Как да сменим електромера според правилата

Един електромер е необходим, за да се определи колко консуматор на електроенергия трябва да плати на доставчика, тъй като е лесно да се изчисли колко всъщност се консумира електроенергия за даден период от време. Има обаче случаи, когато това устройство също трябва да бъде заменено; съответно всеки човек има няколко логични и адекватни въпроса: за чия сметка се извършват тези работи, кой е длъжен да извърши това и къде да започне тази процедура? В тази статия ще разкажем на читателите на сайта възможно най-подробно ElecroExpertкак да заменим електромера в апартамент и частна къща.

Причини за подмяна на брояча

Възможно е да има следните причини за подмяна на електромера:

 1. Уредът има видими механични повреди, стъклото е счупено.
 2. Дискът на индукционния брояч не се върти, индикаторът на електронния брояч не свети.
 3. Брояч има самоходни.
 4. В електромера неправилно се отчита електроенергията и това се записва от акта на енергоснабдителната организация.

Подготовка на документи

Преди да се пристъпи директно към подмяната на електромера, е необходимо ясно да се разбере, че дори и да е закупен за парите на потребителя, премахването на пломби и намесата в дизайна на това устройство е забранено, без разрешението на компанията, която доставя електроенергията, тоест продажбите на енергия.

Ако електромерът е собственост на доставчика на електроенергия, той трябва да бъде заменен безплатно. Има обаче моменти, когато електромерът е собственост на собственика. В този случай цялата работа, включително подмяната, ще бъде заплатена за сметка на потребителя.

Научете повече за кой трябва да плаща за подмяната на електромераМожете от нашата статия.

За да смените стария електромер на нов, е необходимо:

 1. Вземете паспорт на граждани и документи, доказващи собствеността върху помещенията, които са свързани към електрическата мрежа. Ако подмяната е инициирана или се извършва без собственик, тогава трябва да се въоръжите с пълномощно.
 2. Елате с тях при доставчика и напишете изявление за необходимостта от подмяна на електромера.

На свой ред доставчикът на енергия трябва да го поправи и да го изпрати на инспектора, който ще състави подходящ акт за необходимостта от подмяна, премахване на пломбите от електромера и запис на последните показания.

Инспектор проверява брояча

От тази минута изчисляването на консумираната електроенергия от клиента ще се извърши при средното месечно потребление или стандарт. За това как се прави изчисление на електричеството без метър, разказахме в отделна статия. Монтажът или в този случай подмяната на електромера може да се извърши независимо или да се заплати на енергийния доставчик за предоставянето на такава услуга. Най-важното е правилно да свържете и надеждно да фиксирате електрическия уред, както и да свържете части под напрежение според схемата, посочена в паспорта на електромера.Най-добре е да закупите индивидуален електромер в апартамент или в частна къща от компанията, доставяща електричество. Често имат такъв продукт на склад, той е сертифициран и работи.

Ако купувате електромера на пазара или в магазина, трябва да се уверите, че глюкомерът има паспорт, печат на държавния адвокат, в противен случай може да се окаже неработещ или да не бъде инсталиран без предварителна проверка.

Изискванията за присъствието и поддържането на държавни проверки на пломби се установяват в документа „За одобряване на Процедурата за проверка на измервателни уреди, изисквания към маркировката за проверка и съдържанието на сертификата за проверка (изменен на 28 декември 2018 г.)“. За еднофазни новоинсталирани електромери, периодът на проверка не трябва да бъде повече от 2 години. Това изискване е посочено в PUE стр. 1.5.13 (Глава 1.5).

за как да изберем електромер и кой е по-добър, разказахме в отделна статия.

Изваждане и монтаж на брояча

За да се замени индивидуалният електромер, инсталиран в контролния шкаф на площадката за кацане, на улицата или на друго място, определено за това, е необходимо това да се извърши от опитен специалист, който има сертификат за възлагане на поне една трета групи за електрическа безопасност, Цялата работа се извършва с отстранено напрежение и с прилагането на технически мерки за безопасност, както и с работещ инструмент.

Работи в щита

Броят на инструментите трябва да включва, тестван върху съществуващо оборудванеиндикатор за напрежение, В същото време тя трябва да бъде проектирана така, че да проверява съответната й стойност, тоест верига с високо напрежение няма да работи в вериги с ниско напрежение и обратно. В допълнение, лицето, извършващо подмяната на електромера, трябва да има отвертка с плоска глава и плоска глава, клещи, инструмент за събличане на проводниците и електрическа лента.

