Отопление на септични ями и канализационни тръби на селска къща

Автономната канализационна система, положена на повърхността или в почвата на дълбочина, по-малка от дълбочината на нейното замръзване, изисква ефективна топлоизолация и / или загряване. Пълното затопляне на всички елементи на тръбопровода често е неефективно, трудно или невъзможно, например, с голяма поява на подземни води. В такива случаи е препоръчително да се инсталират кабелни системи за отопление на външната част на канализационния тръбопровод, свързващите тръби на септичните резервоари и самите резервоари, клоните на филтрите, водопроводи, предназначени да насочват пречистените отпадни води към дренажни кладенци или към аерационни полета.

Видове отопление на кабелите

Най-простият вариант за изпълнение е закупуването на готови топлоизолирани тръби с положен кабел. Пречка за прилагането на този метод обикновено е високата цена на фабрично произведените комплекти. От финансова гледна точка е по-препоръчително да закупите електрическо оборудване и да го монтирате сами. Отоплителната система може да бъде монтирана на нови и съществуващи тръбопроводи. Има няколко опции за използване в частен парцел.

Канализационна отоплителна система

Резистивен кабел

В противен случай този продукт се нарича постоянен отоплителен кабел, който не позволява контрол на мощността и изисква постоянно наблюдение. Резистивният кабел консумира същото количество енергия и генерира същото количество топлина, независимо от външните условия. Тя може да бъде едноядрена или двуядрена. В първото изпълнение началото и края на проводника са свързани към източник на енергия. Във втория - единият край е свързан към източник на захранване, другият е снабден с крайна втулка. Освен проводящи ядра, продуктът съдържа: изолация, метален екран или слой от високотемпературна нишка, външна защитна обвивка, която може да бъде изработена от различни материали.

Дизайн на резистивен кабел

Характеристики на резистивен кабел:

  • Това е най-простият и евтин кабелен продукт, който поддържа стабилна работа през целия период на експлоатация.
  • Той се продава в секции с фиксирана дължина, без възможност за рязане на части.
  • Припокриването на две кабелни линии ще доведе до тяхното прегряване и след това топене на изолацията и самата пластмасова тръба.
  • Прилага се върху тръби с диаметър не повече от 40 мм.

Саморегулиращ се кабел

Този продукт има различно устройство и принцип на работа. Вътре в изолацията на полимерните материали има два проводящи проводника, между които е саморегулираща се полимерна матрица.

Саморегулиращ се проводник

Характеристики на продукта:

  • Промяната на количеството генерирана топлина в зависимост от температурата на околната среда предотвратява възможността от прегряване.
  • По време на инсталацията са възможни припокривания на линии.
  • Разрежете се на секции с необходимата дължина.

Методи за управление на кабели

Отоплението на канализационните тръби, положени в земята и на повърхността, може да бъде външно и вътрешно, септичната яма се нагрява отвътре.

  • Кабелът, монтиран отвън, е фиксиран към тръбата с помощта на алуминиева лента и кабелни връзки. След това се прави изолация с пяна, от която се правят специални черупки.
  • При нагряване отвътре има някои ограничения - свиващите се тръби и крайните съединители не трябва да влизат в контакт с канализацията поради вероятността от бърза загуба на производителност. Този метод обикновено се използва в области с малка дължина.

Видеото ясно показва как да направите отопление на канализацията с помощта на кабел:

Сега знаете как може да се извърши отопление на септични ями и външни канализационни тръби. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и разбираема за вас!

Зареждането ...

Добавете коментар