Как да направите отопление на покриви и улуци

Собствениците на къщи както със сложни индивидуални покриви, така и с прост покрив с фронтон са запознати с проблема със замръзването на топящия се сняг на повърхността му и замръзналата вода в дренажни тръби, които впоследствие са запушени с лед и пречат на необходимия дренаж. За да се премахне причината за обледеняване и да не се справят с последствията под формата на висящи ледени лещи, ще помогне нагряването на покрива и улуците.

Бит на теория

Възможно е да се осигури постепенно и навременно топене на сняг с помощта на противообледенителната система, основните елементи на която са:

  1. Частта, пряко отговорна за отоплението, е специални нагревателни кабели за отопление на улуци и покриви, както и набор от крепежни елементи за тях за различни видове покрития.
  2. Сензорна система, защитна (устройство за остатъчен ток) и пусково оборудване, отговорно за контрола на отоплението.
  3. Мрежа от силови и експлоатационни проводници, предназначени да доставят енергия директно към отоплителната част на системата, както и да свързват термостати и сензори.

Кой кабел да избера

За инсталиране на отоплителни системи се използват три основни типа отоплителни кабели - резистивен, саморегулираща и композитен.

Резистивният е много подобен по структура на типичен двужилен захранващ кабел. Състои се от няколко слоя изолация, вътре в които са разположени отоплителни проводници, изолирани един от друг, които са свързани към захранващата верига. Температурата, до която жицата загрява, е винаги постоянна, като стойността на нетната мощност и съпротивление. Снимката по-долу показва нейната структура:
Дизайн на резистивен кабел

Саморегулиращият се отоплителен проводник за отопление на покрива и улуците е направен по специална технология и въз основа на името му е в състояние самостоятелно да регулира температурата на отопление. Това ви позволява да го направите специална структура. Състои се от матрица (сама регулира степента на нагряване в зависимост от околната температура, следователно променя съпротивлението) и външна изолация, с изолационна обвивка и оплетка вътре. Снимката по-долу показва от какво се състои телта:

Саморегулиращ се проводник

Комбиниран нагревателен кабел - има две проводими ядра, интегрирана система за резервиране и обвивка от композитни материали. Композитната обвивка е плътна, еднородна, гъвкава и устойчива на високи температури. Снимката по-долу показва от какво се състои телта:

Композитен кабел

За да определим избора на нагревателен елемент на системата, се обръщаме към техните предимства и недостатъци. Така че резистивният проводник струва значително по-евтино, но експлоатационният му живот е по-малък от този на саморегулиращите се и композитни кабели. Освен това резистивният кабел има строго определена дължина на секцията и обвивката му не издържа повече от 80 градуса, което означава, че е строго забранено да се пресича такъв кабел, а инсталирането в дренажни тръби също не се препоръчва.Саморегулиращият се кабел регулира отделянето на топлина в зависимост от температурата на околната среда и променя мощността в различни зони, не се страхува от самопресичане и не се прегрява. Въпреки това, този кабел има големи токове на вход, в допълнение, неговата матрица с време Старее и губи мощност, а кабелът също има минимален радиус на огъване (матрицата е повредена).

Композитният нагревателен кабел няма токове на ток, не се страхува от самостоятелно пресичане, няма минимален радиус на огъване (може да се използва в труднодостъпни места), може да бъде отрязан от всяка дължина с кратно на метър. Кабелната обвивка е плътна, без въздушни пропуски, издържа на температури от 180 С. Благодарение на композитната обвивка, енергийната ефективност и топлопредаването на кабела е с 30% по-висока от резистивната и саморегулиращата се. Обикновено композитният кабел, използван за покрив, има постоянна мощност от 20 W / m, което е достатъчно, за да работи ефективно отоплителната система. Ниска мощност ви позволява да спестите от разходите за електроразпределителната система и разходите за електроенергия.

И така, какъв е изборът? При инсталиране на отоплителни улуци и покриви могат да използват резистивни и саморегулиращи се кабели заедно, Комбинираната им употреба намалява общата цена на проекта и влияе положително на крайното качество на системата. Обичайно е да се използват съпротивителни покриви и саморегулиращи се елементи за дренажни системи.

Рационалното решение обаче е да се използва композитен отоплителен кабел за цялата отоплителна система на покрива. защото Този кабел не изгаря в дренажни тръби (като резистивен), има UV защита и издържа дълго време. По цена такава система не отстъпва на комбинация от резистивни и саморегулиращи се кабели, но я надминава по трайност.

