Как да затоплим бетона през зимата по време на строителството?

С повторното отваряне на бетон човечеството буквално се втурна нагоре, защото този материал направи възможно превеждането на идеите на архитектите в реалност. Защо да се отвори отново? Този материал е бил известен и използван по времето на Римската империя и с неговото падане технологията е загубена. Съвременният циментов бетон придоби слава през 1844г. В днешно време е трудно да си представим строителна площадка без бетонни елементи и циментова замазка. В тази статия ще ви разкажем за това как да отоплявате бетон през зимата и за какво е той.

Как работи строителството през зимата?

Зимата е период на ниски температури, как е изграждането на комплекси от бетонни конструкции в този момент? В края на краищата е известно, че бетонът е смес от чакъл, пясък, цимент и вода в определено съотношение. А времето, за което решението набира дизайнерска сила, е 28 дни. Знаем също, че водата при замръзване заема по-голям обем и е в състояние да разруши монолитни структури.

Зимно строителство

Има няколко начина за заобикаляне на температурната граница, но всички те се свеждат до едно, поддържайки температурата на разтвора над нулата. Ако тази норма не се спазва, изградената структура няма да бъде достатъчно силна и ще се срути много бързо. По-долу ще предоставим някои популярни методи за отопление на бетон на строителна площадка през зимата.

Приюти и топлинни пистолети

Технологията е доста проста - палатка е изградена над желаното място и топлината се изпомпва от топлинни пистолети. Доста често срещан начин на дядо за затопляне на основата с горещ въздух. Използва се на малки строителни площадки, трудоемък процес, свързан с изграждането на топлозадържащ купол.

купол

Ако искате да загреете бетон с топлинен пистолет, имайте предвид, че това ще бъде доста скъпа опция. Единственото предимство на тази техника е възможността за нагряване на бетонната замазка без електричество. Има автономни топлинни пушки, най-често дизелови. Ако няма достъп до 220 волтова мрежа, тази опция за отопление ще бъде най-изгодна.

Можете ясно да видите този метод на отопление във видеото:

Използване на топлинни пистолети

Thermomats

Специални електрически нагреватели под формата на постелки обграждат областта, напълнена с приготвения разтвор. Вещества се добавят към разтвора, за да се ускори процеса на установяване и да се предотврати кристализацията на водата. Този метод е добър за отопление на големи, хоризонтални повърхности през зимата.

Използване на изтривалки

Сложни структури, колони, които не можете да отоплявате. Можете да научите повече за това как да загреете бетонна конструкция с рогозка, във видеото по-долу:

Използване на изтривалки

Кофраж с нагревателни елементи и електроди

За отоплението на изсипани стени и бетонни колони на компанията, разработчиците използват отопляем кофраж. Кофражът е топлоизолиран, а от бетонната страна са монтирани нагреватели.Дизайнът с нагревателя не изисква допълнително сложно оборудване, елементите са лесно заменяеми.

кофраж

Кофражът на електрода се състои от пръти или метални ленти, прикрепени към кофража през равни интервали. Електродите са свързани към специален трансформатор и поради водата в циментовия разтвор се нагрява. Сякаш недостатъкът на кофража за отопление е стандартните размери и ако клиентът има нестандартен проект, се използват други методи за бетонно отопление през зимата.

Електроди

Най-често се използва за затопляне на бетонни колони и стени. След като излеете рамковите елементи в кофража, поставете армировката в разтвора, като ги подредите и разпределите на групи, свържете се с трансформатор или заварчик, както е показано на диаграмата по-долу:

Свързване на фитинги към заваръчната машина

 

Също така е възможно предварително да се подредят струнни електроди по протежение на рамката. Снимката ясно показва принципа на инсталиране на електроди в бетон:

Електроди в разтвор

Електродно отопление

Водата в разтвора играе ролята на проводник и постепенно, докато се втвърдява, токът през електродите пада. След втвърдяване на сместа, телената пръчка остава част от конструкцията. Недостатъците на този метод на нагряване включват огромни енергийни разходи и допълнителни разходи за материала на електродите.

