Съвети за избор на отоплителен кабел

Днес отоплителните кабели са широко използвани както в ежедневието, така и за промишлени цели. Тези продукти са предназначени не само за създаване на система за топъл под, но и за отопление на тръбите през зимата. Много е важно да изберете правилния тип проводник (саморегулиращ се или резистивен), дизайн, както и мощност. В тази статия ще разкажем на читателитеmy.electricianexp.com как да изберем отоплителен кабел за водоснабдяване и отводняване.

Саморегулиращи се или резистивни?

Първо трябва да определите вида на отоплителния проводник. Резистивният кабел е по-малко практичен, тъй като има постоянна мощност и фиксирана дължина. Сред недостатъците на този продукт човек може да различи склонността му към прегряване и отказ. Основното предимство е сравнително ниската цена. Научете повече за как е резистивният кабел Можете от нашата статия.

Резистивна

Саморегулиращият се отоплителен проводник има повече предимства, така че изборът му ще бъде правилното решение. Основните предимства на продукта: устойчивост на скокове на мощността, възможността за икономия на електроенергия, няма ограничения за дължината на отоплителната система и, не по-малко важно, устойчивост на прегряване. Единствената причина, поради която изборът на саморегулиращ се отоплителен кабел не винаги е подходящ, е по-високата цена (в някои случаи е по-подходяща резистивна жица, например за отоплителни контейнери и тръби с малък диаметър).

Саморегулиращ

Въпреки това ние вярваме, че правилното решение би било да изберете саморегулиращ се отоплителен кабел, особено за отопление на водоснабдителната система и канализацията. По-нататък ще се спрем по-подробно на критериите за избор на този тип отоплителен проводник.

Критерии за избор

И така, първото нещо, за което трябва да вземете решение, са дизайнерските характеристики на продукта. Саморегулираща се конструкция на отоплителния кабел може да включва два медни проводника, матрица, изолационен слой, плитка и външна обвивка. Когато избирате, не забравяйте да обърнете внимание дали има плитка на термичния кабел или не. Ако не, това е бюджетен вариант. Плетката прави жицата силна, по-устойчива на механични повреди и също заземена. Следователно изборът на тази опция ще бъде правилното решение.

Можете да научите повече за плитката от видеото:

Друг важен момент е видът на външната изолация. За домашна употреба (отопление на покриви и улуци, канализация) е напълно достатъчно да изберете нагревателен кабел с изолационен слой под формата на полиолефин. Ако искате да използвате кабелна отоплителна система в производството, а устойчивостта на агресивни среди и ултравиолетово лъчение е важна, препоръчваме да изберете термокабел с флуорополимерна изолация. За водоснабдяване, ако проводникът е положен в тръбата, е по-добре да изберете продукт с външна обвивка от флуоропласт.

Видове топлоизолация на кабелите

Важно! Не винаги проводникът, предназначен за загряване на тръби отвън, може да се използва за полагане отвътре. Проверете тази точка с търговския асистент!

Следващото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато избирате отоплителен електрически кабел за водоснабдителната система и отводняването, е температурният клас. Нискотемпературният проводник може да се нагрее до 65 ° C, докато неговата специфична мощност на отопление е не повече от 15 W / m. Този тип дизайн е по-добре да изберете да предпазите тръбите с малък диаметър от замръзване. Среднотемпературният термичен кабел се загрява до максимум 120 ° C и има мощност от 10 до 33 W на линеен метър. По-добре е да изберете за улуци, тръби със среден диаметър, както и за отопление на покрива. Високотемпературният отоплителен кабел може да достигне температура от 190 ° C с специфична мощност от 15–95 W / m. За частна къща или вила този тип изпълнение не е подходящ, изборът му е рационален за промишлени условия, отоплителни тръби с голям диаметър.

Температурен клас

След запознаване с капацитетите и използването на термичния кабел възниква въпросът и какви характеристики трябва да има проводникът за определен диаметър на тръбата. Така че, препоръчваме да изберете нагревателен кабел, като се съсредоточите върху следните показатели:

  • диаметър на тръбата от 15 до 25 мм - мощност 10 W / m;
  • 25-40 мм - 16 W / m;
  • 40-60 мм - 24 W / m;
  • 60–80 мм - 30 W / m;
  • > 80 мм - 40 W / m.

Важно!Изборът на мощност на отоплителния кабел трябва да се подхожда отговорно. Недостатъчната мощност ще доведе до факта, че отоплителната система не се справя с работата си, а надценените показатели ще се отразят негативно на консумацията на енергия.

Е, последното нещо, което бих искал да посъветвам, е да обърна внимание на продуктовата компания. Най-добрите производители на отоплителен кабел: Devi, Nelson, Raychem, Lavita, Ensto. Също така, местната марка се е утвърдила добре - SST (Teplolux).

LaVita

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да избера отоплителен кабел за водоснабдителната система и канализацията. Надяваме се нашите съвети за подбор да са ви били полезни!

Също така препоръчваме да прочетете:

Зареждането ...

Добавете коментар