Как да свържете циркулационната помпа към електричеството?

Циркулационната помпа е важен елемент от съвременните системи отопление, Той е необходим за принудителна циркулация на водата в отоплителната система, което спестява до 30% при отопление на частни къщи и вили. Спестяването се състои във факта, че охлаждащата течност преминава бързо през тръбите, в резултат на което водата не се охлажда толкова бързо и съответно няма нужда да я загрява силно. В тази статия ще се вземе предвид правилното свързване на циркулационната помпа към електрическата мрежа. Диаграмите и видео инструкциите ще ви помогнат независимо да извършите окабеляване без грешки!

Какво е важно да знаете?

Схемата на свързване и методите за свързване на устройство като циркулационна помпа към електричество може да има различни дизайни. Изборът на конкретна опция се определя от характеристиките на нагретия обект, както и от мястото, където се намира устройството. Има два начина да го свържете:

  • директна връзка към 220 V захранваща мрежа;
  • връзка към непрекъсваемо захранване, което от своя страна е свързано към мрежа 220 V или 220/380 V (в случай на трифазен UPS).

Избирайки първия метод, потребителят рискува да остане без отопление в случай на продължително затъмнение. Подобна опция може да се счита за обоснована само с висока степен на надеждност на захранването, което намалява вероятността от дълъг прекъсване на електрозахранването до минимум, а също така, ако в съоръжението има резервен източник на електрическа енергия. Вторият метод е за предпочитане, въпреки че изисква допълнителни разходи.

Методи за свързване

Основна връзка с щепсел и гнездо, Този метод осигурява монтаж на електрически контакт в непосредствена близост до мястото, където е монтирана циркулационната помпа. Понякога те могат да дойдат с кабел и да включат комплекта, както е на снимката:

Модел запад

В този случай можете просто да включите устройството в електрическата мрежа, като използвате гнездо, разположено в обсега на кабела. Необходимо е само да се уверите, че има трети контакт за заземяване в контакта.

При липса на кабел с щепсел, те трябва да бъдат закупени или извадени от неизползван уред. Обърнете внимание на напречното сечение на кабелните проводници. Тя трябва да бъде между 1,5 мм2 до 2,5 мм2, Проводниците трябва да бъдат осеяни с мед, осигурявайки устойчивост при многократно огъване. На снимката по-долу е показан кабел с щепсел за свързване на електрически уреди към мрежата:

Електрически кабел с щепсел

Преди да свържете циркулационната помпа, трябва да разберете кой от трите проводника на кабела е свързан към заземяващия терминал на щепсела. Това може да стане с помощта на омметър, като в същото време се провери целостта на останалите проводници.

Отворете капака на клемната кутия. Вътре в кутията има три терминала, предназначени за свързване на устройството към мрежата с обозначението, както е на снимката:

Маркиране на терминала

Развиваме скобата на втулката на кабела (на първата снимка това е пластмасова гайка, в която е вкаран кабелът), поставяме го на нашия шнур, вкарваме кабела в ръкава. Ако вътре в кутията има кабелна вратовръзка, прокарайте кабела през нея. Свързваме краищата на проводниците на кабелите, предварително отстранени от изолацията, с клемите.

Към терминалите L и N трябва да свържете проводниците, свързани към клемите на щепсела (не се страхувайте да ги смесите, това не е от решаващо значение), свържете проводника за заземяване на щепсела към PE терминала (но тук не можете да направите грешка). Инструкциите, приложени към продукта, забраняват използването му без защитна пръст. След това затегнете скобата (ако има такава), плътно затегнете скобата на втулката на кабела, заровете капака на клемната кутия. Помпата е готова за включване.

Фиксирана връзка. Схемата за свързване на циркулационната помпа към захранването със заземяване е представена по-долу:

Стационарно включване на помпата в захранваща мрежа

Изискванията за напречното сечение на проводниците са същите като в предишната версия. Кабелът за тази инсталация може да се използва както гъвкави, така и негъвкави, медни, марки VVGили алуминий AVVG, Ако кабелът не е гъвкав, инсталацията трябва да гарантира неговата неподвижност. За да направите това, кабелът по целия маршрут е фиксиран със скоби.

В това изпълнение прекъсвач на остатъчен ток (диференциален автомат). Вместо това можете да използвате обичайния еднополюсен прекъсвач, като преминавате през него само фазовия проводник. Ако машината е инсталирана в панел, където има PE шина, тогава кабелът от помпата към машината трябва да е трижилен. При липса на такава шина PE терминалът трябва да бъде свързан към заземително устройство. Такава връзка може да се направи с отделен проводник.

Бих искал също да разгледам такава опция за инсталиране като свързване на помпата към UPS. Той е най-предпочитан и осигурява независимостта на функционирането на отоплителната система от прекъсвания на електрозахранването. Схемата за свързване на циркулационната помпа към непрекъсваемото захранване е представена по-долу:

UPS отоплителна верига

Мощността на UPS трябва да бъде избрана въз основа на мощността на мотора на помпата. Капацитетът на батерията се определя от приблизителното време на автономното захранване на циркулационната помпа, тоест времето, когато захранването е изключено. за как да изберем UPS за бойлера Разговаряхме в отделна статия. Изискванията за напречното сечение на кабела, както и за наличието на защитно заземяване, важат за всички опции за свързване.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видео инструкциите за свързване на различни модели помпи към електрическата мрежа:

Grundfos

Wilo stratos-pico

Схема на свързване на циркулационната помпа към термостата

Затова разгледахме как правилно се осъществява връзката на циркулационната помпа към електрическата мрежа. Диаграмата и видео примери помогнаха за консолидирането на материала и ясно да видите нюансите на инсталацията!

Ще бъде полезно да прочетете:

Grundfos

Wilo stratos-pico

Схема на свързване на циркулационната помпа към термостата

 

(3 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Александър

    Няма въпроси за свързването на помпите, но какво мисли технологът (инсталаторът), когато постави филтъра с главата надолу върху колектора ?! (първо видео)

    отговор

Добавете коментар