Как да заземете метален маркуч в съответствие с PUE

Метален маркуч е продукт, направен под формата на метален гъвкав маркуч, изработен от усукани поцинковани стоманени плочи с дебелина около три микрона. Той е предназначен да предпазва кабела в гумени и PVC обвивки от механични повреди и влияния на околната среда, както и да гарантира стандартите за пожарна безопасност и да предотвратява електрически наранявания. При извършване на монтажни работи по полагане на електрически проводници в метален маркуч надеждно изискване е надеждното му заземяване. В тази статия ще разкажем на читателите на сайтаmy.electricianexp.com как да заземете металния маркуч според PUE.

Какво причинява необходимостта от заземяване

Заземяването на електрическо оборудване, бронирани кабели, както и окабеляване, положени в метален маркуч, създават условия за защита от токов удар в случай на счупване на изолационната обвивка на токоносимите елементи в тях.

Заземяване на снимка с метален ръкав

Когато съпротивлението на изолацията на кабела падне под нормалното, металният маркуч ще бъде изложен на вода. ток за изтичане, който на заземяващия джъмпер ще отиде на земята. Ако човек го докосне, се създава друга верига, успоредна на заземяването, но тъй като съпротивлението на човешкото тяло е много по-голямо от това на заземяващия мост, през него ще премине незначителна стойност на тока, безопасна за здравето и живота. Според PUE, когато монтирате кабелни линии, металния маркуч, който служи като защита за окабеляване, трябва да бъде заземен и трябва да се извърши в съответствие с изискванията на нормативните документи (PUE стр. 1.7.76, вижте Глава 1.7).

Как да заземете метална втулка

Преди да се пристъпи към разглеждането на технологията на заземяване, трябва да се отбележи, че заземяването на кабелната линия се наслагва от двете страни, в началото и в края на линията. Можете да фиксирате заземяващите джъмпери на повърхността на металния маркуч по два начина: с помощта на запояване или с метална скоба.

Метална скоба за маркуч

Запояване на заземяващи проводници за осигуряване на надежден и траен контакт обикновено се използва от специализирани електрически организации. Тъй като този метод не винаги е наличен, по-специално, когато окабеляването се извършва със собствените си ръце, струва си да се прибегне до плътно обвиващи скоби. Някои от най-често срещаните модели са показани на снимката:

Земни щипки

Слоевете на тези устройства са предварително почистени до метален блясък. Резбовите крепежни елементи на съединенията на джъмпера трябва да бъдат плътно затегнати, след което се препоръчва нанасяне на слой смазка. За тази цел може да се използва литол. За да се гарантира гарантирана електрическа безопасност по време на работа, е необходимо периодично да се следи надеждността на точката на закрепване на проводника към металния маркуч, както и неговото състояние за счупване.

Заземяващите проводници могат да бъдат направени от стомана, мед и алуминий.Техните минимални напречни сечения трябва да съответстват на следните стойности: мед - 4 мм2, алуминий - 6 мм(PUE стр. 1.7.126). Диаметърът на стоманената тел за вътрешен монтаж е 5 мм, а външният диаметър е 6 мм. Краищата на проводниците трябва да бъдат притиснати в ушите. Голи проводници, изработени от алуминий, без PVC изолация, не се допускат да се използват като джъмпери.

Какво да използвате като заземител

Свободните краища на джъмперите, свързани към металния маркуч, трябва да бъдат заземени, тоест свързани към заземяващия контур, който може да се използва като естествено заземяванеи изкуствено. Ако ситуацията позволява, е разрешен най-често срещаният вариант за свързване на стоманобетонни конструкции и основи на сгради към армировката като изкуствен заземяващ проводник съгласно PUE (параграф 1.7.109). Свързването към подземни стоманени тръбопроводи не е забранено, но само ако те не служат за транспортиране на горими вещества или природен газ до обсадни тръби на пробити сондажи. Разрешено е да свързвате кабели, полагани под земята, към металните обвивки, изключения са продукти с алуминиеви токопроводими проводници (PUE стр. 1.7.109). Ако няма такива възможности за свързване, е необходимо да се оборудва устройство за изкуствено заземяване. Като най-простото устройство можете да използвате метален проводник, поставен вертикално в земята.

По-сложен и следователно надежден вариант е инсталирането на заземителна верига, състояща се от група такива проводници, свързани помежду си от хоризонтални джъмпери.

Дизайнът на заземяващата система на къщата

Въпросът с подреждането на заземяващ превключвател е важен за електрическите мрежи със заземителна система TN-C и TN-C-S, За системи за захранване, използващи принципа TN-S, която все още не е намерила широко приложение, задачата е значително опростена. Като заземяващо устройство се използва шина, свързана със защитен неутрален проводник PE.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите заземяването на металния маркуч според PUE. Надяваме се, че предоставената информация и примери за снимки са ви били полезни!

Ще бъде интересно да прочетете:

(5 гласа)
Зареждане...

Добави коментар