Защо има напрежения в мрежата и как да се справим с тях?

Електричеството се използва навсякъде. И без значение къде човек живее в частна къща или апартамент - електричеството се използва редовно. Например, това е осветлението на стаята, използването на различни електрически уреди и всичко, което опростява живота на човек. Но, за съжаление, мрежата не винаги е в състояние да издържи дори напрежението. Това се отразява неблагоприятно върху работата на електрическото оборудване, понякога дори води до тяхното повреждане. Люлките на електропровода са рязко и мигновено увеличение или намаляване на напрежението. Това явление значително намалява живота на домакинските уреди, така че е важно да знаете как можете да се предпазите от него. В тази статия ще ви кажем какво да правите, ако в апартамент или частна къща постоянно се наблюдават скокове на ток.

Причини за разликите

Какво причинява такива скокове? Има много причини за това. Това могат да бъдат не само спешни проблеми. Причината за подобни скокове също може да бъде естествена и изкуствена. Основните от тях са:

 1. Прекъсване на връзката от мрежата на няколко мощни електроуреди наведнъж. Жилищната сграда използва огромно количество мощно електронно оборудване. Ако в къщата старо окабеляванетогава е много опасно. Но такива скокове се случват в домове от нов тип. Това е оправдано от факта, че натоварването не е проектирано за използване на силни устройства, предвид факта, че електрическата система в новата къща използва старата. Това се случва по следния начин: когато потребителите са включени, електрическата мрежа усеща спад на тока. Ако изключите електрическите уреди или едно мощно устройство, възникват внезапни скокове.
 2. Нестабилна работа на трансформаторна подстанция. Трансформаторните подстанции, които разпределят и транспортират енергия в електропреносните мрежи, като правило са построени много отдавна. Следователно оборудването, което е инсталирано и използвано там, има много износване. В допълнение, повечето трансформатори, поради увеличената употреба на електроенергия, работят с постоянно претоварване. В резултат на това на подстанции възникват непредвидени сривове и, следователно, пренапрежения на тока и напрежения.
 3. Електрическа мрежа и повреди в работата си. Всички градове и села в страната са завити в огромен брой електропроводи. Днешният свят не е в състояние да съществува без електричество. Но електрическата мрежа, която е изградена преди много години, не се подобрява, а напротив, става неизползваема. А това означава, че аварии, прекъсвания на линии и къси съединения са напълно нормална реакция на електропроводи, последствията от които не са добри. Такива аварии водят до последици като пренапрежения на тока и напрежения.
 4. Нулева почивка или разхлабване на земята. Параметрите на електричеството могат да се променят поради нулево прекъсване.Това е една от най-опасните аварии, която причинява голяма промяна в електропровода. В резултат на това цялото електрическо оборудване, което е включено в контакта, изгаря. Дори тази, която не работи, а просто свързана.

Какви щети могат да причинят състезанията?

Електрическа мрежа, напрежението, в която постоянно се увеличава, носи заплаха за домакинските уреди. И тъй като домакинските уреди са много скъпи, днес въпросът за предпазването му от резки промени е много актуален. Ако захранването е с лошо качество, тогава напрежението може да достигне 380 V, и да намалее до 180 V. Това е, когато нормата е 220 V с допустима грешка от 10%.

Неизправност на домакински уреди

Но такива допуските може да причини много неприятности в живота на хората Може би за домакинските уреди това води само до намаляване на експлоатационния живот, но за такива устройства, където точната стойност е важна - това вече е голям проблем. Например, това може да бъде лаборатория или всякакво медицинско оборудване, различни производствени съоръжения. Напреженията на тока водят до сериозни щети.

Как да се справим с това явление?

Какви са методите за борба с падането на напрежението и какво да направите, за да решите този проблем? Разбира се, най-оптималният начин е, ако електрическата мрежа на една къща и нейната разпределителна система бъдат напълно заменени. В крайна сметка, ако напълно заменете окабеляването в апартамента, тогава това няма да я спаси от капките.

