Как да заземите пералнята, ако няма заземяване

Имате ситуация, при която електрическа пералня или просто сте решили да попитате за всички нюанси на връзката преди да инсталирате оборудването? В тази статия решихме да разгледаме един много важен въпрос, който се отнася пряко към свързването на машини за пране на неща - как да направим заземяването на пералнята със собствените си ръце. След това ще разгледаме основните начини за организиране на защитата, както и предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Каква е опасността от липса на заземяване

С появата в частна къща или апартамент на такова необходимо нещо като пералня, на първо място, е необходимо да се погрижите за нейната безопасна работа. Защото ако сте свързани неправилно, можете да получите значителен токов удар, като докоснете тялото на пералнята или развалите чувствителната електроника, която след това е много трудно да се поправи.

Връзка без заземяване

Факт е, че съвременните домакински уреди са проектирани за трипроводна мрежа, която включва освен фазовите и неутралните проводници и заземяващ проводник. Но, за съжаление, в стара къща или Хрушчов, често можете да видите само два проводника (фаза и нула). Обикновено пералнята е снабдена с предпазител от пренапрежение, който е предназначен да блокира нежелани токови удари с честота, различна от декларираната 50 Hz и е свързан към тялото на машината. С двупроводно окабеляване, в присъствието на такъв филтър, върху корпуса се образува остатъчно напрежение от 110 V. Тъй като пералните машини най-често се инсталират в банята, рискът от токов удар се увеличава само поради постоянна влажност.

Как да решим проблема

Има няколко начина да заземите пералнята в апартамента и къщата:

  • свързване на корпуса към водопроводната и канализационната система или радиаторите;
  • изход на отделен контакт, свързан към електрически панел със заземяване;
  • създаване на потенциална система за изравняване на домакински уреди;
  • връзка на устройството за остатъчен ток;
  • създаване на собствен основен контур (в частни домакинства).

Струва си веднага да се отбележи, че първият вариант е работещ и ефективен, но има редица съществени недостатъци. Факт е, че ако затворите заземяващия проводник до тръба с вода, след време тя ще изтече навън, рискувайки да залее съседите отдолу. Същото важи и за радиаторите и канализационните тръби. Така че е по-добре да откажете такъв метод.

Наземна връзка в тръбопровода

Ще бъде по-компетентно да се свържете към разпределителния панел, който е във всяка жилищна сграда. Можете да направите отделен изход за пералнята, като форсирате трижилен проводник от щита. Грешките в този случай могат да се състоят в това, че хората често объркват понятията заземяване и работа на нула. Не заземявайте заземяващия проводник до нула.Основното тук е да не обърквате и да свързвате всяко ядро ​​към съответната шина, в противен случай можете да получите късо съединение с всички произтичащи от това последствия. Като опция можете да хвърлите медна жица само от заземената шина и по ирония да я „засадите“ върху тялото на пералнята. Но първият вариант е по-естетичен и правилен.

Когато се използва защитно автоматично изключване на захранването, основната система за изравняване на потенциала трябва да бъде внедрена в съответствие с 1.7.82 от ЕМП, а ако е необходимо, допълнителна система за изравняване на потенциала в съответствие с 1.7.83 от ПУП (виж Глава 1.7 от ПУО).

Принцип на работа потенциални системи за изравняване се състои във факта, че случаите на всички метални домакински електрически уреди и компоненти, включително пералнята, са свързани помежду си с проводими проводници. В този случай потенциалът се разпределя равномерно между тях и по принципа на най-малко съпротивление ще премине човешкото тяло. Тази схема е доста проста и може да се направи независимо.

Потенциална система за изравняване

Също така, изход от ситуацията, ако няма заземяване или ако двужилен проводник може да служи като свързване на т.нар. RCDт.е. прекъсвачи на остатъчен ток. Принципът на неговата работа се основава на по-висока чувствителност към токове на утечка и по-бърза реакция спрямо прекъсвачите. Това устройство е спасило много животи. Тъй като по време на повреда по тялото на машината RCD открива промяна в стойността на токовете във фазовите и нулевите проводници и поради промяна в индуцираните магнитни потоци в сърцевината, тя незабавно работи.

Понастоящем тази опция е най-разпространената и безопасна сред всички горепосочени. В допълнение, той напълно отговаря на всички изисквания и правила за електрическа безопасност.

RCD схема на свързване

В случай, че искате да заземите не само пишещата машина, но и частна къща, в която има двужилна електрическа верига, трябва да направите своя собствена схема, към която можете да свържете заземяващия проводник и да го опънете към входния щит. За да направите това, ще трябва да изкопаете канавка близо до къщата под формата на равностранен триъгълник, всяка страна на която трябва да бъде с дължина най-малко три метра и дълбочина около петдесет см. Един от върховете трябва да бъде насочен към къщата, както е показано на снимката по-долу:

Снимка за заземяване на контурния триъгълник

След това върху върховете в земята се запушват метални щифтове, дълги 3 m, които са заварени заедно с метална лента. След това трябва да изкопаете жлеб под кабела от получената верига, която се свързва с него и отива към щита. Естествено, всичко това трябва да бъде покрито с почва. Тук всъщност заземяване на частна къща и свършено.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, което ясно показва каква е опасността, когато пералната машина не е заземена:

В заключение искам да отбележа, че можете да направите заземяването на пералнята със собствените си ръце (при условие, че те растат от правилните места), тъй като в интернет има много снимки и видеоклипове по темата. Въпреки това, трябва да се помни, че електрическият ток не прощава невниманието. Ето защо, ако има някакво съмнение, по-добре е да се обърнете към специалист.

Ще бъде полезно да прочетете:

(12 гласа)
Зареждане...

Добави коментар