Как да проведем окабеляване в страната - ръководство стъпка по стъпка

Изборът на напречно сечение и тип кабел, оценки на прекъсвачи, RCD и друго защитно оборудване и, накрая, изборът на метод за монтаж. Това все още е непълен списък на етапите на електрическата работа, които ще влязат в ступора на всеки начинаещ майстор. Ето защо, нека да видим как електрическото окабеляване може да се направи в страната със собствените си ръце. По-долу е дадено стъпка по стъпка описание на всички стъпки за електрическа инсталация.

Определяне на трасето на кабела

Първо трябва да определите как ще положите окабеляването:

 1. Вътрешни или скрито окабеляване, Полага се вътре в стени, прегради и тавани. Окабеляването на повърхността на черно-таван, покрито от окачен или опънат таван, също се счита за вътрешно.
 2. На открито или отворено окабеляване, Полага се върху повърхността на стени, тавани, конструкции. По принцип във всички случаи, когато са видими кабелни линии.

Изборът на типа окабеляване е доста прост:

 • Ако имате стени, изработени от тухла, бетон, газобетон и други твърди негорими материали - положете вътрешното окабеляване.
 • Дървена къща се нуждае от окабеляване на открито. Най- PUE 7.1.38 се казва, че за горими стени, прегради, тавани (и зад тях) полагането се извършва в огнеупорни тръби и кабели, които не разпространяват горене. Подобни препоръки съдържат и други параграфи от Правилата.
 • В рамкова къща, съгласно SP 31-105-2002, клаузи 13.5.1, 13.5.2, е позволено да се извършва електрическо окабеляване през празнини или пространството на стените и подовете, запълнени с изолация, и е позволено да се прокарва кабела през стените без негорими ръкави, но изолацията трябва да е незапалима ( префикси -ng или -ng-ls в етикетирането на продукта) или в защитни корици.

Схематичен чертеж преди монтажа

Първо трябва да изчислите броя на лампите и ключовете, към тях и контакти. След това определете къде ще бъдат инсталирани мощни електрически уреди, като бойлер, бойлер, електрическа печка. Това ще ви позволи да изчислите дължината на кабела и да съставите диаграма на електрическия панел в страната.

Надежден електрически панел

Заслужава да се отбележи, че всички електрически инсталации (съоръжения), изградени и реконструирани след 2003 г., трябва да имат заземяване (посочено в редица параграфи, например 1.1.1., 1.7.102-103., 7.1.13., глава 1.7., GOST R 50571.3-94 и т.н.). Това означава, че ако сега изграждате лятна къща, трябва да съставите схема за заземяване на кабели. Ако имате стара вила и просто правите ремонт - допустимо е да напуснете веригата без заземяване, което не препоръчваме.

За да бъде окабеляването правилно и да служи дълго време, е необходимо не само да го поставите правилно, но и да изберете правилните напречни сечения на проводниците и номиналите на машините.Възниква въпросът: как да изберете напречното сечение на кабела за лятна резиденция и да сглобите електрически панел със собствените си ръце?

Необходимо е да изберете кабел за мощността на товара. Едно от често срещаните правила: използвайте проводници и кабели с напречно сечение от 2,5 квадратни метра. mm за контакти и за осветление - 1,5 квадратни метра. мм. За точно изчисление използвайте калкулатора на нашия уебсайт https://my.electricianexp.com/raschet-secheniya-kabelya-2.html, Автоматична машина за 10А е достатъчна за осветление, а 16А - за контакти. Ако говорим за UZO, тогава номиналната му стойност е поставена по-висока от тази на машината. Да речем, че машината е на 16А, след това RCD е настроена на 25А. Според тока на изтичане, RCD се избират в зависимост от целта: по-добре е да поставите 10 mA за банята, 30 mA, за да защитите цялата "мокра група".

Сега разгледайте селекция от типични схеми на електрически табла за летни къщи:

Схема на обикновен щит без заземяване с еднофазен вход 220V:

1-фазово разпределително табло

 

Фаза 1 входна верига със заземяване:

1-фазово заземително табло

 

Схемата с трифазен вход 380 / 220V и заземяване:

Трифазна електрическа схема

Избор на аксесоари за окабеляване

С прости думи, аксесоарите за окабеляване са контакти, превключватели, кутии за превключватели, табла и др. На тях, както и върху други материали за електрическо окабеляване, не можете да спестите дори при ремонт в апартамент, дори в селска къща.

