Инструкции за монтаж на трифазно разпределително табло

Индустриалният стандарт е трифазен 380 (400) волта. Цялото професионално оборудване, използвано в производството, работи от такова напрежение. Също така, трифазно окабеляване е засадено в магазини, къщи, офиси и училища. Възможно е да се сглоби табло за измерване на електроенергия по такъв начин, че да се получи редовна 220 волтова мрежа на изхода. Няма да навлизаме в джунглата на електротехниката, просто кажете, ако измерите напрежението между L1 и L2 и L3 ще има напрежение 380 волта, наречено линейно. Но между L1 и N (неутрален); L2 и N; L3 и N ще бъдат напрежение 220 волта, наречено фаза. Струва ли си да се занимавате с 380 волта в апартамент на многоетажна сграда, няма категоричен отговор. Но в частна къща да се захванете с трифазно окабеляване в икономиката си струва. Тъй като дойдохте при нас с въпроса как да сглобите дъска за измерване на електричество от 380 V със собствените си ръце, ще се опитаме да ви помогнем.

Поръчка за монтаж

След получаване на разрешение за свързване към трите фази и техническите условия, пристъпваме към самостоятелно сглобяване на щита. Между другото, в статията говорихме как да прекараме трите фази в частна къща поотделно: https://my.electricianexp.com/kak-provesti-380-volt-v-dom.html, Входът ще бъде монтиран в херметична кутия, която трябва да бъде сглобена на външната стена на частна къща, багажник за тръби или на опора (както се нарича нарочно, на стълб). Той има трифазен метър и прекъсвачкакто е показано на снимката по-долу:

Снимка на електрически панел на стената на къщата

Но по-често дозиращата дъска е монтирана зад оградата на частни къщи, върху опора. В зависимост от това как е избран организиран, заземяваща система, В близост до опората те са монтирани на земята, заземете върху нея тялото на електрическия панел и отново заземете PEN проводника от линията за високо напрежение (съгласно PUE 1.7.61, Глава 1.7). Желателно е да инсталирате встъпителната машина ПРЕДИ брояча, в този случай тя е инсталирана в допълнителна кутия вътре в контролния панел и запечатана.

Те правят това, защото организациите, които доставят електричество, трябва да гарантират, че кабелите към електромера не могат да бъдат свързани. тук разделете PEN на PE и N, За да направите това, вземете два автобуса, свържете PEN към един от тях, свържете втория с джъмпер към първия, така че се оказва, че вече имате два автобуса PE и N, а PE и N вече не са свързани помежду си в други участъци от веригата. Нарича се организиран заземяваща система TN-C-S.

Електрическата верига на дозиращото табло е предписана в техническите спецификации.

В случай, че дозиращият панел вече е инсталиран и имате достъп до 2 проводника (за еднофазна верига) или 4 проводника (за трифазна) от него, които отиват в къщата, те правят разпределителна табла в къщата. Те също правят превключвател за заземяване, но вече се организират TT система, тоест PE не е свързан към нула от SCH.

Ако 3 проводника идват при вас от контролния панел за еднофазен вход и 5 за трифазен вход, тогава вече няма нужда да правите заземяващ превключвател, вече сте организирали захранването чрез системата TN-C-S или TN-S.

Както можете да видите, ситуациите са различни и трябва да изясните в организацията, извършила инсталацията, за предназначението на кабелите и препоръчителната система за заземяване.Просто дадохме примери за различни ситуации, за да ви помогнем да решите какво трябва да направите.

Но във всеки случай трябва да разберете, че три- или четириполюсни прекъсвачи се използват за свързване на трифазно оборудване, както е показано на диаграмата по-долу:

Платка за захранване на мощно оборудванеСглобяването на дозиращата платка 380 волта се извършва с жица с едножилни (монолитни) проводници или многожични (гъвкави) проводници, но в последния случай те се крият nshvi съвети, Препоръчителните цветове са L1 червено, L2 бяло, L3 черно, N синьо, PE жълто зелено. За да сглобите правилно трифазния щит, трябва внимателно да разгледате защитните устройства, върху които са поставени фазовите маркировки за свързване на проводниците. Тази диаграма показва четириполюсни защитни устройства RCD, с допълнителен терминал N, в обикновените машини този терминал може да липсва. От своя страна, устройствата, монтирани в панела на DIN шината, започват да комутират, измерваме проводника от клема L1 до клема L1 на устройството, следващо го, с марж от 30%, за лесна инсталация и работа.

Извършваме такава операция с всички терминали, но имайте предвид, че предварително не се препоръчва рязане на сегменти, тъй като в процеса може да не е достатъчно дълго за удобно свързване. Още по-добре е да сглобите щита с помощта на трифазна монтажна шина, което ще спести място и ще намали до минимум шансовете да объркате нещо. Задаваме отделно нулева шина и PE шина, която задължително е свързана с корпуса на дозиращото табло.

Шина N и PE в електрическия панел

Ако нямате трифазно оборудване във вашия апартамент или къща, трябва да сглобите панел 380V, така че всяка фаза да бъде равномерно заредена с еднофазни консуматори. Пример за такова сглобяване на трифазен електрически панел в частна къща можете да видите по-долу:

Еднофазна мощност

В тази схема на електрическото разпределително табло фазите се разпределят в отделен товар чрез еднополюсни прекъсвачи и диференциални превключватели. L1, L2 и L3 се натоварват равномерно от потребителите, в съответствие с предварително изчисленото изчислено натоварване. Научете повече за как да разпределим натоварването на фазиМожете от нашата статия.

Не се препоръчва да се прави това - една фаза за търговски обекти, друга за осветление, трета за всякакви други нужди, защото Важно е да разпределите натоварването между L1, L2, L3. Това е важно, особено ако VLEP е в лошо състояние и има вероятност фазови дисбаланси, Да, и равномерното разпределение на натоварването увеличава стабилността на домашната електрическа система и намалява риска от нокаутиране на входната машина поради претоварване в една от фазите.

За да се предпазите от ефектите на фазовия дисбаланс, инсталирайте реле за наблюдение на напрежението както за еднофазна, така и за трифазна мрежа. Ние писахме за такива устройства в съответната статия: https://my.electricianexp.com/rele-naprjazhenija-ustrojstvo-i-naznachenie.html, Можете да контролирате разпределението на товара с помощта на мултицет с текущи скоби, което е показано на снимката по-долу.

Мултиметър за затягане

Е, последната опция за сглобяване на 380 V електромер за измерване на ток е смесена, когато в домашната електрическа мрежа има трифазни и еднофазни консуматори на електроенергия. В този случай можете да сглобите електрическия панел, както следва:

Смесена схема на окабеляване

Опция за смесена връзка 2

Инсталационни видео уроци

Ако след преглед на предоставената информация, вие все още не разбирате напълно как да сглобите трифазния щит правилно, съветваме ви да гледате видеоклипове, в които ясно е демонстриран редът за монтаж:

диаграми

Преглед на окабеляването

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да сглобявате дъска за измерване на електроенергия от 380 V със собствените си ръце. Както можете да видите, можете да се свържете само ако имате определени умения, защото Когато сглобявате, трябва да вземете предвид много нюанси, като например равномерно разпределение на товара и правилен избор на рейтинга на машините. Ако не разбирате електротехниката, по-добре е да поверите въпроса на специалисти. Не забравяйте, че авариите плащат два пъти, а в случай на електротехника - цената може да бъде не само парична, но и вашето здраве.

Също така препоръчваме да прочетете:

диаграми

Преглед на окабеляването

(32 гласа)
Зареждането ...

7 коментара

 • Александър

  380 Прекарвам за свързване на 9 кВт бойлер за отопление на частна къща! От измервателния уред изразходвам само една линия 220v като Няма начин да промените всички кабели в къщата, за да разпределите равномерно натоварването на всички 3 линии!
  Ще има ли голямо „неравномерно натоварване“, когато хладилникът и чайникът са включени и как това ще се отрази на напрежението в къщата?

  отговор
 • Вартан

  Фазовото претоварване е проблем на организацията за електрозахранване. Така че можете да прекарате 3ph на бойлера и да изберете 1ph в останалата част от имейла. уреди, каишката на прекъсвача може да издържи натоварването.

  отговор
 • Алексей

  Поздрави. Благодаря за поучителните видеоклипове и статии.
  Кажете ми какво да правя, ако от VLI 0,4 kV SIP 4x16 три проводника отидат към машината, а PEN веднага към електромера? Това е всичко в щита на разпределителното табло на опората в близост до къщата. Броячът и отварящата машина са запечатани!
  От брояча PEN, проводникът или N не знае как правилно да го назове отива към шината. Има също така три фази от електромера до машината, едно ядро ​​от N шината и петото ядро, висящо във въздуха. В къщата влиза петжилен кабел (ще има разпределително табло ShchR за разпределение): три проводника от машината, едно ядро ​​от N шина и петото ядро, висящо във въздуха. Какво да правим в този случай? Как да организираме система TN-C-S7 Благодаря предварително за отговора.

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Е, на теория щитът на опората е заземен и очевидно заземяването в къщата може да се организира от тази верига. В действителност, очевидно, се оказа различно от вас. Вече близо до къщата, изкопайте заземен контур и разделете PEN на PE и N, вземете TN-C-S по обичайния начин. Но преди да направите това, консултирайте се относно възможността за извършване на такава работа с доставчическата компания. Също така си струва да разберете защо сърцевините в щита остават висящи без връзка.

   отговор
 • Paul

  Добре дошли!

  Статията не е лоша. Но моля, поправете грешката - напрежението между неутрала и фазата е фаза.

  отговор
 • Admin

  Добре дошли! Благодаря, коригирана)

  отговор
 • Роман

  Добър вечер
  Въпрос към тази снимка https://my.electricianexp.com/wp-content/uploads/2016/03/kak-sobrat-shit-380-volt-3-768×639.png
  Току-що донесоха 380 вместо 220 в къщата, съответно няма трифазни консуматори, мощността към потребителите в панела се разпределя равномерно чрез 4 автоматични машини, но без "диференциалните превключватели", както е на снимката. Въпросът е възможно ли е в началото да се разбирате само с една картечница?
  Благодаря предварително

  отговор

Добавете коментар