PNSV проводник

Универсален и достъпен начин за нагряване на бетон през зимата с помощта на високоустойчив кабел и понижаващ трансформатор. По време на свързването на рамката от армировката се полага отоплителен кабел, няма значение размера и формата на конструкцията.

Нагревателният кабел в основната снимка

Този метод на отопление е приложим както на строителната площадка, така и за строителите на жилища. Ще ви разкажем по-подробно как да затоплите бетонната смес с тел от PNSV у дома.

След подсилване на рамката на конструкцията или полагане на маяците под насипния под, жицата се полага от змия не по-близо от 20 сантиметра една от друга (оптималната стъпка на полагане). Дължината на един контур е от 28-36 метра. Като източник на напрежение можете да използвате заваръчна машина. Диаграмата за връзка в този случай ще изглежда така:

Как да свържете нагревателен кабел към заваръчната машина

Нюансът на отоплението, PNSV не може да бъде свързан без покритие с разтвор, защото без поглъщане на топлина поради високата температура на открито, тя ще изгори. За да избегнат изгарянето, те извършват прехода към алуминиев кабел, оставяйки изходните краища на нагревателния проводник PNSV на 10 см всеки от разтвора. Производителят препоръчва ток в кабела от 11-17 ампера, който може да се контролира чрез токови скоби. Относно, как да използвате скоби, разказахме в отделна статия.

За домашно строителство е достатъчен PNSV с диаметър 1,2 мм. Характеристиките му:

  • съпротивление 0,15 Ohm / m;
  • работен ток, потопен в разтвор от 14-16 ампера;
  • температура на полагане от -25 до 50 ° C.

Консумацията на тел на кубически метър бетон е 60 линейни метра.Температурата, до която се нагрява бетонът, е 80 ° C, неговият контрол се осъществява от всеки термометър. Скоростта на повишаване на температурата в разтвора не трябва да надвишава 10 градуса на час. За да се избегнат безсмислени разходи за сметки за електричество, отопляваната зона е покрита с всякакъв материал, който не позволява нагряването на атмосферата, например, тя е покрита с дървени стърготини. За да се получи отличен резултат, бетонната смес също се нагрява преди изливане, температурата на сместа не трябва да бъде под +5 ° C. Тук според такива инструкции можете да затоплите бетон през зимата със собствените си ръце. Технологията отнема много време, но дори неопитен човек може да го направи. За това как да поставите нагревателен кабел в основата, е описано във видео урока:

Основно отопление с тел

Между другото, вместо PNSV тел, можете също да използвате BET кабел за отопление на бетон. Видеото по-долу описва накратко инструкциите за монтаж на отоплителния проводник:

Как работи BET отопление на кабели

В статията не са посочени всички методи за нагряване на бетон през зимата. Има индукция, инфрачервен метод и други, но ние не ги разглеждаме поради ниското им разпространение и сложност.Дадохме обща представа за технологията на изграждане на бетонни конструкции и възможността за използване на домашни майстори за отопление на замазки и стени. Между другото, използването на проводника PNSV е възможно не само по време на нагряването на конструкцията в процес на изграждане, но вече след това. Може да се използва като готов топъл под или анти лед по стълби или тротоари. Късите секции са свързани чрез понижаващ трансформатор от 400 до 1500 вата. За да се свържете директно към мрежата от 220 волта, проводникът с дължина ще бъде повече от 120 метра.

Това е всичко, което исках да ви разкажа защо бетонът се затопля през зимата и как да го прилагам с помощта на топлинни пистолети, електроди или PNSV проводници. Надяваме се, че нашите инструкции са ви били ясни. Можете да получите повече информация, като гледате видео уроците в статията.

Препоръчваме ви също да прочетете:

Използване на топлинни пистолети

Как работи BET отопление на кабели

Използване на изтривалки

Фондация отопление с тел

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар