Какво е реле за наблюдение на фазата и къде се използва?

Фазов дисбаланс в трифазна мрежа - Това е неприятен момент, който се отразява негативно на електрическото оборудване, свързано в този момент към мрежата. В крайна сметка именно последователността на фазите и големината на напрежението върху тях работят електрическите машини, като двигатели и трансформатори. За да избегнете повреда, използвайте реле, което следи фазите. И така, какво е това и къде се прилага този дизайн? Това устройство е необходимо за всяка фаза в трифазната мрежа, за да се редува правилно. Ако поне едно устройство се повреди, устройството защитава оборудването. След това ще разгледаме устройството, принципа на работа и целта на релето за наблюдение на фазата.

дизайн

Съвременните микропроцесорни механизми, които се използват при производството на устройството, му осигуряват лекота на настройка, простота на проектиране и висока надеждност на параметрите. Ако оборудването се внася, това е особено важно, тъй като те са особено взискателни към захранването и изискват висококачествена захранваща мрежа. В края на краищата дори незначителен инцидент може да причини големи загуби и повреда на скъпо оборудване.

Следва схемата на свързване на устройството:

Връзка EL-22

Конструкцията на релето за наблюдение на фазата се основава на микросхема. Именно тя ръководи работата му. Веднага след като напрежението намалява (или напълно изчезва) на една от фазите, микросхемата предава сигнал към електромагнитно реле, което изключва натоварването.

Също така, дизайнът на RKF може да включва индикатори на редуване и асиметрия на фазовите напрежения, както и регулатор на времето за реакция.

уговорена среща

Тъй като електрическото оборудване се използва в почти всички предприятия и го предпазва от фазов дисбаланс, както и спада на напрежението в мрежата необходимо е постоянно, релето се прилага в много области на дейност.

Механизмът се използва за защита на трифазни устройства. Релето за управление на фазата предпазва от счупвания, наклони или залепвания, а също така контролира, че всяка фаза се редува правилно.

Можете да научите повече за това, защо релета от този тип се използват от видеото:

Този уред може също да има функция. реле за наблюдение на напрежението - следи величината на напрежението и изключва мощността при стойности под зададената точка.

Принцип на работа

Принципът на устройството е самонастройващ се: релето се изключва при задействане на аларма. След получаване на трифазно напрежение на механизма се проверяват всички работещи и контролирани параметри.

RNPP-311M

Ако по време на проверката всички параметри се оказаха нормални, тогава вграденото електромагнитно реле е включено. Ако контролът показа, че поне един от параметрите не отговаря на нормата, механизмът автоматично се изключва. След това, след връщането на всички параметри до допустимата норма, устройството автоматично се включва без забавяне. Ако не е изключена една фаза, а две или три, тогава устройството може да се изключи без забавяне.

Когато възникне някаква спешна ситуация, товарът се изключва от устройството. Спешните случаи могат да бъдат различни, например:

 • всяка фаза няма;
 • изход от допустимите граници на нивото на напрежение (симетрично или асиметрично);
 • неправилно свързване на трифазна мощност, като резултат - неправилно завъртане.

RKF в щита

Такъв контрол с помощта на такъв дизайн ви позволява бързо и ефективно да предпазите оборудването от опасни и аварийни режими на електрозахранване на електрическата мрежа, както и да следите качеството на консумираната електроенергия.

Видове устройства

Днес на пазара има голям брой реле за наблюдение на фазите. Един от най-популярните видове са следните:

 • EL-13;
 • EL-12;
 • EL-11.

В допълнение, модификации и модели като EL - 12 MT и EL - 11 MT придобиха популярност и известност.

Моделът EL-11 и неговата модификация на EL-11 MT се използват като правило за защита на генериращите комплекти, захранвания, както и в схемите за автоматичен пренос на превключватели (ATS).

Релейният модел EL-12 и неговата модификация EL-12 MT се използват главно за защита на електродвигатели на повдигащи съоръжения с мощност не повече от 100 кВт.

Модел EL-13 и неговата модификация EL-13 MT осъществяват управление в обратими електрически задвижвания с мощност не повече от 75 kW.

Има два начина за фиксиране на устройството. Първият вариант е закрепване с фиксиращи винтове, а вторият вариант е фиксиране DIN шина.

Така че разгледахме целта, принципа на работа и фазовото управление на релето на устройството. Надяваме се, че сега ви стана ясно какво е това устройство и защо е необходимо!

Препоръчваме ви да се запознаете с:

(3 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • преследвач

  Добър вечер, но има стъпка по стъпка илюстрации за манекените как да свържат RNPP-311M?

  отговор
  • Admin

   Няма инструкция, в бъдеще ще напишем и анализираме същността на инсталацията. Сега мога да осигуря само схема на свързване:

   отговор

Добавете коментар