Изчисляване на мощността

Да предположим, че имаме хоризонтален висящ улук с дължина 11 м, диаметър 15 см и вертикална канализация с диаметър 90 мм и дължина 15 м на нашия покрив.

Изчисляване на желаната дължина:

  • дължината на улука е съответно 11 m, умножавайки го по 2 (2 кабела трябва да бъдат положени в улука), получаваме общо 22 m;
  • дължината на канализационната тръба е 15 м - тук един проводник е достатъчен за отопление, тоест умножаваме по 1, получаваме 15 м;+ марж за укрепване на входа и изхода на тръбата 3m.
  • Общата дължина е 22 m + 15 m + 3 m = 40 m.

Сравнете изчисленията на мощността за различни видове кабели:

  1. Мощността на резистивните и саморегулиращи се кабели е 30 W на линеен метър.Собщата мощност на система с резистивен или саморегулиращ се кабел е равна на произведението на дължината на проводника, а номиналната мощност - 40 m * 30 W / m = 1200 W.
  2. Мощността на комбинирания отоплителен кабел е 20 W на линеен метър. Общата мощност на системата с композитен кабел е 20 m * 30 W / m = 600 W.

Система с композитен нагревателен кабел е по-икономична от системите с резистивен и саморегулиращ се кабел.

Как да монтирате системата

За да се заемем напълно с инсталирането на системата, ще разгледаме ясно пример за схема за отопление на покрива и улуците и ще се придържаме към определена последователност.

Отопление на покрива

Първо, изберете мястото за инсталиране на системата за автоматизация и управление на закрито. Често главният контролер и устройства за защита трябва да бъдат разположени в близост до разпределителния панел. Това се прави за лесна инсталация и ви позволява да намалите дължината на кабелните трасета и да увеличите надеждността на веригата. Свързването на контролера няма да бъде трудно, тъй като всички негови заключения и терминали са подписани и маркирани. Човек, който е запознат с основите на електрическото окабеляване и знае как да борави с инструмент, бързо ще се ориентира и ще свърши тази работа със собствените си ръце.

Монтажът на нагревателния кабел в улуците трябва да се има предвид въз основа на факта, че той е разделен на четири компонентни части (улук, канализация, фуния и вход за вода), всяка от които трябва да се нагрее.Като начало е необходимо да подавате контур от тел в дренажната тръба и да я завиете във входа на водата, като използвате стоманени скоби. След това фиксираме кабела в долната част на канализацията възможно най-високо, като го поставяме на разстояние 5 см един от друг в частта от тръбата, която е по-близо до къщата (стопената вода обикновено тече надолу). По същия начин ние фиксираме проводника и в горната част близо до дъното на фунията. Важно е, ако тръбата се състои от няколко сгъваеми части, тогава във всяка от тях е необходимо да се организира междинно закрепване на отоплителната система. Във фунията кабелът се полага във формата на пръстен и се завинтва със скоби в това положение. Преминаваме към улука. В него проводниците трябва да бъдат поставени на противоположни странични повърхности. Освен това краищата са свързани в разклонителната кутия към клемите.

Съвети! Саморегулиращият се проводник не е необходимо да се цикли. Подходящ е монтаж в едно ядро, чийто край е изолиран със специална тапа.

Обезглазяване на покрива

Като пример за инсталиране на нагревателен елемент вземете плосък покрив. Кабелът се полага в долната част по периметъра на дренажната линия и се полага във вътрешната фуния на канала на разстояние 400 мм, ако канализацията е разположена в сградата. Ако тръбата е монтирана външно, тогава се използва схемата за „капещ контур“. В местата на допир на парапета и покрива полаганият проводник трябва да има мощност около 60-70 W / m2, Необходимо е също така да се постави жица около загрята фуния на разстояние 2 m, както е показано на фигурата по-долу:

фуния

Последователността на рязане на нагревателния проводник е показана на снимката:

Нарязване на нагревателни телове

В заключение, когато предишните стъпки приключат, системата за управление на отоплението на улука и покрива е свързана към нагревателните елементи с помощта на силови кабели чрез преходни разклонителни кутии. Също така са свързани всички необходими сензори и оборудване за защита.

Можете ясно да видите процеса на инсталиране на системата против заледяване във видеото:

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите собствено отопление на покрив и улуци. Надяваме се, че предоставената инструкция беше полезна и интересна за вас!

Препоръчително четене:

(3 гласа)
Зареждане...

Добави коментар