за как да премахнете електромера, подробно описахме в отделна статия. За да правилно и най-важното безопасно да смените електромера, трябва:

 1. Деактивирайте въвеждащата машина. Тук трябва да бъдете внимателни, тъй като има прекъсвач, инсталиран пред и след електромера. Необходимо е напълно да премахнете напрежението на електромера, така че изключете машината до електромера.
 2. Капакът се отваря със свързани проводници и се проверява липсата на напрежение на всички клеми.
 3. Изключете всички проводници под капака. В случай на еднофазна захранваща система има четири от тях: две от които са входни, а две - изходни.
 4. Болтовете за закрепване на кутията на плота се развиват, съвременните аналози са инсталирани по стандарта DIN шина.
 5. Инсталиране на електромер извършва се в обратен ред, след което връзката се проверява за коректност. Схемата за свързване на еднофазен електромер се предоставя от връзката:https://my.electricianexp.com/sxema-podklyucheniya-odnofaznogo-elektroschetchika-v-seti-220-v.html.

Схема за свързване на еднофазен метър

При подмяна на електромер в апартамент и къща трябва да се спазват следните правила:

 • Не оставяйте открити проводници, които могат да причинят късо съединение и щети за хората от опасен за живота токов удар.
 • Не се допуска изпълнение усукващи проводници, всички те трябва да бъдат свързани в разпределителното табло чрез терминални кутии, специално проектирани за това.
 • Трябва да включите дозиращото устройство, когато прекъсвачът е изключен след брояча, тоест без товар.
 • Металният корпус и цялата метална конструкция, където е инсталирано устройството, трябва да бъдат заземени.
 • Проводниците трябва да бъдат добре поставени и свързани чрез диелектрични снопове в сноп.

След като включите входния автоматик, светва съответният индикатор „Мрежа“, докато други от типа „Обратно“ и т.н. не трябва да светят, в противен случай връзката е неправилна. Когато изходящата машина е изключена, светодиодът, показващ консумацията на енергия, не трябва да мига.Разбира се, всичко зависи от дизайна на индивидуалния електромер, вида и неговата индикация, които можете да намерите в ръководството за употреба.

Мнозина се интересуват от въпроса колко струва подмяната на електромера. През 2019 г. средната цена не надвишава 2 хиляди за цялата работа (демонтиране на стария електромер и инсталиране на нов). Цената не включва цената на самия електромер. Ако вземете предвид разходите за закупуване на глюкомер, общата подмяна ще струва 4-5 хиляди.

Проектиране и въвеждане в експлоатация

След визуална проверка на здравето на електромера можете да пристъпите към неговия дизайн, за това е необходимо:

 1. Съставете друго заявление до компанията, доставяща електричество с искане запечатвам и пуснете електромера в експлоатация. След като приеме заявлението, енергоснабдителната организация изпраща инспектор да приеме PU.
 2. Оторизираният инспектор трябва да състави сертификат за приемане в определения ден, в който е посочен типът на устройството и серийният му номер. Освен това, ако връзката се извърши независимо, неговите отговорности включват и проверка на връзката.
 3. При смяна на електромера е необходимо да фиксирате показанията и да инсталирате уплътнението върху капака на електромера. Електромерът се запечатва от представител на енергоснабдителната организация.

По този начин, все още е по-добре подмяната на устройството да се извърши от специалистите на самата компания на доставчика, които не само ще внесат и монтират собствения си електромер, но и ще организират подмяната и ще направят пломби.

И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео по темата на статията:

Сега знаете как да замените електромера в апартамент и частна къща. Както виждате, по принцип не е трудно да смените електромера, но без представителите на продажбите на енергия това е невъзможно.

Ще бъде полезно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

8 коментара

 • Алла

  Не разбрах, пише "... ако електромерът е собственост на доставчика, значи замяната е безплатна" и по-нататък електромера все още трябва да го закупите сами. Преди около 5 години броячът беше заменен с нов електронен брояч безплатно, наскоро се оказа, че те са дефектни, предложиха ми да купя нов. И така, кой е прав?

  отговор
 • Hayrulla

  Проверката на измервателния уред показа, че инспекторът инструктира да смени измервателния уред.

