъци на електротехниците преди завършване на работата

Ако къщата е нова и това е първата инсталация на електротехници, тогава тази опция е по-евтина и по-правилна. Когато полагате окабеляване преди измазването, трябва да имате предвид:

 • дебелина на слоя мазилка;
 • материал и дебелина на стената;
 • методът за монтиране на гнездото и кабела, както и тяхното закрепване.

Нека да разгледаме основните проблеми и проблеми, които трябва да бъдат разгледани при електриците, преди да се измаза.

От дебелината на довършителния слой зависи дали е необходима решетка. Да предположим, че ще положите кабел в гофриране с диаметър 16 мм - това е външният му диаметър. Измазването с дебел слой вече равномерните стени е в голяма степен безсмислено и скъпо. Ето защо, ако дебелината на бъдещия слой е по-малка от 1-2 см - определено трябва канали за канавки под окабеляването.

Окабеляване в газобетон в порти

Ако къщата е стара и стените са много извити, тогава за да ги изравните, може да ви е необходим слой от няколко сантиметра.

Дебелината на пясъчно-циментовия слой мазилка може да бъде от 1,5 см до 7 см. По принцип слой от 2 см ще бъде достатъчен за покриване на всички кабелни линии. В същото време ще спестите от строб и шлифоване по време на по-нататъшно довършване.

Стъбването в този случай често е по-трудно, отколкото използването на гладка гипсова или циментова мазилка. Цената зависи от материалите, например, тухла или шлаков блок - твърди, докато газобетонните прегради са буквално надраскани с отвертка.

Газобетонни канали с ръчни инструменти

Когато инсталирате podrozetniki, важно е да не правите грешка, като ги поставяте на една ръка ниво с грубата стена, защото след измазването те ще бъдат прекалено вдлъбнати. Следователно проводници се полагат по немазирани стени, правят се кладенци за кутии за гнезда, те се монтират, но не са фиксирани, а се правят след изравняване на стените.

Окабеляване в тухлена къща

Имайте предвид факта, че мазачите-бояджии могат да повредят кабела с шпатули и правила по време на работа.Освен това положените линии отчасти затрудняват инсталирането на маяци, по които стените са подравнени. Затова проверете окабеляването и направете резервация с мазилките, ако тя е повредена по време на работа.

Как да фиксирате кабелната линия, когато я полагате пред мазилката? За да направите това, можете да използвате всеки метод, с който сте свикнали, както при инсталиране в гофрирането, така и без него:

 • алабастър и други гипсови смеси;
 • пластмасови дюбели; скоби и щипки;
 • метални скоби

Тел закопчалка

Да обобщим. Основните предимства при полагане на електричество на мазилка:

 1. Не вършите същата работа два пъти. Това означава, че когато строите с помощта на работници на заплати и извършвате работа от различни екипи, няма да се налага многократно да се обаждате на мазачите, за да попълните строфа или да го уредите с електротехници. С всяка следваща стъпка цената на работата се увеличава значително.
 2. Спестявате от вграждане.
 3. Оказва се по-малко боклук.
 4. След приключване на инсталационните работи няма да ви трябват електротехници в плътта до края на довършителните работи и инсталирането на всички лампи, ключове и контакти.

Единственият недостатък е възможността да се повредят линиите по време на декорация на стени.

Плюсове и минуси на монтаж след измазване

Полагането на електричество след измазването често се среща на практика при ремонта на стар жилищен фонд.

Окабеляване в портите на стените на старата къща

Предимството на тази опция е, че вече виждате равнината на стената и правите порти и кладенци на дълбочината, необходима за инсталирането на проводници и аксесоари за окабеляване, което донякъде намалява вероятността от грешки. За да се скрият проводниците след монтажа им, портите са запечатани с пясъчно-циментова замазка, след това всичко това се зашива с облицовъчни материали като гипсокартон, облицовка и други, или е шпакловка, грундирана и залепена с тапет.

Частични подови настилки

Но тази технология има редица недостатъци:

 • Ако стените са тънки, например, вътрешните прегради са разположени на тухления под, когато дупките за гнездото са отрязани, мазилката от другата страна на стената (в съседната стая) може да се разруши или да се напука.
 • При изкопаване на канали за електротехник, използващ шлицова резачка без прахосмукачка, ще има много прах, а ако направите това с перфоратор - малко по-малко, но измазаната повърхност ще се повреди и около жлеба за кабела ще се появи широка фуния

Дупки около стробите

След като работата с електротехника приключи, трябва да затворите стробите и това е многократно обаждане на художниците и закупуване на строителни смеси и отново боклук.

Предварително зададени канали за кабел

Недостатъците на този метод са повече:

 1. Трябва да извършим същите довършителни работи няколко пъти.
 2. Въз основа на предходната всичко е по-скъпо.
 3. Съществува риск от повреда на мазилката (пукнатини и др.).
 4. Армировъчната мрежа по време на решетването ще бъде нарязана на парчета и няма да има смисъл от нея.
 5. Боклук на всеки етап, както и време и финансови разходи, за неговото почистване и извозване.

Има две очевидни предимства:

 1. Виждате окончателните размери на помещението и можете да направите окабеляването на електротехниците по-удобно.
 2. Монтирането на гнездови кутии и кутии се извършва еднократно и точно.

Как да направите по-евтино и по-правилно

През последните години окабеляването се извършва комбинирано, какво е първото нещо, което трябва да направите в този случай?

В апартамент или къща с голи стени, кабели се полагат на тавана или на подовия етаж, ако в бъдеще той ще бъде запълнен с замазка. Таваните в повечето случаи през 2019 г. правят опъване или гипсокартон.

Велпапе за таван

Правят се стробчета за повдигане на кабела от пода или за спускане на кабела от тавана до изход, превключвател или лампа. Кабелните линии се монтират в гофриране на клипове или скоби. В резултат на това можем да направим еднозначен извод:

Водопровод, електричество, интернет и други мрежи, всички други комунални услуги и конструкции са направени за измазване. След като инсталират всички горепосочени, те се заемат с довършителни работи.

И накрая, препоръчваме ви да погледнете полезната форма по темата, в която този въпрос е ясно обмислен:

Надяваме се да разберете кога се прави електротехник: преди или след измазването. Ние от своя страна описахме плюсовете и минусите на всеки вариант на работа и казахме коя опция е по-правилна.

Свързани материали:

(5 гласа)
Зареждане...

Добави коментар