Две марки Legrand и Schneider Electric заемат водещи позиции по качество и разпространение. В моделната гама на тези производители има контакти, превключватели за вътрешно и външно окабеляване, за монтаж вътре и отвън - в крайградската зона.

Продукти на Legrand

Връзка към поддръжката на VLEP по въздух и под земята

За да направите окабеляване, вилата трябва да бъде свързана към електрическата мрежа. Почти във всички случаи на улицата минава въздушна електропровода. Свързването с него е възможно или по въздух, или под земята. Сега нека поговорим за това как да направите правилния вход в къщата и да се свържете с въздуховода, както и кой проводник да използвате.

Клон VLEP, норми

За полагане на кабела от опората до къщата през въздуха използвайте SIP проводник, За полагане под земята използвайте или конвенционален тип кабел VVG и се полага в HDPE тръба или в земята без тръба брониран кабел от типа VBbShv.

Подземен вход, норми

При полагане над въздуха се извършва издънка от въздушната линия с помощта на кабелни скоби (ZOI, ZORZB, ZPA, Z 206 и много други), фиксирани с фитинги за опъване. След това издърпайте кабела багажник за тръби без междинни опори, ако линията е по-малка от 25 метра, и с тях, ако дължината надвишава 25 метра (повече в Глава 2.4 от ПУП, вижте точка 2.4.12.).

Гофриране на фасадата

От тръбния багажник, монтиран на фасадата или покрива на къщата, самоносещите се изолирани проводници водят по протежение на фасадата в гофриране, направено от PVC, ако това не е слънчевата страна. И ако страната е слънчева, тогава PVC гофрирането не е подходящо - тя се унищожава под въздействието на ултравиолетово лъчение, използвайте черно гофриране, изработено от полиетилен или метал.

В допълнение към стойката за тръби, самоносещият изолиран проводник може да бъде опънат с помощта на опъващи фитинги (известни още като котви за закрепване), монтирани на фасадата.

багажник за тръби на покрива или фасадата

Преходът от самоносеща изолирана жица към VVG-ng-ls или друг меден кабел се извършва на фасадата на къщичката във водоустойчива разклонителна кутия, като се използват същите клонови скоби на "гайки".

Преминаване от глътка към мед

Винаги от SIP кабела и по-нататък в къщата се полага мед. В допълнение към полагането на проводници от стълба към фасадата на вилата, това се случва и когато дозиращата дъска е инсталирана на опора или в двора на тръбна стойка, като цяло изискванията за разклоняване са подобни. В близост до багажника на тръбата или на друго място трябва да поставите заземител, за предпочитане възможно най-близо до входния щит.

Окачване на вътрешното окабеляване

За да не озадачите „откъде да започнете“, групирахме всички стъпки в 5 стъпки за инсталиране на електрическото окабеляване в страната със собствените си ръце:

 1. Маркировка.
 2. Shtroblenie.
 3. Монтаж на гнездови кутии и разпределителни кутии.
 4. Провеждане на кабели.
 5. Монтажна верига и връзка.

Маркиране на стена

Необходимо е да се определи местоположението на всички електрически точки. След това можете да маркирате бъдещи линии за окабеляване. Това може да стане с всичко - с тебешир, молив или маскиращ шнур от щита до всяка точка. Процесът на маркиране на стени за окабеляване е описан по-подробно в статията: https://my.electricianexp.com/kak-razmetit-steny-i-potolok-pod-provodku.html.

Видеоклипът демонстрира процеса на маркиране:

По тези линии можете да изчислите колко кабел е необходим за окабеляване.

Не си струва да полагате кабела в пода на дървото - това може да се направи, ако на вашето място се напълни с циментова замазка. В този случай не забравяйте да използвате гофрирането, за да избегнете повреда на електропроводите.

Строгиране и вдлъбнатини за гнезда

Три основни начина направи строб в стената направете го сами:

 1. Използване на тренировка с чук с накрайник "длето" или "шил".
 2. Фрези за канали.
 3. Шлайф с диамантен диск.

Инструмент за рязане

По принцип те са подходящи за всички видове твърди негорими материали. С помощта на фаска ще получите гладък и чист преследвач, но няма значение - по-късно запечатани с разтвор и замазка. Ето защо, за да направите штроба със собствените си ръце, не трябва да купувате шторез, можете да направите с перфоратор.

Ние правим кладенците за инсталиране на podrozetniki и разпределителни кутии с помощта на коронки с карбидни кранове или диамант. Стандартните размери на гнездата от външната страна: дълбочина - 45 мм, диаметър - 68 мм. А вътрешните размери са 68х40мм. Има обаче и други размера на гнездата, не прави грешка при избора на корона.

За да инсталирате няколко гнезда и превключватели в един ред, се пробиват няколко отвора, а сегментите между тях се избиват с перфоратор с дюза с длето.

4 стръка подред

Монтиране на разклонителни кутии и кутии за гнезда

За да не изпадат гнездата от стените с щепсела, важно е не само да ги инсталирате правилно, но и да закрепите кутиите на гнездата. За това се използват винтове с дюбели.

Вторият начин е инсталирайте розетка и разпределителни кутии на алабастър. Когато работите с алабастър, трябва да действате бързо. Слагате толкова много разтвор в вдлъбнатините, за да не изстиска прекалено сапфина.

Полагане на линии

Когато полагате електрическо окабеляване на вилата в стените,набръчкване използването не е задължително. Използвайте VVG кабел (или VVGng), тъй като няма да има проблеми с връзката на ядра.

Самите проводници са монтирани в стената или с помощта на алабастър, или с скоби за дюбели. На този етап е важно да положите правилния брой проводници за всички консуматори на енергия.

Кабелен дюбел

Свързване на контакти и ключове

Последният етап се извършва след измазване и изсушаване на стените. Мазилката се избърсва и се поставят гнезда. Няма специални препоръки, просто трябва да инсталирате всички елементи точно, на ниво. На това стъпка по стъпка описание на скритото окабеляване може да се счита за завършено.

Ако не знаете как да инсталирате контакти и ключове, разгледайте статиите:

Външно окабеляване

Разгледахме как да поставим вътрешното окабеляване в страната на етапи, сега ще разгледаме друг тип - външно окабеляване. Полагането на външно окабеляване в селска къща е по-просто и отнема по-малко време. Според PUE, външното окабеляване трябва да се извърши с кабели с изолация, която не поддържа горенето. Кой кабел да използвате в този случай? Същият VVGNG-LS или други кабели с такава изолация е подходящ.

Съвременните изисквания изискват използването на локализиращи негорими тръби - тоест метални. Могат да се използват медни или стоманени тръби с тънки стени. Но тази опция не е най-евтината и най-удобната за инсталиране.

Опции за окабеляване в дървена къща

Също така, жицата може да бъде положена в PVC гофриране. Ако тази опция не ви подхожда - легнете в кабелния канал или дъската с ниша за проводници.

Монтажът на контакти и ключове за външен монтаж е различен по това, че не е необходимо да пробивате дупки и да инсталирате кутии за гнезда - те просто се завинтват на стената. Това може да се нарече „икономичен вариант“, тъй като е лесно да се замени такова окабеляване, да се добавят или премахват контакти и превключватели без специални разходи и видимост на промените.

Ретро публикуване

Алтернатива на това решение е ретро стил електрическо окабеляване, За да направите това, използвайте специална усукана тел и керамични ролки, този метод е напълно съобразен с изискванията на PUE. Основният му недостатък е високата цена както на самия кабел, така и на старомодните аксесоари за окабеляване.

Това всъщност са всички точки, които трябва да знаете, ако решите самостоятелно да провеждате електрическо окабеляване в страната. Надяваме се нашата стъпка по стъпка инструкция със снимки и диаграми да ви помогне да разберете откъде да започнете и какво трябва да направите като цяло!

Свързани материали:

Зареждането ...

Добавете коментар