Какво е естествен заземен електрод и за какво е той?

В електрическите инсталации при прилагане на защитни мерки се използва система от естествен заземен електрод. Стоманената армировка, която е част от стоманобетонните конструкции, може да играе своята роля. В допълнение към това като естествено заземяване се използват и различни комуникации, изработени от метал, които са разположени под земята. Например, това може да бъде тръбопровод или изолация на кабели. Има моменти, когато се използват комуникации, които са разположени над земята, например релси.

Предимства пред изкуствения контур

Превключвател за заземяване от естествен тип се използва само когато напълно отговаря на изискванията на устройството заземяване.

Тези изисквания са установени в точка 1.7.54 от PUE, според която при използване на естествени заземяващи проводници съпротивлението на заземяващите устройства или допирателните напрежения трябва да има приемливи стойности, а нормализираните стойности на напрежението и допустимите плътности на тока не трябва да бъдат надвишавани на заземяващото устройство. В този случай не е необходимо да се използват изкуствени заземяващи проводници в електрически инсталации до 1 kV. Трябва да се помни, че когато се използват естествени заземяващи проводници като елементи на заземяващи устройства, те не трябва да бъдат повредени от токове на късо съединение или нарушаване на устройствата, с които са свързани.

Снимка от естествена земя

Въз основа на това може да се заключи, че в повечето случаи се използват естествени заземяващи проводници, докато не се използват изкуствени. Благодарение на този дизайн можете да спестите повече от материалите, които се използват за създаване на заземяване. В допълнение, усилията за инсталиране, финансовите разходи ще бъдат намалени и използването на устройството ще бъде по-лесно.

Връзка на елементи в конструкцията

Няма значение от какво са направени конструктивните части, метал или стоманобетон, основното е, че те трябва да бъдат свързани по такъв начин, че в тези части да се образува електрическа верига, която преминава през самия метал. Ако конструкцията е стоманобетон, тогава е необходимо допълнително да се подготвят вградени части в нея. Тяхното присъствие трябва да е на всеки етаж на имота.

Благодарение на тези вградени части в устройството можете да свържете електрическо или технологично оборудване, което трябва да бъде заземено. Ако в сградите има връзки под формата на болтове, нитове или заваряване, тогава те ще бъдат достатъчни за монтиране на постоянна електрическа верига. Ако няма такива фуги, тогава могат да се използват гъвкави джъмпери, които са заварени към конструктивните елементи. Напречното сечение на джъмперите трябва да бъде от сто квадратни милиметра.

Какво не може да се използва от стоманобетонни конструкции като проводници за заземяване? Ако сглобяемата основа е направена от стоманобетон, по-добре е да не свързвате естествен заземен електрод към нея.Ако е възможно, по-добре е първо да свържете помежду си армировката на близките блокове и едва след това да продължите с производството на естествено заземяване. Ако такава връзка не е възможна, тогава е най-добре да направите изкуствен заземен контур.

фундамент

Стоманобетонните конструкции са свързани помежду си, както следва: ако фундаментът на сградата е направен от купчини, тогава армировката на купчините е свързана към фундаментните блокове или към армировката на решетката, като се използва електрическо дъгово заваряване. Но такова заваряване не е подходящо за пространствени колони и метални рамки. В този случай се използва точково заваряване.

Стоманобетонна основа като заземяващо устройство

Естествен заземен електрод под формата на стоманобетонна основа се използва само когато почвата, върху която се намира сградата, има съдържание на влага от три процента. Ако влажността е по-малка, тогава основата на конструкцията ще има много голямо електрическо съпротивление и в резултат няма да действа като заземително устройство.

Също така, стоманобетонната основа се използва като заземен електрод, дори когато всяка агресивна среда ще я повлияе. Например може да е подземна вода, която няма значителни показатели за твърдост. В допълнение, такава основа може да действа като естествен заземен контур, ако няма хидроизолация или повърхността му ще бъде защитена възможно най-много, според SNiP и PUE, с битумно покритие.

Стоманобетонната основа не се свързва към заземителния проводник, ако е разположена в агресивна среда, защото това може да доведе до допълнителна корозия. Също така не се препоръчва използването на бетонна основа, ако в самата конструкция съществува предварително напрегната армировка.

Ако разгледате всички ограничения и разрешения, изказани по-горе, можем да заключим, че такава структура е напълно неподходяща за изкуствено заземяване. Поради това при инсталиране на работна земя има възможност да се спести на проводници. В края на краищата те ще бъдат разположени в сградата, съответно тяхната дължина ще бъде по-малка и това ще спести материали и пари.

Искам също така да отбележа, че естественият заземяващ проводник може да бъде не само един от изброените по-горе. Има още много опции. Например, съгласно PUE стр. 1.7.109 (вж Глава 1.7) по своята роля може да бъде стоманен тръбопровод (само такъв, в който тече всякаква негорима течност, както е описано в параграф 1.7.110 от същия PUE) или корпус, който се използва в артезиански кладенци.

Списъкът на всички материали, които могат да бъдат използвани за естествено заземяване, а които не са, е даден по-долу:

Раздел 1.7.109

Раздел 1.7.110

Ако въпреки това за безопасността и защитата на жилищна или офис сграда е решено да се използва изключително естествено заземяване, тогава трябва да се вземе предвид следният важен фактор: електрическият ток, преминаващ през електрически заземен проводник, не трябва да надвишава допустимата стойност на всеки отделен елемент, който е част от заземително устройство.

Това е всичко, което искахме да ви кажем за това какво е естествен заземен електрод и какви материали могат да бъдат използвани за организиране на такава опция за защитна верига. Надяваме се предоставената информация да ви е била полезна!

Също така препоръчваме да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Нина

    Говорите за естествено заземяване, но не там, където в Интернет няма ясна концепция как да се въведе такова естествено заземяващо устройство в експлоатация в RTN! как да направите паспорт за това конкретно заземяващо устройство и какво ще поиска при прехвърляне на PTN, преди да разрешите подаването на напрежение към обекта ... Защото захранването с напрежение без предадено зарядно устройство не е възможно.
    Тази статия би била много полезна.

    отговор

Добавете коментар