Кой проводник да използвам за сглобяване на щита

В захранването на всяко съоръжение, вариращо от домакински, складови съоръжения, завършващи с високотехнологични индустрии, не можете да направите без електрически табла. Самият щит съдържа превключващо оборудване и автоматизация, както и средства за разпространение и свързване на потребителите към електрическата мрежа. Казано по-просто, щитът може да бъде устройство за разпределение на входа (ASU) или щит на автоматизация и управление. За нормалното функциониране на системата е необходимо да се използват инсталационни проводници с подходящо качество в съответствие с условията за тяхното инсталиране и инсталиране. В тази статия ще ви кажем какъв трябва да бъде проводникът за сглобяване на електрическия панел (означава марка, напречно сечение и т.н.).

От какво се състои електрически панел?

Входният кабел е свързан към електрическия панел през отворите в корпуса и след това връзките към електрическото оборудване се извършват в съответствие със схемата. Например, когато щитов монтаж захранващият кабел е свързан към прекъсвача на входната верига и съответното оборудване, което принадлежи на всяка група потребители, вече е свързано към него.

Устройство с електрически панел

Вътре в модерен електрически панел за дома има голям брой различни превключващи и защитни устройства и оборудване от различен тип, включително:

Тялото на електрическия панел трябва да бъде заземено, неговите метални врати и други части на ток също. За да ограничите достъпа от неоторизирани лица и да предотвратите токов удар, той трябва да бъде заключен с ключ.

Каква трябва да е жицата

Изискванията за кабелни изделия от всякакъв вид се определят от условията, при които се използват и полагат. В електрически панел, поради ограниченото пространство по време на монтажа му, е необходима компактна окабеляване. Следователно, по време на монтажа, проводникът за електрическия панел се огъва в съответствие със схемата за свързване на функционалните елементи. Това води до условието, че жицата обикновено трябва да издържа на огъване, така че алуминиевите проводници са лошо подходящи за тази цел - те се счупват след няколко завоя. Затова трябва да се даде предпочитание на медни проводници.

Медни и алуминиеви проводници

Проводниците се отличават с класа на гъвкавост, който зависи от дизайна на сърцевината - монолитна (едножична) и многожична. Монолитните проводници, въпреки че са трудни за огъване, могат да бъдат директно свързани към клеми и винтови клеми. Освен това не е необходима гъвкавост след инсталиране в електрически панел.

По-удобно е да работите с гъвкава многожична сърцевина по време на монтажа, но има значителен проблем - не може да се използва за свързване към клеми и винтови клеми, които се използват във всички автомати и друго оборудване. За да свържете гъвкав проводник към такъв терминал, трябва или да намажете края или да го компресирате бакшиш тип NShVI или NShVI2 и други подобни. Ако пренебрегнете това, контактът ще се окаже ненадежден и краткотраен.

Автоматична връзка

Като имаме предвид всичко по-горе, можем да заключим, че домашните проводници са подходящи за монтаж в електрически панел:

 1. PV-1 (PuV) - едножична медна сърцевина, единична PVC изолация, клас на гъвкавост 1.PV-1
 2. PV-3 (PuGV) - многожична медна сърцевина, PVC изолация, 2-ри клас гъвкавост - 0,5 до 1,5 mm2; клас на гъвкавост 4 - от 2,5 до 4 mm2; клас на гъвкавост 3 - секции над 4 mm2.PV-3
 3. PV-4 - многожична медна сърцевина, PVC изолация, по-гъвкава от предишната, в зависимост от напречното сечение, PV-4 има 4 или 5 клас гъвкавост.PV-4

Има чужди аналози - H05VK, H07VK при 0,5 и 0,75 kV съответно.

Напречното сечение се избира в съответствие с токовете, които ще текат през проводника.

Допустими стойности на тока

Също така си струва да се помни, че има стандартни цветове за проводници по уговорка:

 • фаза - сива или черна;
 • нулата е синя;
 • земята е жълто-зелена.

В този случай е необходимо да се извърши такава инсталация, така че да няма провисване на проводника (особено за многожичните сърцевини) и излишни излишъци (това се отнася за монолитни ядра). За това е необходимо предварително да се определи необходимата дължина на проводника и след това да се отреже 2-3 см повече, за да се осигури нормален вход на края в клемата на машината.

Връзките в разпределителното табло с входния прекъсвач на групата потребители се извършват с помощта на джъмпери между съседни прекъсвачи, за това можете да използвате гъвкава и твърда жица с едножилна сърцевина, но последното е по-удобно, тъй като не е необходимо да използвате съветите на NSHVI. По-добре е изобщо да избягвате джъмперите, ако е възможно и да ги използвате свързващ автобус, Той е твърд, контактът ще бъде добър, а инсталацията ще бъде визуална и естетична.

Свързваща шина

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Сега знаете как да изберете проводник за сглобяване на електрическия панел в частна къща или апартамент. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и разбираема за вас!

Свързани материали:

(9 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Вано

  "" "" "" "За да свържете гъвкав проводник към такъв терминал, трябва или да свържете края» »» »» »
  Не можете да спойкате (калаени) многожилни проводници: това е много по-лошо, отколкото просто да го оставите такъв, какъвто е. Калайът е течен (не тече, не е под товар, а просто е "течен" - вижте Google) и контактът непрекъснато ще отслабва.

  Отговарям
 • Олег

  Eeee ... но защо да затегнете клемите с отвертка?
  Има специални отвертки плюс / минус и дори с ограничители на въртящия момент до различни стойности.

  Отговарям

Добави коментар