За да се направят последиците от скокове в електропровода по-малко вредни, се използват няколко решения:

 • Реле. Когато напрежението се промени, това устройство изключва електрическите уреди от захранването. Когато параметрите се стабилизират, релето автоматично свързва устройствата към мрежата.
 • Стабилизатори. за какви са стабилизаторите на напрежението, разказахме в съответната статия.
 • Непрекъсваемо захранване. Инструкции за Избор на UPS за дома ние също предоставихме на сайта!

Защитата на оборудването от пренапрежения с помощта на тези устройства ще бъде най-оптималното решение. За да решите кое устройство е по-добре да изберете, препоръчваме да гледате това видео:

Как да компенсираме щетата?

Не знаете къде да отидете и къде да се оплачете в случай на повреда на домакински уреди, които са се счупили в резултат на пренапрежения на тока в електропровода?

Енергийните и жилищните служби са отговорни за това. Следователно, на първо място, трябва да отидете там. Щом настъпи такъв неприятен момент, трябва незабавно да отидете или да се обадите на жилищното ведомство и да оставите искане. След като фиксирате щетите на хартия, трябва да се обърнете към съда.

Настоящата електрическа мрежа непрекъснато функционира. И за да не може такава мрежа със своите проблеми да не причини щети на имуществото, е необходимо да се опитате да я защитите със специални устройства. Ако все пак това се случи и разликите забраниха домакинския уред, тогава трябва да напишете изявление в жилищното бюро. В края на краищата те са отговорни за електрическата мрежа и нейната стабилна работа.

Затова разгледахме какво причинява скокове на напрежението в електрическата мрежа и как да се справим с тях. Надяваме се предоставената информация да ви е била полезна!

Със сигурност не знаете:

(6 гласа)
Зареждането ...

7 коментара

 • Нелия

  Когато в селото има скокове на ток, тогава тази статия е разбираема.И ако токовете на тока са само на една улица? Тогава какво е? Много е свързано с трансформатора ни. Е, така какво. Защо трябва да страдат жителите на нашата улица? Навсякъде има светлина, а ние?

  отговор
  • Denis

   Самият аз искам да разбера какъв е проблемът. Аз живея Street Trade Union House 25, Къщата е само на 9 години, живея същото, когато се установих, преди нямаше такива скокове, Наскоро започнаха да се появяват скокове, светлината се изключва за три секунди в къщата, след това се включва, тази година тя се изключва всяка седмица, в различно време, особено вечер.

   отговор
   • Светлана

    В Новосибирск улицата на Карл Либкнехт има същия проблем. Те написаха жалба до енергийните инженери, но не получиха нито отговор, нито поздрав. Ще отида в прокуратурата

    отговор
   • Игор

    Намерихте ли причина? имаме същия проблем, вечер, обикновено след 21.00 светлината мига като светофар

    отговор
  • Denis

   Добър ден на всички!

   Ако сте изправени пред скокове на захранване само на една улица, тогава основните причини (според моя опит) могат да бъдат 3:

   1. Лош контакт на 0,4 kV OHL при свързване към главната линия, излизаща от трансформаторната подстанция.

   2. Няма повтарящо се заземяване на неутралния проводник по вашата линия, което води до загуба на нула и напрежения и спадане на напрежението, особено вечер, когато натоварването в мрежата е максимално, защото всички се събират вкъщи и включват електрически уреди.

   3. Недостатъчно напречно сечение на проводника с прекомерно натоварване. Всъщност диаметърът на проводника, както и диаметърът на водопробивната тръба, осигурява пропускателна способност. Ако не е достатъчно, имаме проблем, посочен по-горе.

   отговор
 • Игор

  Не се казва за основния източник! Провеждане на заваръчна работа от домашни майстори!

  отговор
 • Алексей

  Не се казва за количеството хладилно оборудване по линията. Когато в съседен апартамент се появи търговски обект, наречен Meat Paradise, в моя апартамент имаше постоянни пренапрежения на тока в домакинската мрежа, oops фиксира над 240 волта. В този момент, когато хладилниците на съседите се изключват, в треската има много от тях ...

  отговор

Добавете коментар