Как да инсталирате електромер - стъпка по стъпка инструкции

Възможно е сами да инсталирате устройство за измерване на електричество, не е необходимо да се обаждате на сертифициран специалист за това. Достатъчно е достатъчно да знаете и да можете безопасно да извършвате работа с електричество, правилно да следвате инструкциите и да си представите каква е опасността от токов удар. Преди инсталирането обаче е необходимо да получите разрешителни и директно за да се свържете към мрежата, ще трябва да се обадите на представител на енергийната компания. Ще поговорим за всички проблеми по-подробно, след като разгледаме как да инсталирате електромера със собствените си ръце в частна къща и апартамент.

Организационни дейности

Първо нещо, от което се нуждаете сключете споразумение за доставка на електрическа енергия за вас с местен доставчик, с документи и договор за разплащателна сметка за заплащане на консумираната енергия. Доставящата организация издава техническа документация, която посочва типа на измервателния уред, прекъсвача на входната верига, напречното сечение и дължината на проводника, типа или името на монтажния панел или кутия.

Техническо състояние

За да бъде пуснат в експлоатация новоинсталираният електромер, трябва сами да напишете заявлението в офиса на доставчическата организация или да изпратите писмо с потвърждение за получаване на адреса на тази компания.

В изявлението се посочват:

 1. Фамилия Име Патроним на кандидата, с когото е сключен договорът за доставка на електрическа енергия.
 2. Номерът на договора или личната сметка, открита с доставчика на името на кандидата.
 3. Точният адрес и номера за контакт на кандидата.

приложение

След инсталиране на електромера и свързване към мрежата се извършва пускане в експлоатация, което от своя страна се извършва чрез съставяне на документи от представителя на електропреносната компания за резултатите от проверката и проверката на правилната схема на свързване. На снимката по-долу е дадена извадка от приключването на акта:

акт

Също така в акта трябва да е посочено:

 • вид и номер на брояча;
 • първоначални индикации;
 • брой инсталиран уплътнител.

От датата, посочена в изпълнените документи, ще се извършват плащания за консумираната електроенергия. Само представители на енергийната компания, доставяща електроенергия за вас, с която имате договор и откриете сметка, имат право да съставят акт и метър за пълнене.

Технически дейности

Имайки под ръка техническата документация, указваща имената и мястото на инсталиране, можете сами да продължите да инсталирате електромера. На първо място, трябва да закупите материали и елементи за самостоятелно сглобяване.

Ако електромерът е планиран да бъде монтиран на улицата (за частни къщи и летни къщи това е оптималното място), на външната стена на къщата (фасада) или на стълб е необходимо да се инсталира YaUR-NG (измервателната и разпределителната кутия е външна, херметична кутия). Той вече е оборудван с място и елементи за монтиране на измервателното устройство, както и отделна заключваща се кутия отдолу уплътняване на прекъсвача вход.В допълнение, кутията е оборудвана сDIN шина за монтаж на модулни автомати. Пример за инсталиране на електромер във външна кутия можете да видите на снимката:

Уличен брояч на стълб

За да инсталирате електромера в стаята, можете да използвате кутията Jaur за вътрешен монтаж или монтажна дъска, тя също така осигурява място за монтаж на допълнителни машини.

Кутия за вътрешен монтаж

Изчисляване на напречното сечение на кабела описани в нашата статия. По-добре е да прехвърлите или замените електромера, както и да инсталирате нов измервателен уред с подмяна на стария входен кабел на ново. Освен това се препоръчва да се инсталират защитни елементи (RCD, автоматични устройства) в щита вместо остарели задръствания, като предварително е предвидена възможност за преминаване към модерна система за захранване TN-C-S, Относно, какви са заземяващите системиможе да прочетете в нашата статия. Фигурата по-долу показва схемата на свързване на еднофазен електромер с заземяване:

Еднофазна връзка

В случай, че решите сами да инсталирате електромера, в съответствие с правилата на PUE (вж Глава 1.5) е необходимо да се изпълнят следните изисквания:

 1. Електромерът може да бъде инсталиран в електрически шкафове, на дъски и панели с твърда структура.
 2. Височината на монтаж на клемите на електромера варира от 0,8 метра до 1,7 метра.
 3. На места, където има възможност за повреда, замърсяване, достъп от неоторизирани лица, електромерът трябва да бъде инсталиран в кутията и заключен с ключ.
 4. Местоположението на електромера трябва да позволява лесен достъп до обслужване, отчитания и замени.
 5. Входящият кабел трябва да отговаря на проектните изисквания и да отговаря на напречното сечение, за безпроблемно захранване.
 6. Завиване, запояване на входния кабел не е позволено, то трябва да е едно твърдо парче от входа на входа на електромера.

Когато свързвате кабела към електромера, имайте предвид това цветна маркировка сърцевината трябва да е такава, според приетите правила - кафяво, черно, червено, бяло са проводниците, свързани към фазите, обозначени като L. Синьо - нулева жица N, жълто-зелена изолация на защитния проводник PE. Запомнянето на цветното кодиране е трудно да се обърка.

Обръщаме вашето внимание на факта, че инсталирането на електромер под напрежение е строго забранено! Всички електрически работи трябва да се извършват само при изключен прекъсвач на входната верига!

В частна къща, както и в лятна вила, ако новоинсталираният електромер е разположен на полюс от границата на земята, е възможно да свържете къщата от YaUR заземяванеили от инсталация на кабели на височина по въздух. Препоръчваме ви да се запознаете с тези статии на нашия ресурс, който подробно описва методите за полагане на кабела в окопа и независимото производство на кабелни кабели.

Между другото, разходите за инсталиране на електромер от специалист варират от 1000 за еднофазен модел и от 1500 за трифазно устройство.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, което ясно показва как да инсталирате еднофазен и трифазен електромер:

Монтиране на еднофазен модел

Правила за инсталиране на трифазен електромер

Относно как да свържете устройства, трифазни схеми за свързване на измервателни уреди, и монофазни, разгледахме подробно в съответните статии, които горещо ви препоръчваме да прочетете. За останалото се надяваме, че ви е харесала нашата информация за това как сами да инсталирате електромера и какви документи са необходими за това.

Монтиране на еднофазен модел

Правила за инсталиране на трифазен електромер

(13 гласа)
Зареждане...

7 коментара

 • Зоя

  как правилно да кандидатствате за връзка с четка преди в къщата на четката не беше?

  Отговарям
 • Наталия

  Те не пишат за възможността за запечатване на стария електромер при смяна на индивида собственик в градинарството и прехвърляне на достъпно място за отчитане с ремонта на разкъсано външно окабеляване. Електриците на компанията дойдоха, извършиха ремонти. Председателят не запечатва с думи, които не са негови задължения. Към кого да се обадя - да не намеря. Ужас!

  Отговарям
 • Майкъл

  Какви са изискванията за свързване на 1ph брояч. от стълб директно до електромера или може да се направи през машината, при условие че машината може да бъде запечатана?

  Отговарям
  • Admin

   Както сте писали толкова често, те правят (чрез машина в запечатана кутия)

   Отговарям
  • Валери

   Мога ли да използвам трифазен измервател на директна връзка в еднофазна мрежа? Необходими ли са допълнителни одобрения за това?

   Отговарям
 • Сергей

  „На щитове и панели с твърда структура“
  От какъв материал трябва да бъдат направени панелите? Трябва ли да са фабрични панели или можете сами да го изрежете от ламинат? Има информация, че апартаментът може да има брояч на височина 2 метра. Вярно ли е?

  Отговарям
  • Admin

   https://my.electricianexp.com/mozhno-li-ustanovit-elektroschetchik-nad-dveryu.html - тук са изискванията за височина. За монтиране на метри директно към стената има потенциални монтажни панели с липса на необходими крепежни елементи. Материалът, от който са направени панелите, не трябва да има забавяне на горенето (което е логично), но също така е необходимо да се спазват изискванията за метода на полагане на електрически проводници в зависимост от материалите на стените. Накратко, ако стените са дървени - трябва да монтирате на железен панел или електрически панел.

   Отговарям

Добави коментар