Как да изберем електромер и кой е по-добър през 2019 г.

Много важен показател за спестяване на пари у дома е намаляването на разходите за заплащане на електрическа енергия. В съвременния свят домакинските уреди имат висока мощност, което със сигурност „удря в джоба“, когато пристига месечна разписка „за светлина“. След това ще разгледаме кой електромер е по-добре да изберем и купим за апартамент или частна къща, така че месечните постъпления да са все по-малко!

Разнообразие от устройства

За начало ще разберем накратко какъв вид електромери са, след което ще разберем какво е необходимо за къща, апартамент и вила.

И така, днес има следните видове измервателни устройства:

 1. Индукция (механична) и електронна, Първите са класика от жанра и все още се използват в сгради от стария тип. Предимството на индукционните електромери в издръжливост, надеждност и ниска цена. В същото време основният недостатък е ниският клас на точност, в резултат на което можете или да преплатите допълнително парите, или да подплатите. От своя страна електронните измервателни устройства са многофункционални, могат да бъдат проектирани за няколко тарифи, а също и по-добре, защото заемат по-малко място на входния панел. Както знаете, недостатъкът е по-високата цена и по-краткият експлоатационен живот, което обезкуражава купувачите. Съдейки по техните материални възможности, трябва да изберете вида на измервателния уред. За това как работи една и другата опция, описахме в статията: https://my.electricianexp.com/kak-rabotaet-schetchik-elektroenergii-starogo-i-novogo-obrazca.html.Снимка на видове електромери
 2. Еднотарифна и многотарифна, Вече е проведена цяла дискусия между собствениците на два / три тарифни измервателни уреди и конвенционални еднотарифни измервателни устройства. Вече сме обмислили предимства на двойните тарифни измервателни уредикъдето предоставиха както отрицателни, така и положителни отзиви на клиентите. За пореден път повтаряме, че рационалността на избора на електромер за няколко тарифи зависи от региона на пребиваване и от това кои домакински уреди използвате по-често. Ако имате нощен ритъм на живот, по-добре е да изберете и закупите многотарифен метър за дом и апартамент.Асортимент от стоки
 3. Еднофазна или трифазна, Тук всичко е просто и изборът на електромер зависи от вида на захранването за вашата къща или апартамент) - еднофазно или трифазно.
  Външен вид на устройството за 1 и 3 фази
 4. Клас на точност, Тази характеристика показва процентната грешка на електромера при отчитане на консумацията на енергия. Днес е необходимо да се използват устройства с клас на точност не по-нисък от 2,0. Колкото по-точна е сметката, толкова по-малка е вероятността да бъдете измамени, когато плащате „за светлината“.Клас на точност
 5. мощностДруга не по-малко важна характеристика, която трябва да се има предвид при избора на електромер, е общото електрическо натоварване (мощност). Пазарът на електрически продукти предлага измерватели на директна връзка в текущия диапазон на натоварване от 5 до 100А. за как да определим консумацията на енергия на електрическите уреди, разказахме в отделна статия.Номинален ток
 6. Метод на монтиране, Корпусът може да бъде монтиран или върху DIN шина или с болтове.Монтаж на DIN шина
 7. Условия за употреба, Има устройства, предназначени за използване само в отопляеми помещения, има и улични модели. Броячите трябва да се експлоатират в условията, които са инсталирани в паспорта на електромера.

Кратко видео ревю за избора на електромер за дома и апартамента:

Експертни съвети

Кой вариант да дадете предпочитание

И така, предоставихме видовете електрически мрежи, сега нека да поговорим за това, което е по-добре да изберете и купите за къща, апартамент, гараж и вила.

На първо място, разчитайте на характеристиките на мощността уреди за измерване. За да изберете правилния електромер за мощност, или по-скоро за ток, е необходимо да изчислите кои електрически уреди ще използвате. За съвременните домакински уреди номиналните стойности са посочени в паспорта (в kW). Обобщете ги и вземете предвид запаса (изведнъж купувате нещо друго), въз основа на което вземате решение за избор на конкретна характеристика. Ако общо се окаже не повече от 10 кВт, купете модел 60 А, което ще бъде напълно достатъчно. Ако средната дневна консумация на енергия е повече от 10 kW, по-добре е да изберете електромер за 100 А. Обикновено 60A е достатъчен за къща и апартамент.Преден панел с функции

на второ място, определете типа на устройството - механика или електроника, една тарифа, две или три. И тук отново само вие сте съветник на себе си, защото всеки има своите предпочитания и материални възможности. Ако на този етап възникнат трудности, консултирайте се с нашите специалисти в категорията "Въпрос към електротехника". Препоръчваме да изберете само еднократни електромери за лятна вила, защото спестявайте електричество веднъж седмично (или дори месечно) не е правилно, като се има предвид, че през останалото време ще преплатите за дневна ставка.алтернативи

Трето, изберете правилния тип монтаж. Тук препоръчваме да изберете модел, който е монтиран на DIN шина, като той е универсален - при закупуване на адаптерна лента можете да фиксирате калъфа и на стената.

Е, последното нещо, което трябва да кажа - производител, Висококачествените електромери се произвеждат от местни компании като Incotex (популярен модел на Меркурий), концерн Energomera, електромеханичен завод Ленинград и московски завод за електрически измервателни уреди. Сред чуждестранните фирми популярни са Elster Group, ABB и General Electric. Що се отнася до това кой електромер е по-добре да изберете според производителя, тук препоръчваме активно да гледате прегледи на различни модели във форумите. Оценката за най-добро качество може да бъде дадена само от този, който вече е използвал един или друг модел.

Рейтинг на най-добрите електромери за 2019 г.

През 2019 г. според прегледи на купувачи и компании, които се занимават с продажба на електромери, най-добрите модели към днешна дата са следните модели:

 • еднофазна, единна тарифа: Energomera CE101 R5, Neva 103/5 1s0, ABB FBU11200, Mercury 201.8,;
 • еднофазна, многотарифна: Energomera CE 102 MR5, Neva MT 114, ABB FBВ 11205-108, Mercury 200.2;
 • трифазна, една тарифа: Energomera CE300,Energomera TsE6803V, Neva 303-306, Neva MT 324, Mercury 231 AM-01;
 • трифазна, многотарифна: Energomera CE301, Mercury 231 AT-01.

Полезни съвети за избор

И накрая, бих искал да ви кажа как да изберете правилния електромер. Придържайки се към следните препоръки, определено можете да изберете и закупите най-подходящия модел:

 1. За гараж закупете дозиращо устройство по-мощно, защото тук може да се използва много мощно оборудване и няколко вида едновременно: заваръчна машина, компресор и т.н.
 2. Проверете датата на проверка на електромера (посочена в приложения паспорт), както и наличието на пломби по случая. Датата на държавна проверка трябва да е не повече от две години за еднофазни устройства и не повече от година за трифазен електромер.
 3. Не слушайте, ако ви кажат да преплащате и купувате апарат с автоматизирано измерване. За вас подобна функция няма да промени нищо към по-добро, защото той само помага на енергийните компании да проследяват показанията, докато допълнителните пари ще трябва да ви бъдат изплатени.
 4. Производителите произвеждат не по-малко висококачествени продукти от чуждестранните. Обърнете внимание на домашните модели, прочетете отзиви на тематични форуми и изберете по-евтина, но все пак надеждна версия на електромер.
 5. Също така прочетете в Интернет колко скъпо струва да поправите избрания от вас електромер понякога цените на услугите са просто астрономически по отношение на конкретна фирма.
 6. Малък, но много важен нюанс - преди да купите, проявете интерес към нивото на шума на електромера, така че след инсталирането да не се разстроите в неприятно бръмчащо устройство.
 7. Електронните устройства имат по-дълъг интертестиращ период от индукционните. Научете повече за Какво е калибриране на електромери, можете да разберете от нашата статия.
 8. Механичното оборудване може да бъде „развито“, за разлика от съвременното електронно оборудване. Това, разбира се, е забранено от закона, но въпреки това нашите хора не спират.
 9. Ако все пак решите да изберете механичен електромер, проверете го преди да купите. Това се прави по следния начин: на ръка завъртете диска и ако той се върти по инерция, това означава, че движението е нормално и механизмът е подходящ за работа. Всяко нарушение на хода показва, че колелото не е в работно състояние.

Така сме предоставили всички основни съвети за избор на електромер, както и оценка на най-добрите електромери за 2019 г. Надяваме се, че сега знаете коя опция е по-добре да изберете и купите за вашите условия!

Също така препоръчваме да прочетете:

Експертни съвети

(44 гласа)
Зареждането ...

14 коментара

 • Иван

  Добра статия, но малко несъгласна. Забравих, че все още има топли подове. Имам къща от 150м2, два пълни етажа, къща от газосиликатни блокове 30см е изолирана с пяна 5см. Първият етаж е изцяло на топли подове плюс радиатори, вторият - само радиатори. Водно отопление от електрически бойлер с автоматизация, на радиаторите на радиатора. За един месец той плати не повече от 7000 хиляди за цялата електроенергия в най-студения месец. Вярно е, че той сам си направи инсталацията, както аз се отоплявам професионално и това не е малък разход (около 700 хиляди) с надежден материал. Затова помислете кой радиатор е по-изгоден за отопление, но моят вариант е по-удобен

  отговор
 • Майкъл

  1 ако купите 3ph брояч вместо еднофазен и ръководството не включва превключвателна верига 220 V, тогава трябва само да го дадете. 2, ако поставите брояч на клас 0,5 вместо 2 - ще платите 4 пъти повече. 3 2x тарифният метър е неизгоден, защото дневната норма е 1,5 пъти по-висока от нощната.

  отговор
 • Олга

  И какво да сложим, за да не преплащаме? Имам Меркурий 201, живея сам, по цял ден на работа и за светлината идва над нормата, 250 кВт и повече .... ????

  отговор
  • Admin

   И какво се включва, докато сте на работа? има ли мощни потребители на електроенергия? Или вечер включвате доста голям брой електрически уреди? Наистина 250 кВт е много. Моят 2-киловаттен нагревател работеше почти през целия октомври през по-голямата част от деня, а след това 320 кВт дойдоха за сметка.

   отговор
  • Галина

   Здравейте Олга. Кой електромер избрахте? Сега имам същия проблем. Но електромера е на улицата.

   отговор
 • Владимир

  И какво да направите, кой метър да поставите на къщата (400 кв.м), която ще се отоплява с електричество само през нощта (използвайки топлинни акумулатори), а в най-студения месец, електрическите котли с общ капацитет от 150-160 кВт ще работят едновременно. Ако вземем формулите, токът е 750А. Има ли такива броячи?

  отговор
  • Admin

   Организацията за електрозахранване, с която е сключен договорът, трябва да издава технически спецификации. Там са боядисани условията за свързване, мощност, номинална стойност и т.н. За такава мощност използвайте tr-ток. По тях се подготвя статия.

   отговор
  • Дмитрий

   Поставяте нормален метър и токови трансформатори на всяка и фази и всички

   отговор
 • Джулия

  Здравейте, моля, кажете ми, на трифазен метър коя машина да купя на 40А или по-висока? Ще поставим дублиращ метър на стълб в частна къща, автоматик в моя 60А е на моя 3-фазен метър, трябва да вземем автомат за 60 или 40 А. Благодаря.

  отговор
  • Admin

   В TU за вашия дом трябва да се посочат разпределената мощност и рейтингът на машината.

   отговор
 • Владимир

  Добър ден Кажете ми, моля, ако по време на авариен прекъсване на електрозахранването еднофазната мрежа на къщата се захранва от разпределителното табло (след електромера) от генератора, дали електромерът ще намотава киловата "в полза" на енергийните компании?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Не, няма. Изключвате машината на плота. В допълнение, електромерът не се навива назад.

   отговор
 • Олга

  Здравейте. Според TU за 15 кВт измервателно устройство клас 2.0 и по-висока. Заслужава Меркурий 230 ART-01. Мога ли да го оставя или трябва да бъде заменен? Благодаря ви

  отговор
 • Иван

  Добре дошли! Наемателят изпраща космически сметки за електрическа енергия, мисля да си сложа собствения електромер какво съветвам Машините с ниска мощност в количество не повече от 30kV трябва да бъдат

  отговор

Добавете коментар