Как да направим кабел през гофрирана тръба

Монтажът на кабели в гофрирането най-често се извършва по време на окабеляване на гипсокартонкакто и в пода на замазката. Също така, самозагасваща се гофрирана тръба се използва по време на електрически работи в дървена къща. Ще бъде доста проблематично човек без опит да премине диригент, защото краят му може да се придържа към вътрешните стени на гофрираната тръба. Всъщност технологията на разпръскване не е трудна, така че ако не знаете как да опънете кабела в гофрирането, препоръчваме ви да прочетете инструкциите по-долу.

Технология за монтаж

За да улесним възприемането на информацията, ние ще я предоставяме стъпка по стъпка:

 1. Измерете с лента и изрежете необходимия брой гофрирани тръби. Нарежете най-добре с чиновнически нож. Внимавайте - вътре в тръбата има тел. Трябва да се яде със странични резачки, докато се държи, така че след закуска жицата да не се удави вътре в гофрирането. Ако това се случи, можете да получите размах само чрез рязане на тръбата до необходимата дължина.
 2. Краят на жицата трябва да бъде свързан към кабела. Най-лесният начин да направите това е като леко огъвате струната с кука и пробивате ръба на изолацията (тази технология е ясно показана във видеото по-долу). Алтернативен начин е просто да увиете струната няколко пъти около кабела. След това е необходимо да се изолира точката на свързване, така че издатините да не се прилепват, когато проводникът се изтегли.Правилна връзка
 3. Свободният край на брошката трябва да бъде сигурно заключен. Ако работите заедно с партньор, той просто трябва да държи жицата. Ако самостоятелно извършите електрическата инсталация, можете да фиксирате дилата на батерията, копчето или друг неподвижен предмет. Целта на закрепването е допълнително да създаде напрежение, така че да е по-удобно да опънете кабела в гофрирането.Резба на проводник през тръба
 4. Последното нещо, което остава, е да затегнете жицата навътре по цялата дължина. Това трябва да се направи внимателно, ако прекалите с напрежението - може да възникне прекъсване на кръстовището на брега и кабела, което ще създаде много проблеми.
Преглед на цялото събитие

Това всъщност е цялата технология на инсталиране. Както можете да видите, издърпването на жица или кабел през гофрирана тръба не е много трудно. Последното, което остава, е да фиксирате гофрирането върху клипсите. Ние обаче предоставихме най-успешната ситуация. Има по-сложни случаи, когато е проблематично да се опъне проводник, например, ако няма разтягане. По-долу разглеждаме всички форсмажорни ситуации.

За това какви савидове гофриране за кабелпрочетете в статията, за която се позовахме!

Персонализирани случаи

Първата и най-често срещана ситуация - при издърпване на струната се откъсва от проводника поради силно напрежение. В този случай се препоръчва да се отреже и остави частта от гофрирането, която вече е била с резба, след това отново свържете жицата до края на кабела и завършете разширяването. След това две парчета гофрирана тръба са свързани с електрическа лента.

Издърпването на жицата през гофрирането, ако няма протягане, също не е трудно.Просто огънете края на проводника през 180за и изолирайте така, че да не се прилепва към вътрешността на тръбата, и след това избутайте продукта през цялата желана дължина. Тази технология е ясно демонстрирана във видеото по-долу:

Как да получите тел без сонда

Ако имате малко място в апартамента и сами трябва да прокарате дълъг участък от гофрирана тръба, например 30 метра, не винаги е възможно да го направите в стаята без опит. В този случай се препоръчва първо да свържете кабела към струната, след това да излезете на стълбището и на горния етаж да фиксирате свободния край на жицата към парапета. След това разтегнете гофрирането, докато проблемът не бъде решен. Или използвайте Health Drive, както е показано в следното видео (втора минута):

Понякога става необходимо да се опъне проводник в гофрирана тръба по протежение на тавана, или по-скоро, вътре в окачена конструкция, изработена от гипсокартон. Това е трудно да се направи, защото ако чаршафите вече са пришити, инсталацията трябва да се извърши през строб под лампите. В този случай редовна струна ще помогне да се получи гофрираната тръба през тавана. Във видео урока майсторите ясно демонстрираха същността на работата:

Как да поставите гофриран маркуч през таван от гипсокартон

Е, последната ситуация, която бих искал да опиша, е полагането на кабел с гумена изолация в гофрирането. Трудността се състои във факта, че по време на издърпване има силно триене между стените на гофрираната тръба и изолацията на проводника. В резултат дори телта не улеснява процеса и ако все още няма раздвижване, в този случай обикновено е нереалистично да се извърши инсталацията. На помощ идват специални мазнини, например 3M Wire Pulling Lubricant, с който можете бързо да издърпате кабела през гофрирана тръба. Цената на такъв лубрикант е малко висока, но ако често извършвате електрически работи, препоръчваме да го закупите, тъй като една бутилка е достатъчна за дълго време.

Специална гел смазка за кабелни продукти

Това е цялата информация, която искахме да предоставим. Моля, обърнете внимание, че затегнете кабела с напречно сечение 3 * 1,5 мм2 по-добре в тръба с диаметър 16 мм. В същото време за напречно сечение от 3 * 2,5 мм2 се нуждаят от диаметър 20 мм. Сега знаете как да издърпате кабела в гофрирането със собствените си ръце и какво да правите, ако няма разтягане!

Ще бъде интересно да прочетете:

Преглед на цялото събитие

Как да получите тел без сонда

Как да поставите гофриран маркуч през таван от гипсокартон

(6 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Олег

  Благодаря ви!

  отговор
 • победител

  Всъщност не се препоръчва свързването на сегменти от гофрирането с електрическа лента и в редица източници е посочено, че това по принцип не е допустимо. Необходимо е да се използват специални докинг тръби.

  отговор

Добавете коментар