Техника за тестване на състоянието на окабеляването

В тази статия ще разгледаме много важна и интересна тема - как да проверите окабеляването в апартамент или къща със собствените си ръце. Необходимостта от проверка на електротехниците възниква в няколко случая: при закупуване на нов дом, по време на ремонт преди довършване на стени, в случай на неизправност, а също и понякога след наводняване на апартамент. Ако се съмнявате във вашите способности и изобщо нямате опит в работата с електроенергия, препоръчваме ви да се обадите на майстор, който може бързо и най-важното правилно да направи одит на електрическото окабеляване. Ако обаче знаете как да използвате тестера и в същото време сте редовни читатели на нашия сайт за електротехници, препоръчваме да се запознаете с описаната по-долу процедура за потвърждение.

Първоначална проверка след покупка

Ако току-що сте купили къща или апартамент, първото нещо, което трябва да проверите състоянието на окабеляването, защото дори и най-малката неизправност може впоследствие да доведе до токов удар или пожар. В новите и старите къщи технологията за ревизия ще бъде различна, затова отделно ще разгледаме и двата метода. Веднага обърнете вашето внимание на факта, че преди да проверите окабеляването, е необходимо да изключите електричеството в щита. Категорично е забранено да се работи под напрежение, особено на неопитни електротехници!

Нова сграда

След монтажа най-често е необходимо да се провери окабеляването в нова сграда след монтаж, преди основен ремонт - декорация на стени и поставяне на мебели. Важното на това събитие е, че ако не инспектирате кабелната линия от самото начало, в бъдеще ще бъде много по-трудно да проверите окабеляването под опънат таван или зад листовете от гипсокартон.

Ток в нова сграда

На първо място, трябва да изчислите общата мощност на електрическите уреди, които ще използвате, въз основа на които изчислете напречното сечение на кабела по мощност и сравнете тази стойност с напречното сечение на проводника, вече положен в стените. Ако напречното сечение е недостатъчно, не забравяйте да замените електротехника, но както показва опит, подобни проблеми не възникват в новите сгради.

Следващата стъпка е да проверите състоянието на скритата електрическа инсталация. Изолацията не трябва да се повреди и всички кабелни връзки трябва да бъдат направени с помощта на клемни блокове или други съединители (например, PPE капачки), но не и чрез усукване. Завиването е забранено; вижте списъка с разрешени методи за свързване в глава 2.1, PUE стр. 2.1.21. Също така важно определете напречното сечение на кабела и проверете оценките на гнездата. Медните проводници с напречно сечение най-малко 2,5 mm трябва да отидат към изходящата група2, номиналният ток на прекъсвача на изходните групи не трябва да надвишава номиналния ток на изводите, обикновено е 16A.

Ако всички горепосочени изисквания са изпълнени, последното, което остава да направите, е да проверите окабеляването в апартамента за натоварване.С други думи, вие сами трябва да проверите правилното сглобяване на разпределителното табло. Когато свържете цялото оборудване и включите всички светлини в стаите, машините не трябва да работят. ако чука прекъсвач, тогава окабеляването не е в състояние да издържи натоварването от свързаните електрически уреди, в резултат на което ще е необходимо да се замени машините, разделение на окабеляването на групи и т.н. Ако машините в щита не са се изключили след включване на товара, тогава домашното окабеляване е правилно. Не вреди допълнително да се провери надеждността на връзката на машините в щита, както и проверката на оценките с натоварването, което идва към тях.

Стари жилища

По-трудно е да проверите състоянието на електрическото окабеляване в стара къща или апартамент, особено ако току-що сте купили къща и нямате представа как е извършено окабеляването на електротехниците в стаите. И така, одитът на електрическата мрежа трябва да се извърши съгласно следната процедура:

