Какви са видовете електрически работи и кога се нуждаете от разрешително SRO

Вероятно сте виждали реклами от рода на „Професионален електротехник ще извършва всякакъв вид електрически работи“, но не виждате нито списъка с услуги, които предоставя, нито какви могат да правят изобщо. За да уточним, ще ви кажем какви видове електрически инсталации са в ежедневието и в производството.

Видове скрити и външни работи

Като начало всички електроинсталационни работи в строителството и ремонта в жилищни помещения могат да бъдат разделени на два вида - скрити и външни.

„Скритата“ работа на електричеството в апартамента или в къщичката може да се отнесе на това, което се прави преди завършването на стените:

Shtroblenie на кладенци за контакти

Външни проблеми:

Такова окабеляване често се използва в дървена къща или в нежилищни сгради.

Но това не са всички видове работи, извършвани на закрито. Има редица задачи по електроинсталацията, които се изпълняват на закрито по време на изграждането и изграждането на жилищна сграда:

 • Полагане на въздушни електропроводи.
 • Монтаж на електрически панел и организация на въвеждането на електрическа енергия.
 • Монтаж на улично осветление на вход или личен парцел.
 • Въвеждане в експлоатация на схемата за резервно захранване.
 • Монтаж и окабеляване заземяване.
 • Полагане на мрежи с нисък ток и информация.

Монтаж на машини в електрическия панел

Когато полагат нови линии, електротехниците използват следните методи и видове маркиране по време на електрически работи:

 • Маркиране с кабел за боя.
 • Чрез лазерно ниво (ниво).
 • Маркиране на терена.

Лазерно ниво

Както в ежедневието, така и в производството, правилата за изпълнение и видове електрически работи са посочени в такива регулаторни документи като: правила за правилата (JV) и строителни норми (SNiP), държавни стандарти (GOST) - за всеки отрасъл, вид строителство, те са различни. Ето някои често използвани документи в ежедневието.

 • SP 31.110-2003 или нейната актуализирана версия на SP 256.1325800.2016 „Електрически инсталации на жилищни и обществени сгради. Правила за проектиране и монтаж "
 • SP 23.05.95 или неговата актуализирана версия на SP 52.13330.2011 "Естествено и изкуствено осветление."
 • SP 31-105-2002 „Проектиране и изграждане на енергийно ефективни еднофамилни жилищни сгради с дървена рамка“ (основен документ за изграждане на рамка).

Струва си да се отбележи, че всички решения и действия на електротехниците трябва да отговарят на такива документи като PUE (Правила за монтаж на електрически инсталации), PTEEP (Правила за техническа експлоатация на електрическите инсталации на потребителите), ППЭЭП (Правила за безопасна работа ...) и други.

Характеристики на работата в производството

В допълнение към стандартните операции, подобни на "домакинското" окабеляване, като инсталиране на тела, превключватели и контакти, електротехниците извършват следните видове електрически работи в производството:

 • Полагане на нови силови линии (в тави, на прегради, по въздух и под земята).
 • Подмяна на повредено електрическо оборудване.
 • Монтаж на ново оборудване, например транспортьори, силови табла, автоматика, оборудване за кранове и др.
 • Въвеждане в експлоатация на нови производствени площадки.

Основната разлика е, че „частните търговци“ нямат право да извършват електрическа инсталация и пускане в експлоатация на производствената площадка и се допуска само обучен персонал със съответните групи за достъп и квалификация, който е обучен в безопасност и работа. Лицата, които са се обучавали на туберкулоза и имат адекватно ниво на физическа годност и подходящо здравословно състояние, могат да работят на височина.

Работете на височина

Противопоказания за работа на височина са такива проблеми като: анормално налягане, лошо зрение (късогледство), проблеми с опорно-двигателния апарат (стави, гръбначен стълб), сърдечно-съдови заболявания.

Преди пускане в експлоатация инсталациите се проверяват от електрическа лаборатория, а местоположението на оборудването и кабелите, дължината на електропроводите се въвеждат в извлечения, списания и, ако е необходимо, се правят промени в електрическия проект на предприятието.

В какви случаи се нуждаете от одобрение на СРО

Има такава организация като саморегулираща се организация (саморегулираща се организация), като се присъедините към тази организация ще получите прием на саморегулиращи се организации - това е официално разрешение за извършване на всички видове работа.

Електрически дизайн

В тази връзка отделните предприемачи и малките строителни фирми имат въпрос: дали електротехниците се нуждаят от одобрение на СРО и в какви случаи можете да направите без него? Нека се опитаме да отговорим с прости думи.

Одобрението на SRO не е необходимо, ако не участвате в дейности по проекта, но работите в вече въведени съоръжения. Електрическата работа, която не изисква SRO, включва инсталирането на контакти, лампи, електрически табла и други задачи, които възникват при полагане или подмяна на окабеляване, както и в индивидуално жилищно строителство (IZHS).

Ако обектът се строи само и се извършват електрически работи за първи път, тогава служителите трябва да имат разрешение за SRO.

Така разгледахме основните видове електрически работи в ежедневието и в производството. Ако имате въпроси или допълнения към материала, пишете в коментарите, ние ще обсъдим всичко!

Свързани материали:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар