Защо са ви нужни линии, които не се прекъсват в щита и как да ги направите

Модерен електрически панел в апартамент или частна къща не са обичайните две задръствания на електромера, а доста сложно устройство за разпределение на входа. В която всяка група потребители е защитена от своя прекъсвач и RCD. Една от не съвсем обикновените групи са непрекъсващите линии. Какво е това и как да ги свържете с таблото, ще опишем по-нататък.

дефиниция

Несвързани линии, групи или вериги е условно понятие. Той се разбира като електрически уреди, които са свързани отделно по отношение на други електрически уреди. Неподходящи са силовите вериги:

 • системи за сигурност и аларми;
 • хладилници;
 • циркулационни отоплителни системи;
 • септични ями и други неща.

Нека да видим за какво са линиите, които не се прекъсват в щита! Да предположим, че ще напуснете и затова искате да изключите електричеството в къщата, за да се предпазите от аварийни ситуации. Ако обаче в хладилника останат продукти, те ще се стопят и изчезнат, а през зимата водата в отоплителната система ще замръзне и тръбите ще се повредят, което е особено важно в частна къща или в страната.

Онези, които са инсталирали видеонаблюдение или аларма, ще имат проблем - системата ще бъде без изтощение. Разбира се, системите за сигурност са свързани чрез непрекъсваемо захранване, но обикновено капацитетът на батерията му се избира за период от няколко часа до ден живот на батерията.

В тази връзка е необходимо да се отделят неоткъснатите линии от останалата част от електрическата мрежа на къщата.

Оформление на щита

Стандартна опция

За начало, помислете за електрическата верига на типичен електрически панел без непрекъснати вериги, изглежда така:

Диаграма за монтаж на разпределителни табла

 • AB1 е въвеждаща машина, обикновено инсталирана в дозиращ панел в частна къща, а в апартамент - в дъска за подове.
 • AB2 е въвеждаща машина или прекъсвач в апартаментно табло.
 • AB3-7 са групови автомати за осветление, контакти, електрически печки и други потребители.

Тук, ако трябва да изключите апартамента, изключете всички вериги без изключение. Нека да разгледаме какво да включим в група от несвързани линии по-подробно.

За да свържете допълнителни вериги, които няма да бъдат прекъснати с основната верига на захранване, трябва да направите клон преди превключвателя за отваряне в електрическия панел с група AB. Тоест, до AB2, ако вземем предвид предишната схема.

Неразрушаващи се групи в щита

Тогава на тази схема всичко ще бъде подобно на предходната, само AB8-AB10 - това ще бъдат прекъсвачи, които не са изключени от отварящия прекъсвач или автоматичната машина. От тях ще се захранва алармената система, хладилниците и други.

Верига с RCD

Ние допълваме схемата с диференциална защита, така че тя ще изглежда като схема с неразединяващи се линии и RCD:

Схема с огън и група RCD

Можете да научите повече за това какво представлява RCD от нашата статия: https://my.electricianexp.com/chto-takoe-uzo-i-kak-ono-rabotaet.html, Естествено, схемата по-горе може да бъде модернизирана по ваша преценка, например чрез добавяне на противопожарен RCD, добавяне на RCD за всяка група потребители или чрез замяна на куп AB + RCD с difavtomaty и спестите място в електрическия панел.

Например, в тази диаграма, на входа са RCD противопожарна защита с голям изключващ ток (например 300 mA) и две групови RCD от 30-50 mA.

Схема с въвеждащ RCD

Верига с реле за напрежение

Ако имате нестабилна електрическа мрежа - тя ще защити реле за напрежение.

Верига с реле за напрежение и RCD

Въпреки това, понякога възникват спорове относно свързването на вериги, които не са изключени в такъв случай. Понякога те са свързани към релето за напрежение, но тогава трябва да запомните, че в случай на аварии по линията (фазов дисбаланс) Това оборудване ще бъде в опасност.

Верига с контактор или стартер

За да изключите основните потребители чрез натискане на 1 клавиш, трябва да ги свържете задвижващо устройство или чрез контакторминус несвързващи линии. За да направите това, можете да използвате обикновен светлинен превключвател или превключвател.

Схема на разпределителното табло с контактор

За да получите контрол върху основната част на електрическата мрежа на вашия корпус чрез интернет чрез Wi-Fi, трябва да добавите реле към предишната Wi-Fi верига, като я замените с превключвател. За целта можете да използвате релето Sonoff, което беше популярно по времето на писане:

Схема на свързване с wifi реле

заключение

Несвързаните линии са доста важно понятие в електричеството. Целта им е тези вериги да подобрят надеждността на работата на важни електрически системи във вашия апартамент или дом. Всъщност, ако основната машина бъде избита, те ще продължат да работят. Горните схеми са лесни за надграждане или мащабиране според вашите нужди. Тяхната организация в трифазни вериги не се различава от горния пример, с изключение на фазово разпределение на потребителите, броят на полюсите на контактора и други комутационни устройства.

Ние изброяваме предимствата и недостатъците на този подход при дизайна на платката.

Ползи:

 1. Безпрепятствена работа на охранителни системи, хладилници, помпено оборудване за отопление, водоснабдяване и канализация.
 2. По-голямо удобство по време на ремонтните работи както на главното, така и на оборудването, което не се изключва. Тоест, няма нужда да изключвате потребителите, в чиито верижни ремонти няма да се извършват.

Има само един съществен недостатък - може да има грешки на електротехниците, които първо видят вашия електрически панел. След изключване на въвеждащата машина напрежението ще остане на някои потребители. Затова трябва правилно да сглобите щита и да подпишете машините.

Сега знаете как да направите линии, които не се прекъсват в щита и защо са необходими. Надяваме се, че предоставените схеми са ви помогнали да разберете проблема и да изберете най-подходящия вариант за сглобяване на щита за вашите собствени условия!

Със сигурност не знаете:

(6 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Антон Дилев

  Позволете ми. Но възможно ли е в схемата, при която неоткъснатите линии са показани за първи път (втората схема в статията), автоматикът AV2 да не изключи нулевата линия? Това прави ли не само тези линии неподходящи, но и опасни?

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Благодаря за коментара, поправен.

   Отговарям

Добави коментар