Как да свържете термостата към инфрачервен нагревател?

С настъпването на студеното време мнозина започват да мислят за допълнителното отопление на домовете си. Тъй като с началото на отоплителния сезон по правило започват ремонтни работи на местата на поривите на отоплителните мрежи. Или се появяват мисли за преминаване към електрическо отопление, като допълнителна алтернатива за селска къща. В тази статия ще говорим за устройство за регулиране на температурата - термостат, а именно ще говорим как да инсталирате и свържете термостат към инфрачервен нагревател.

Нюанси на инсталиране

Няма да навлизаме в типовете и типовете регулатори, да организираме сравнения и турнири. Всички те са добри по свой начин и ще изпълнят целта си, служейки вярно. Първото нещо, на което искате да обърнете внимание, е мястото на инсталиране. Не зависи от типа нагреватели: инфрачервен, панелен, топъл подконвекция.

Снимка на термостат

Монтирането на терморегулатор със сензор за температурата на въздуха е забранено на следните места:

  • в непосредствена близост до отоплителни уреди;
  • на места, където има течение;
  • в отоплителната зона на инфрачервените излъчватели.

Всички тези места са неподходящи за поставяне на термостата, тъй като когато се намира в близост до нагревателя, въздухът до него ще се нагрее до желаната температура по-рано, което ще доведе до фалшива тревога, в резултат на което помещението няма да се загрее до комфортна температура.

Ако инсталирате термостат в зоната за отопление на IR нагревателя, тялото му ще се нагрее по-рано и ще изкриви показанията на сензора. На места, където има течение, сензорът няма да покаже желаната температура и нагревателите ще прегреят помещението, консумирайки излишна електроенергия. Поставянето на температурния сензор по височина трябва да се извършва в зоната на комфорт, на нивото на 1,5 метра от пода.

Схеми за свързване

Винаги, преди да инсталирате и свържете термостата, се запознайте с инструкциите и паспортните данни на устройството. Тъй като производителят посочва необходимото напречно сечение на кабела и дава схема за свързване на своите продукти. Ако се отклоните от изискванията и спестите от проводници и термостати, има голяма вероятност от повреда на оборудването или опасност от пожар.

За да свържете нагревателите, обикновено се препоръчва да използвате трижилен PVA тел 2,5 мм. Препоръчва се да свържете термостата със същия проводник.

Схема на свързване на температурния контролер към инфрачервен нагревател с мощност до 3,5 kW:

Натоварване до 3,5 kW

Ако помещението се отоплява от група нагреватели до 3,5 кВт, тогава схемата на свързване ще изглежда така:

Свързване на група електрически нагреватели

В случай, че сте собственик на трифазна мрежа и отоплението се извършва от група нагреватели с обща мощност над 3,5 кВт, след това към управляващата верига се добавя магнитен стартер, който се управлява от регулатор на температурата:

Магнитна верига на стартера

Това е принципът, чрез който е инсталиран регулаторът на температурата.Както можете да видите, има някои функции в инсталирането и свързването на термостата, така че е важно първоначално да се запознаете с инструкциите от производителя и след това да преминете към основния процес.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, в което технологията на свързване на контактите е илюстрирана с примера на доста популярен терморегулатор от Ballu BMT-1:

Със сигурност не знаете:

(4 гласа)
Зареждане...

един коментар

  • Seryoga

    Благодаря ти много .

    Ти ми помогна много.

    Отговарям

Добави коментар