Заземителна система TN-C

Променливотокови електрически инсталации с мъртво заземен неутрален източникът е електрически инсталации, при които трансформаторът е неутрален, тоест средната точка на вторичните фази намотки, свързани към звездата, е свързан към заземително устройство, разположено в близост до трансформаторната подстанция. Работният неутрален проводник също е свързан към средната точка на намотките. Класифицират се електрическите инсталации, които имат заземен неутрал, в който отворените проводими части са свързани със защитен заземител PUE във връзка със системата TN (параграф 1.7.3). Тази система има няколко разновидности, които се различават по начина на формиране на защитното заземяване. Тази статия разглежда една от възможностите - системата за заземяване TN-C.

На фигурата е показана електрическата схема за свързване:

TN-C верига

Тази система се различава от останалите в семейството на TN по това, че работещ неутрален проводник се използва като защитен заземяващ проводник (PEN) и по цялата му дължина. Разделянето на неутралния проводник на работните и защитните заземяващи проводници става само в точката на присъединяване на потребителя към електрическата мрежа (точка 1.7.3, вж. Глава 1.7 от ПУП).

Между другото, декодирането на абревиатурата TN-C е както следва: „T“ - (terre - земя) означава заземен, N (неутрален, неутрален) - свързан към източника неутрален (нула), C ​​(комбиниран, комбиниран) - нулева работна и защитна жица комбинирани в един проводник в цялата система.

Системата за заземяване TN-C, притежаваща собствени дизайнерски характеристики, има както предимства, така и недостатъци. Предимството на системата обаче не е свързано с електрическата безопасност е:

 • Банални спестявания, свързани с факта, че захранването на трифазния консуматор се осъществява чрез четири проводника вместо пет, тъй като няма отделен защитен заземяващ проводник.
 • Възможността за приложението му без модернизация на предварително изградени кабелни и въздушни електропроводи с четири проводника.

TN-C има един недостатък, но това, за съжаление, е свързано с безопасността - има по-голяма вероятност в сравнение с други заземяващи системи загубата на заземяващата верига при повреда на един заземен проводник.

Често можете да чуете, че системата за заземяване TN-C е „тежко наследство от миналото“ и идва от Съветския съюз. Можем само частично да се съгласим с това твърдение. Всъщност четирипроводни разпределителни мрежи, които имат заземен неутрал, предлагат прилагането на защитно заземяване съгласно тази схема. Трябва да се отбележи обаче следното: схемата за електрозахранване, която се е провеждала в съветско време и която продължава да съществува и до днес в много стари сгради, в никакъв случай не е заземяваща система TN-C и ето защо.

Внедряването на TN-C включва свързване към PEN проводника "всички отворени (тоест достъпни за хора допир) части на електрически инсталации."Това означава, че металните части на корпуса на всеки електрически уред, включен в електрическата мрежа на нашия дом, трябва да бъдат „обезсилени“.

Разделяне на PEN проводници

И какво имаме в старите къщи днес? PEN проводник, който също е работещ неутрален проводник, в най-добрия случай се свързва към корпуса на входния шкаф, на входа на захранващия кабел към сградата и това завършва защитното заземяване. Окабеляването в апартаментите се извършва с два проводника, а електрическите контакти в апартаментите не са оборудвани със заземяващи контакти. В резултат на това голяма част от населението използва домакински електрически уреди без защитно заземяване на сградите си. И това е въпреки факта, че инструкциите за използване на всяко устройство подчертават необходимостта от тази мярка, а всички щепсели за свързване на оборудването към мрежата са оборудвани с контакти за заземяване. По този начин се скара за TN-C, докато в повечето къщи няма защитно заземяванене съвсем правилно.

Внедрете системата за заземяване TN-C в апартамент или частна къща под силата на всеки собственик. За да направите това, е необходимо да се извърши разделянето на неутралния проводник, който се доставя с захранващия кабел във входния шкаф или на подовия щит. Повече подробности за изпълнението Разделяне на PEN проводници, разказахме в отделна статия. След това е необходимо да направите окабеляване вътре в апартамента или къщата с три проводника, свързвайки третия проводник, който ще играе ролята на защитен, към заземяващите контакти на електрическите контакти. Ако в кухнята е инсталирана електрическа печка и тя се захранва от отделен кабел, осигурете допълнително ядро ​​за свързване на тялото на електрическата печка със защитен заземяващ проводник.

Трижилен кабел

Не забравяйте, че разпадът на фазата на корпуса във всеки електрически уред причинява късо съединение. Затова при извършване на определеното окабеляване трябва да се обърне специално внимание на защитата на окабеляването. Най-добре е да монтирате вътрешно табло, като инсталирате надеждни, правилно избрани прекъсвачи с номинална стойност в него. Захранването на помещенията на къща или апартамент е по-добре разделено на групи, всяка от които се захранва от собствена машина.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, на който са разгледани всички заземяващи системи, които могат да се използват днес:

Сега знаете каква е системата за заземяване TN-C, какви са нейните плюсове и минуси в сравнение с други опции за организиране на защитна верига. Накрая искам да отбележа, че TN-C е забранен в новото строителство, следователно е необходимо да се организира по-модерна заземяваща система TN-S.

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Олег

  разумна статия. Бих искал да знам мнението на автора по този въпрос: ако правилно разбрах, че ако PEN проводникът е заземен преди да влезе в сградата, системата TN-C се превръща в по-модерен TN-C-S, в който вече можете да извършите безопасно „заземяване“. Срещали ли сте се с подобни случаи на практика? според мен TN-S системата е надценена и след време ще се деформира. причината е, че производителите на електроенергия подобряват защитата на своите устройства и на този фон според мен системата TN-C изглежда за предпочитане поради своята простота. Най-модерната TN-S система в момента със своята „видима надеждност“ създава допълнителни опасности и трудности

  отговор
 • Олег

  всъщност хората, които ви предлагат да преминете към по-усъвършенствана система за заземяване, са апологети на BP и именно от тази позиция те трябва да бъдат лекувани

  отговор
 • Андрю

  при изключване на PEN проводника към нула и земята, той трябва да бъде заземен.

  отговор
 • Андрю

  p.s.t.e., първо съберете земята, поставете я в земята и свържете PEN проводник към нея.

  отговор

Добавете коментар