  отговор
  • Юджийн

   информирайте компанията за подмяна на брояча с нов, не забравяйте да посочите инициалите на инспектора. той е длъжен да реагира, да дойде отново при вас и да извади пломбите от измервателния уред, след като състави акта за премахване на печата. След това можете да продължите със замяната, самостоятелно, или да поискате услуга.

   отговор
 • Андрю

  Всички измервателни уреди с клас на точност над 2,0 трябва да бъдат заменени. ??? По-горе е 1.0; 0.5

  отговор
 • Сергей

  Не подвеждайте хората. Подмяната на брояч през 2019 г. струва 500 - това е цената на самия брояч. Уплътнението ще бъде безплатно. Откъде вземате тези номера от 5000?

  отговор
  • Владимир

   тези грабници искат толкова много. Нормалните електротехници в края на 2019 г. в рафтовете таксуват за подмяна на измервателния уред 700-1000 съставяне на акт и запечатване безплатно.Разходите се увеличават с работата на инсталирането на DIN шина и подмяната или удължаването на проводниците.

   отговор
 • Юджийн

  Подмяната на брояча от самия доставчик е несъмнено удобно нещо, защото и броячът ще бъде доведен и променен и запечатан ... НО, както всички разбираме, трябва да платите много за всяко удобство. Така на 15 юли 2019 г. в Санкт Петербург еднофазният многотарифен електромер NEVA 124 с придобиването и подмяната на Petroelectrosbyt (информация на уебсайта) ще струва 3900 рубли. (това е, ако не е необходимо да поправяте окабеляването, да инсталирате нов хардуер и т.н. и т.н.).Отделно самата процедура за подмяна на брояча (отново на уебсайта на компанията) е 2700 рубли.
  Ако купите сами брояч в някоя от мрежите на магазините за електрически стоки, тогава същото устройство ще струва средно около 1400-1500r. Можете да поръчате брояч за замяна чрез аварийната служба на вашата Великобритания. Пристигането на електротехник е на следващия ден сутринта, цената за подмяна на електромера е 500 рубли (не забравяйте за необходимостта от съставяне на акт за демонтаж, указващ старите показания и показанията на новото устройство по време на инсталацията).
  И сега смешното е, че ще трябва да поръчате запечатване на инсталирания уред в Petroenergosbyt (услугата е безплатна) ... НО се извършва в рамките на 22 дни от момента на подаване на заявлението !!! Освен това инспекторите в края на краищата са същите хора като нас (потребителите) - работят от 9 до 17.
  Така се оказва, че смяната на брояча на „монополист“ струва точно 2 пъти по-скъпа и дори по-дълга на моменти (и ще трябва да плащате в интервала от монтаж до запечатване според стандарта, дори ако никой не живее в апартамента през този период, въпреки че актът е за да се състави за фиксиране на показанията) - изборът е ваш

  отговор
 • гала

  През март 2014 г. NovosibirskEnergoSbyt за парите ми (по това време 1000 рубли) ми достави брояч на Energomera CE101 (три пъти по-скъп от насрещната цена). След 5,5 години електромерът спря - не можа да се превърта от 13999,9 до 14000. Обадих се на NES, операторът ми каза, че гаранционният срок е 5 години, мина половин година така, въпреки факта, че интервалът за проверка е три пъти по-дълъг - 16 години. И сега отново ми предлагат да сложа плот за парите си, само че сега струва 1750 рубли. Отидох да прочета отзиви за брояча, който ми беше даден - той не успява от една трета до четвърт копия (виж например сайта otzovik). Реших, че отново не бих искал да слагам брояча, който може да се окаже, че е голям с голяма вероятност, ще си купя друг модел. Обадих се на жилищния ми отдел, казаха, че електротехник с акт ще свърши работа за 500, след което ще трябва да прехвърля документа на доставчика на електроенергия.
  Не изчаках нито един момент - 01.07.2020 г., когато доставчикът ще инсталира електромери за своя сметка с предаването на показанията по интернет. Като цяло смятам, че гаранцията за насрещно действие трябва да се простира до един интервал за калибриране, в противен случай доставчиците на електроенергия ще се заваряват добре, променяйки броячите на хората три пъти през този интервал.
  До март 2014 г. NovosibirskEnergoSbyt „изключи“ работен метър в личната ми сметка след 4,5 години с интервал на проверка от 8 г. Без обяснение на причините, просто е необходимо да промените всичко.

  отговор

Добавете коментар