Как да направите отопление в селска къща?

Ако решите да направите отопление в селска къща, трябва да претеглите добре всички предимства и недостатъци на отоплителните системи. Освен това е важно да разберете дали има достатъчно умения и опит в инсталирането на оборудване сами, защото цената на грешка е скъпа - преработката и закупуването на нови материали ще струва доста стотинка. По-нататък ще разгледаме опциите за отопление на селска къща, както и какъв списък от услуги предоставят специализирани организации (така че да разберете как работят професионалистите).

Какви системи има?

Така че, за начало, помислете за възможностите за отопление на жилищна сграда:

Въздушен, Тя се осигурява от топлинни генератори, които загряват въздуха и вентилатори, които разпределят топлина през каналите в отопляемите помещения. Не е най-добрият вариант, защото инсталирането на отопление с въздух трябва да се извърши по време на изграждането на селска къща. Освен това отоплението с въздух не е най-икономичното и също изисква постоянна поддръжка (почистване на филтъра и т.н.).

електрически, Добър вариант, ако къщата ще се посещава рядко, защото няма да е необходимо да се източва системата през зимата или да се поддържа постоянно отопление, така че отоплителният кръг да не се размразява. Инсталирането на електрическо отопление не е трудно, ако използвате електрически конвектори или инфрачервени нагреватели. Електрическото подово отопление изисква правилна инсталация, в противен случай системата няма да работи добре или ще се повреди бързо. Основният недостатък на електрическото отопление е високата цена.

Печка, Отново рационален избор за рядко посещение на селска къща. Отоплението на корпуса с печка е най-малко удобно и практично не е автоматизирано, което е основният му недостатък. За да бъде топло помещението, се нуждаете от постоянно присъствие на човек, който незабавно ще хвърли дърва за огрев или въглища в печката. Основните предимства са ниската цена за монтаж и твърдо гориво.

вода, Е, най-оптималната цена и качество е инсталирането на водно отопление в селска къща. Отоплението се извършва поради котела (газ, електрическо или твърдо гориво), както и система от тръби, радиатори, конвектори (ако е необходимо) и автоматизация (по избор). В допълнение може да се монтира система за подово отопление. Тази опция за отопление е най-популярната и рационална, особено ако селската къща се посещава или е място за постоянно пребиваване.

Що се отнася до водата, бих искал да разгледам по-подробно видовете опции за отопление (или по-скоро котли):

 1. Electric. Плюсове: безшумна работа, безопасна работа, компактен размер, многофункционалност. Минуси: качеството на електрическата мрежа трябва да бъде високо (спада на напрежението може да повреди оборудването), цената на електрическия бойлер, както и разходите за отопление, са доста високи.
 2. Газ.Сред предимствата се отличават ниските разходи за отопление, сравнително евтината цена на оборудването и в същото време простата работа. Недостатъкът е, че трябва да получите разрешение за инсталиране на газово оборудване.
 3. Твърдо гориво. Положителни аспекти: ниска цена на котела, безопасност при употреба, минимални разходи за отопление. Обратната страна на монетата е, че за да се отоплява помещение, човек трябва постоянно да следи наличието на дърва за огрев или въглища. В допълнение, котлите на твърдо гориво отделят продукти от горенето, поради което е необходимо да се монтира комин.
 4. Мазут. Висока ефективност (до 90%), експлоатационен живот достига 30 години, възможност за автоматизиране на системата, не се нуждаят от разрешения за инсталиране на котела. Оборудването с течно гориво обаче е доста скъпо, в допълнение, котлите издават шум по време на работа и изискват поставяне в отделно помещение (котелно).
 5. В комбинация. Например газ-електричество или дърва за огрев на газ. С този тип оборудване ще застраховате дома си срещу замръзване в случай на авария на газопровод, което не е рядкост в частния сектор. За удобство обаче ще трябва да платите повече от алтернативни варианти.

В допълнение искам да отбележа, че отоплението на водата може да бъде с естествена циркулация (охлаждащата течност се разпределя въз основа на физическите закони, в резултат на което системата ще функционира дори без електричество) и принудително (включването на електрическа циркулационна помпа във веригата).

Друг важен момент е схемата на отоплителната верига, тя може да бъде еднотръбна (охлаждащата течност преминава през радиаторите в пряка последователност) и двутръбна (студена и топла вода влизат в веригата от различни тръби, което дава възможност за по-внимателно контролиране на температурата на отопление в помещението).

Стъпки за инсталиране

За да разберете от какво се състои инсталацията, например, представяме на вашето внимание стъпка по стъпка процеса на инсталиране на отопление до ключ на селска къща:

 • изчисляване и проектиране на отоплителната система;
 • избор на подходящи компоненти (включително диаметър на тръбата и мощност на котела);
 • закупуване на цялото необходимо оборудване, доставка до мястото за монтаж;
 • монтаж на радиатори, бойлер, автоматизация;
 • полагане на главни тръби според схемата;
 • свързване на веригата към водоснабдяването на къщата;
 • пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност;
 • въвеждане в експлоатация на оборудване и въвеждане в експлоатация на системата.

Както можете да видите, процесът на инсталиране на отоплителна система за селска къща е доста трудоемък. Ако няма опит по този въпрос, по-добре е да преплатите малко и да използвате услугите на специалисти.

voksdom

Сега знаете какво представлява инсталация "до ключ" за отопление на селска къща. Ако имате въпроси, задайте ги в коментарите под статията, ние ще се опитаме да ви помогнем да решите проблема!

Зареждане...

Добави коментар