Как е уреден резистивен отоплителен кабел?

Резистивният нагревателен кабел се различава от другите нагревателни елементи по малки размери и лекота на монтаж. Като нагревателен елемент в устройството се използва проводник, който има висока устойчивост. В тази статия ще разгледаме устройството и принципа на работа на резистивния нагревателен кабел.

Характеристики на дизайна

Как е уреден диригентът? Основата на неговия дизайн включва стоманени ядра (едно или две), в зависимост от това, съпротивителният отоплителен кабел е разделен на два вида: с едно и с две ядра. Проводимата сърцевина е изолирана със специален материал. При някои видове конструкцията включва два слоя изолация. Защитен екран, изработен от метал (екранираща плитка), се полага върху изолационния материал. Целта му е защита от механични повреди, както и употреба като заземяване. За пълна защита се използва външна защитна обвивка.

Устройство за проводник

дизайн

Резистивен отоплителен кабел с едно ядро ​​има едно отоплително проводящо ядро, което заема цялата дължина на конструкцията. Използването на такова устройство се счита за най-оптималното по отношение на разходите, тъй като е устойчиво на високи температури на пластмасата. Захранването се доставя от двете страни на приспособлението. Такава схема може да формира някои граници по отношение на инсталацията, тъй като има нужда да се върне отоплителният проводник до точката на неговата връзка. Също така се налага използването на допълнителни системи за захранване.

Двуядреният дизайн включва два проводника: отоплителни и проводими. Електрическият ток се подава към единия край на жицата, а към другия край се монтира съединител. При проектирането тази опция за дизайн е много по-удобна за използване.

Принцип на работа

Принципът на работа на дизайна описва Закон на Жул-Ленц, в която се посочва, че с равномерен електрически ток по цялата дължина на веригата, топлина ще се генерира във всяка област. Колкото по-голяма е съпротивлението в тази област, толкова по-силна е топлината. С други думи, принципът на работа е подобен на електрически нагревател: токът тече през проводника, който отделя топлина. Тя ще бъде по-силна, ако съпротивлението на проводника и силата на електрическия ток е по-голямо.

Следователно резистивният нагревателен кабел съдържа нагревателен елемент, който се състои от сплави с незначително напречно сечение и високо съпротивление. Продава се с определена дължина, всяко парче от проводника има постоянно съпротивление и способността да излъчва същото количество топлина.

Принципът на работа на едножилен проводник е следният: тъй като връзката с електричеството се осъществява от два края, резистивният нагревателен кабел е прикачен така, че двата края на продукта да са на едно място. Такава връзка е показана на диаграмата по-долу (вляво):

Електрическа схема

Принципът на работа на двужилен резистивен кабел се различава от предишния.Използването на две ядра позволява да не се оставят двата края на продукта на едно място. Правилната диаграма показва правилната връзка.

По правило този принцип на работа дава възможност да се използва устройството в домакинството и да се отопляват тръби с малки размери. И за да работи работата правилно, е допустимо да се използват тръби с диаметър не повече от 40 мм.

Предимства и недостатъци

Принципът на резистивния кабел включва своите плюсове и минуси. Предимствата на продукта са, както следва:

  • достъпна цена;
  • просто устройство;
  • при правилна инсталация, тя продължава няколко десетилетия;
  • значителни показатели за съпротивление;
  • при продължителна употреба се поддържа стабилност на параметрите.

Съпротивителният отоплителен проводник също има своите недостатъци. Те включват:

  • невъзможността за удължаване или скъсяване на устройството, тъй като дължината му е фиксирана;
  • в случай на повреда е необходимо напълно да смените нагревателния кабел, няма опция за подмяна на конкретна секция;
  • ако нагревателният елемент е до друг подобен или проводниците са преплетени, това води до тяхното прегряване, както и до нарушение на изолацията и късо съединение.

Така че разгледахме устройството, принципа на работа, както и основните плюсове и минуси на резистивен нагревателен кабел. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и разбираема за вас!

Със сигурност не знаете:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар