Как се подрежда саморегулиращ се отоплителен кабел?

Саморегулиращ се отоплителен кабел е вид отоплителни проводници, които са в състояние да променят своето отделяне на топлина независимо в зависимост от температурата, която заобикаля устройството. Това се счита за неговата основна характеристика. Този продукт ще започне да се затопля, ако температурата е по-ниска. В тази статия ще разгледаме устройството, принципа на работа и обхвата на саморегулиращия се отоплителен кабел.

Характеристики на дизайна

Как е уреден саморегулиращ се проводник? Дизайнът се състои от определени части, а именно:

 1. Два медни проводника. Те осигуряват напрежение по цялата дължина на жицата.
 2. Отоплена проводима матрица. Това е основното устройство в дизайна. Използването на такава матрица ви позволява да регулирате и загрявате самия елемент. Всяка от неговите части е свързана паралелно между два проводника, като по този начин се свързва към електрическа верига.
 3. Изолационен слой. За по-голяма степен на термична защита електрическата конструкция е обвита в няколко слоя изолация.
 4. Защитна екранираща плитка. Той е изработен от метал и използването му е необходимо за защита от различни механични и електромагнитни влияния. Заземяването се прилага и върху тази плитка.
 5. Външна черупка. Такова защитно покритие предпазва конструкцията от механични повреди.

дизайн

Устройство за самонастройващ се проводник

Благодарение на този прост дизайн, саморегулиращият се отоплителен кабел става устойчив на различни повреди и е в състояние да осигури висок и дълъг експлоатационен живот.

Принцип на работа

Принципът на работа на такъв продукт малко прилича на работата на резистивен проводник. Саморегулиращият се отоплителен кабел работи въз основа на свойствата на проводника на електрически ток: когато се нагрява, съпротивлението се увеличава. Колкото по-висок е, толкова по-ниска е силата на тока и съответно по-малко изразходвана мощност.

Принципът на работа на полимерната матрица в този случай е следният: когато температурата се понижи във всяка част на матрицата, токовата проводимост се увеличава и в резултат на това нагревателният елемент се загрява повече. Благодарение на това температурата може да се регулира без използването на различни регулатори на температурата. По този начин се постига терморегулация.

Как се регулира температурата

Например, принципът на работа в определен участък от окабеляването, който се намира на студено място, е следният: той има по-малко съпротивление, но през матрицата тук тече значителен ток, което значително загрява устройството. Когато тръбната секция е топла, съпротивлението ще бъде голямо, което означава, че течащият ток е по-малък. Следователно, когато към тръбата за замръзване на водата е свързан саморегулиращ се отоплителен проводник, той започва да работи с пълна сила и когато тръбата започне да се затопля, мощността на устройството ще се увеличи. за как да направите тръби за отопление на водата, разказахме в съответната статия.

Принципът на действие на такъв продукт дава възможност да се получат:

 • надеждно устройство, което ще продължи много години;
 • използване на продукта при всички обстоятелства и условия.

Прегледът на видеото по-долу ясно показва как работи този тип проводник и от какво се състои:

Област на приложение

Саморегулиращ се отоплителен кабел се използва при отопление на водопроводна система, корниз, под или покрив, както и други елементи, където е необходимо да се предотврати замръзване на водата. Принципът на работа на такъв шнур ни позволява да разграничим три основни области на приложение на продукта:

 • за частни нужди (отопление на канализацията или водоснабдяването);
 • за търговски организации (отоплителни тръби, пожарогасителни системи);
 • в индустрията (за работа в условия на повишена опасност).

Възможно е да се разбере кой саморегулиращ се отоплителен кабел принадлежи към определена сфера според определения експлоатационен живот и матричния материал със степента на защита на материала за изолация.

Предимства и недостатъци

Както всеки продукт, саморегулиращият се отоплителен кабел има своите предимства и недостатъци. В допълнение към надеждността и простотата в дизайна, отоплителният проводник има следните предимства:

 • цялата дължина се нагрява равномерно и равномерно;
 • саморегулиращият се нагревателен елемент е устойчив срещу спада на напрежението;
 • икономия на енергия при достатъчно висока консумация на електрическа енергия ще бъде сравнително малка;
 • такъв дизайн се счита за по-безопасен, дори при припокриване, той е надеждно защитен от прегряване;
 • почти няма нужда от поддръжка;
 • няма ограничение за дължина

Саморегулиращият се отоплителен проводник също има своите недостатъци. Недостатъците на този дизайн включват:

 • сравнително висока цена на метър продукти;
 • кабелът се произвежда в големи обеми в серпентини и в повечето случаи няма фабрични съединители и уплътнения за свързване, както и тръби за изолация (всичко това ще трябва да бъде закупено независимо).

Затова разгледахме устройството и принципа на работа на саморегулиращ се отоплителен кабел. Надяваме се сега да разберете как работи този отоплителен проводник и къде може да се използва!

Ще бъде интересно да прочетете:

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар