Как да не повредите окабеляването при работа с въртящ се чук

Необходимостта от пробиване на стени възниква доста често. Например, трябва да окачите картина, кухненски шкафове, да инсталирате нов полилей или да монтирате опънат таван. Често при пробиване на стена с перфоратор домашните майстори и неволите-електрици успяват да повредят окабеляването. В най-добрия случай машината ще работи в щита и ще трябва да поправите повредената зона. Ако обаче защитната автоматика не работи, случайно попадение в захранващия кабел под напрежение може да доведе до смърт. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexp.comкак да не попаднете в окабеляването при пробиване на стени и тавани, като вземете предвид най-простите начини за откриване на електрически проводници.

Съдържание:

Стени

Със стените нещата са много по-лесни, защото Въз основа на логиката и общоприетите стандарти е възможно да се определи къде е окабеляването, така че да можете да избегнете влизането в него с удар. Така че, като правило, кабелната линия протича успоредно на тавана на разстояние 15 см от нея и се спуска към електрически точки под прав ъгъл, както е показано на снимката по-долу:

Местоположение на портата

За да не попаднете в окабеляването, когато пробиването е достатъчно открийте разклонителни кутии в стените (това може да стане с просто око), което ще покаже точната височина на проводниците. След това трябва да разгледате къде са разположени контакти, ключове и електрически табла. От всички тези точки кабелът се издига, така че е по-добре да не пробивате стена над тях, в противен случай шансът да попаднете в окабеляването ще бъде почти 100%.

Този метод на окабеляване обаче не винаги се среща. В панелните къщи окабеляването се полага в канали (кухини) в плочи. Те, поради конструктивните характеристики на плочата и изискванията за нейната твърдост, протичат по диагонал. Пример за тяхното местоположение виждате на фигурата по-долу.

Оформление на канала

Ако не можете да определите местоположението на електрическата линия в апартамента или къщата, като използвате описаните методи, е по-добре да използвате специален детектор. Има евтини уреди за скрито търсене на окабеляване, Тяхната точност, разбира се, не е на най-високо ниво, но с грешка 10-15 см, можете да намерите проводниците в стената, което ще избегне попадането им в бормашина.

Приложение за детектор за метал

Ако просто имате нужда окачете телевизора на стената или да инсталирате кухня (означава висящи шкафове), не е препоръчително да купувате детектор. В този случай препоръчваме направи сам детектор за метал, Едно просто домашно устройство също ще покаже приблизителното местоположение на окабеляването.

Можете също да опитате да използвате индикаторна отвертка за откриване на скрито окабеляване, но не тази с неоновата лампа, а тази с батериите и светодиода. Ако го вземете с жилото и го закарате с гърба по протежение на стената - той свети близо до линията, въпреки че този метод не е твърде точен. Препоръчваме също така да почукате стената около предложената площадка за пробиване - това е вероятността от „потупване“ на кухини и кабелни линии.

таван

Желанието да не докосвате окабеляването при пробиване на тавана се появява най-често по време на монтажа на полилея. Ако не е предвидена кука за окачване на лампата, но проводниците са свързани за свързване, тогава е важно да знаете следното на първо място:

  1. В сглобяемите къщи най-често кабелите над тавана се държат в празнини, така че за да не попаднете в окабеляването при пробиване на плоча, препоръчваме първоначално да изкопаете малко място за изхода на проводниците. Така ще видите накъде отиват и можете да се оттеглите на безопасно разстояние. По-късно дупката може да бъде измазана, в допълнение, плочата от полилея ще скрие всички дефекти.
  2. Ако припокриването е от монолит, тогава като правило окабеляването към полилея се стартира вертикално от пода, разположен отгоре, така че трябва да отстъпите малко от изтеглените проводници и да пробиете дупка.
  3. В частна къща под мазилката се извършва електротехник, следователно, както в първия случай, се препоръчва леко да се отвори пода и да се определи посоката, в която преминава окабеляването.

За да не попаднете в окабеляването при пробиване на тавана, можете да използвате и специален детектор, така че ако се съмнявате във вашите способности или по някаква причина не бихте могли да намерите жицата в стената според нашите съвети, по-добре е да се обадите на професионален електротехник. Магьосник за малка такса от собствения си опит и с помощта на детектор ще направи всичко безопасно и това е важно.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, в който ясно е показана работата на детектора за скрито окабеляване:

Надяваме се, че сега знаете как да не влезете в окабеляването при пробиване на стени и тавани с перфоратор. Не забравяйте, че трябва да пробивате само когато напрежението е изключено и след създаването на дупката можете да включите машината и да проверите дали тя работи.

Свързани материали:

(13 гласа)
Зареждане...

Един коментар

  • Андрю

    По правило кабелната линия протича успоредно на тавана на разстояние 15 см от нея и се спуска към електрически точки под прав ъгъл.

    Отговарям

Добави коментар