Как да инсталирате счетоводен щит върху опора, без да нарушавате правилата

Свързването на частна къща към електрическата мрежа предвижда инсталирането на дозиращ панел, в който ще бъдат монтирани електромер и защитни устройства, вход от мрежата и изходящ кабел, който захранва домашното окабеляване. Често едно от изискванията на доставящата организация, която прави връзката към електрическата мрежа, е инсталирането на дозираща дъска върху опора (стълб). В тази статия ще предоставим читатели на сайта Elecroexpert основни препоръки по този въпрос.

Организационни въпроси

На първо място, трябва да се има предвид, че компанията за електрическа мрежа се свързва директно към електрическите мрежи, само ако са спазени всички изисквания за инсталиране на дозиращата платка и всички необходими документи.

Следователно първата стъпка е да се изготви и одобри в организацията на електропреносната мрежа. По правило организацията има стандартни проекти за свързване към електропреносните мрежи и списък с изисквания относно избора на степен на защитни устройства, вид на измервателния уред, напречно сечение на входящия проводник (кабел), вид и дизайн на корпуса на измервателния и разпределителния панел, както и изисквания за монтиране на самия панел върху опора или на друго място. Може би, по искане на доставчическата организация, ще бъде необходимо да се свърже електромерът към автоматизирана система за търговско измерване на електроенергия (ASKUE).

Проверка на щита на стълба

Често има ситуации, когато след придобиване на входен кабел, инсталиране на разпределителна табла, глюкомер и необходимите защитни устройства без предварително одобрение организацията за захранване отказва да се свърже към електрическата мрежа и трябва да поправите грешки в инсталацията или да закупите отново нов електромер, защитни устройства и други елементи.

Ето защо, ако вече имате завършен проект, тогава преди да закупите необходимите конструктивни елементи и да продължите с инсталирането на електрическия панел, трябва да координирате проекта с доставчическата организация.

Класификация на щита

Дозиращото табло може да има различен дизайн: под формата на малка кутия, предназначена за монтаж на дозиращо устройство и защитно устройство, или под формата на пълноценен шкаф, в който могат да се монтират няколко защитни устройства и други помощни елементи за разпределение на електричество (измерване и разпределение и групово измерване разпределителни табели).

Улични билбордове

Пазителите на шията също са класифицирани по степен на защита заграждения от отрицателното въздействие на влагата и чужди предмети, включително прах. В този случай щитът е монтиран върху опора (стълб), тоест на открито, така че случаят с такъв щит трябва да има степен на защита най-малко IP54. Също така, избирайки корпуса на измервателния и разпределителния панел, е необходимо да се вземе предвид възможността за неговата работа в температурния диапазон на местните условия на околната среда.

Калъфът на дозиращия панел за външна инсталация трябва да има заключващо устройство, а самият корпус трябва да има прозрачен прозорец за възможността за безпрепятствено отчитане от представители на продажбите на енергия.

Правила за инсталиране на счетоводен щит

Ето нормите за инсталиране на електрическо табло съгласно PUE 7, Според глава 1.5, стр. 1.5.29, разстоянието от повърхността на земята (под) до изводите на електромера трябва да бъде в границите 0,8-1,7 м. Самият щит може да бъде монтиран както на опората (стълб), така и на багажник за тръби - в този случай всичко зависи и от изискванията на доставчическата организация.

Електромерът трябва да бъде защитен от предпазители или прекъсвачи. В същото време разстоянието от електромера до защитните устройства не трябва да надвишава 10 m.

Често потребителите не спазват изискванията за избор на степен на защитни устройства, което може да доведе до повреда на електромера. И в случай на превишаване на допустимата граница на мощност за няколко потребители, това може да доведе до нежелателно свръхтовар на захранващата линия като цяло, което води до възникване на аварийни ситуации в електрическата мрежа.

Уличен щит с щурмови пушки и контра

Следователно в повечето случаи снабдителната организация инсталира измервателни табла с възможност за инсталиране на прекъсвач. Прекъсвачпърво, той защитава самия електромер от претоварване и второ, ограничава натоварването в съответствие с договора за електрозахранване на къщата, което като правило посочва разпределена мощност, Прекъсвачът е инсталиран и свързан, когато е свързан към електрически мрежи, а самият щит е запечатан, за да се предотврати нерегламентирана смяна на машината, както и неразрешена намеса в работата на измервателното устройство.

Дозиращият панел се монтира само на стабилна и надеждна опора с помощта на специална скоба и други елементи за монтаж, които са включени в комплекта за панела или които трябва да бъдат закупени допълнително.

Възможност за закрепване на електрически панел към стълб

Монтирайте за щит върху опора

Също така, за да се предпази от повреди или смущения, доставчическата организация може да монтира дозиращия панел върху опора (стълб) на височина над 1,7 m.

Заземително електрическо табло

Много често възниква въпросът как да заземите електрическия панел. В този случай, на първо място, също е необходимо да се ръководи от изискванията на предоставящата организация.

При липса на изисквания е необходимо да се заземи щитът, като се вземе предвид заземяващата система на електрическата мрежа. Повечето потребителски мрежи имат система за заземяване TN-C, която предвижда комбинацията от неутрални и защитни проводници в PEN проводника по цялата дължина на линията. Точката на разделяне на този проводник на защитно заземяване и неутрални проводници се провежда в щита до самия измервателен уред, а след разделянето се извиква заземяващата система TN-C-S, Според правилата, PEN проводникът има няколко повтарящи се заземявания на опорите по цялата дължина на линията, а в края, в дозиращата дъска на опората (стълб), той също е заземен.

Заземяване на електрическия панел на стълба

PEN проводникът е свързан към металния корпус на електрическия панел, а щитът от своя страна е свързан към предварително монтиран заземен електрод (заземен контур) с помощта на заземен проводник. Сечението на заземяващия проводник трябва да бъде не по-малко от напречното сечение на входния захранващ кабел.

Но е важно да се вземе предвид, че заземяването на домашното окабеляване и по-специално PEN проводникът може да бъде не само безполезно, но и опасно. Ако захранващата линия е в незадоволително техническо състояние и многократното заземяване на PEN проводника върху опорите (стълбовете) на линията не отговаря на изискванията, тогава в случай на счупване на PEN проводника, върху тялото на заземения щит може да се появи опасен потенциал. В този случай изравняващ ток ще тече през заземителния проводник и по протежение на заземяващия контур, което може да доведе до повреда на входния кабел.

Следователно, ако заземяването на захранващата линия не отговаря на изискванията за декларираната система за заземяване на електрическата мрежа, е по-добре комбинираният PEN проводник на входния кабел да се използва изключително като нулев входен проводник. Можете да го направите сами TT заземяваща система, тоест монтирайте индивидуална заземителна верига и заземете металния корпус на електрическия панел върху него.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видеоклипа, който ясно показва инсталирания заземен щит на публикацията:

Ето всъщност всички препоръки, които искахме да ви предоставим. Надяваме се, че сега знаете как дозиращата платка е инсталирана на опората според EMP и какви изисквания са представени за този вид работа. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждане...

Един коментар

  • Андрю

    Хубаво е да се види, приемам такива дозиращи табла, монтирам пломби, така че нашите хора искат да спестят пари толкова много, че окачат кутията точно до опората, дори прикрепят пирони към опората на дюбела, а глътката е вързана с тел към опората, без гофриране без всичко, машината Те ще доставят 50 ампера, въпреки че единият е 15 кВт и след това изпомпва правата, трябва да приемете 🙄

    Отговарям

Добави коментар