  1. Намерете всички разклонителни кутии по стая. Отваряйки капака, можете да разберете какъв кабел се използва за скритото окабеляване на електриците: алуминий или мед, както и каква секция от проводници. Освен това незабавно трябва да проверите състоянието на изолацията - ако окабеляването е старо, дори и най-малкото огъване в кабела ще накара изолационният слой да започне да се руши или да се напуква. Такова окабеляване трябва безусловно да се променя. Ще бъде правилно изпитване за устойчивост на изолация с мегер (така да се каже за разбивка и изтичане на ток). Неговата устойчивост трябва да бъде най-малко 0,5 мегама. Но не всеки има такова устройство, така че можете да "измервате съпротивлението" съпротивлението дори с мултицет, въпреки че трудно може да се нарече нормален тест. Ако съпротивлението на изолацията е лошо, ще възникнат течове и RCD може да се отключи, ако обновите електрическия панел. Също толкова важно е незабавно да проверите всички кабелни връзки - не трябва да има повреди и усуквания, особено алуминий с мед. Ако е необходимо, трябва незабавно да свържете проводниците с терминални блокове вместо обрати. за как да намерите разклонителна кутия в стената жилищната сграда, описахме подробно в съответната статия.Разопаковане на снимката на кутията
  2. Проверете контактите и ключовете за осветление. В контактите е необходимо да се провери целостта на проводниците, изолацията, както и да се определи степента, за която са предназначени. Ако към гнездата е свързано трижилно окабеляване, е необходимо да се определи къде е фазата, къде е нула и къде е земята. За да направите това, се нуждаете от мултицет или индикаторна отвертка и самата технология фазови и нулеви дефиниции ние предоставихме в съответната статия. След като определите къде е заземяващият проводник, трябвапроверете заземяването в гнездото, Разговаряхме и за това подробно. Друг много важен момент - ако изходът е инсталиран в метален контакт, по-добре е да го замените с по-модерен, пластмасов. Що се отнася до превключвателите на светлината, трябва сами да ги разглобите и да се уверите, че фазовият проводник се къса, а не е нула. Ако преди тази мъка електротехникът не успя да пробие нула, ще трябва да повторите връзката, защото тази опция е опасна - дори при смяна на крушката в полилея, това може да ви шокира.Скрит контакт на стената
  3. Проверете входния щит. В него трябва да се инсталират съвременни машини, а не задръствания, които са били използвани в далечното минало. Не забравяйте да проверите дали окабеляването в банята е инсталирано RCD, който ще предпази от токов удар по време на разрушаване на изолацията и ток за изтичане, В същото време имайте предвид, че инсталирането на RCD в двупроводно окабеляване (TN-C система) е забранено съгласно PUE стр. 1.7.80 (вж Глава 1.7). Също така проверете качеството на всички връзки и напречното сечение на входния кабел. Ако напречното сечение е недостатъчно, сменете кабела с по-подходящ.Електрически панел на апартамента
  4. Когато се анализират всички най-важни възли, остава да проверим старото окабеляване за товара, както описахме по-горе.Опитът показва, че в старите частни къщи и апартаменти електриците не могат да направят без подмяна, но известно време можете да изчакате (например преди ремонт), просто не включвайте много мощни електрически уреди наведнъж.

Също така трябва да се говори за специално устройство, с което можете да проверите правилното окабеляване - мегаомметър:

Видео: методика за професионална диагностика на електрическата мрежа

Това е цялата технология за проверка на старо и ново домашно окабеляване. Както виждате, не е много трудно да се направи одит, но ще отнеме достатъчно време! Обръщаме вашето внимание на факта, че във вашия дом или апартамент трябва да проверявате състоянието на електрическото окабеляване около веднъж годишно. Всичко, което се изисква от вас, е да затегнете винтовете на телените скоби, както и визуално да видите дали има изгоряла изолация.

Какво друго е важно да знаем

Понякога не е достатъчно само да проверите електротехника и да замените всички неподходящи елементи на окабеляването. Понякога, например, след наводняване на апартамент, трябва да проверите мрежата за късо съединение. За това е най-добре да използвате специален тестер - мултицет. за как да намерите късо съединение, говорихме достатъчно подробно в съответната статия.

Също така бих искал да отбележа отделно, че по време на одита на електрическото окабеляване е необходимо да обърнете внимание на удобството на местоположението на контакти и ключове, защото след ремонта няма да е напълно логично да ги пренаредите. Изглежда, че това е прост момент, но мнозина го пропускат.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да проверите окабеляването в апартамента и къщата със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставената методика е била разбираема и полезна за вас. Не забравяйте да оцените статията и да споделите информация с приятели!

Ще бъде полезно да прочетете:

Видео: методика за професионална диагностика на електрическата мрежа

(15 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар