15 грешки при полагане на подово отопление

Системата за подово отопление е доста популярна днес. С помощта на отоплителен кабел, термомати, инфрачервен филм или тръби можете да направите подовото отопление. Всъщност не е твърде трудно да извършите инсталирането на нагревателни елементи със собствените си ръце, обаче много неопитни майстори правят най-простите пропуски, поради които цялата система може да се провали след известно време след инсталирането. По-долу ще разгледаме основните грешки при инсталирането на топъл под от вода и електрически тип.

Грешки при полагане на отоплителен кабел

 1. Неправилно изчисление на материала. Когато изчислявате дължината на отоплителния кабел или размера на постелки, трябва да използвате използваемата площ на помещението, а не общата. Полезна площ се отнася до пространството, което няма да бъде блокирано от мебели, уреди и други предмети. Ако инсталирате нагревателни елементи под големи размери, на тези места ще възникне прегряване на системата, поради което тя ще се провали. За да предотвратите тази грешка, препоръчваме ви да се запознаете с технологията изчисляване на подово отопление.
 2. Забранено е да се реже резистивен кабел на подходящи парчета. Ако проводникът е повече от необходимото, опитайте се да го поставите малко по-близо един до друг, като същевременно не нарушавате изискванията на производителя. Обръщаме вашето внимание на факта, че саморегулиращ се кабел лишен от такъв недостатък, така че когато го инсталирате, е малко вероятно да направите тази грешка.
 3. Следете стъпката на полагане, както и вдлъбнатините от стените и други предмети. Не забравяйте, че бримките на проводника не трябва да се пресичат една в друга, в противен случай може да възникне прегряване.
 4. Спазвайте минималния радиус на огъване, който е посочен в техническите спецификации. Обикновено е от 5 до 10 диаметра на кабела.
 5. Нагревателните елементи трябва да се поставят само върху чиста повърхност. По време на монтажа се уверете, че подовото отопление не лежи върху строителните отломки, в противен случай бързо ще се провали след изливане на замазката под механично напрежение. Дори се препоръчва да се отстрани целия прах преди инсталирането.
 6. Елементарна грешка, която също правят неопитни специалисти, е пренебрегването на препоръките как да звъните на системата след инсталирането. Преди да запълните замазката или да поставите паркет (върху инфрачервено фолио), не забравяйте да измерите съпротивлението на системата и сравнете тази стойност с номиналната стойност, посочена в паспорта. Може би сте направили грешка във връзката и системата вече не работи. Тогава ще бъде много по-трудно да поправите топлия под. за как да проверите топлия под след полагане, описахме подробно в отделна статия.
 7. Можете да включите топлия под, само след като замазката се втвърди. Ако решите да проверите дали подът се затопля преди да изсъхне хоросанът, това може да повреди системата. Категорично е забранено да включвате кабела в гнездото.
 8. Температурният датчик трябва да бъде поставен в гофрирането, така че във всеки момент да може лесно да се отстрани (за ремонт или замяна). Краят на гофрирането трябва да е стегнат, така че разтворът да не попадне върху сензора.
 9. Самият сензор трябва да бъде разположен в средата между два завоя на кабела, така че да показва температурата възможно най-точно. Прекалено голямото разстояние от кабела ще провокира непрекъсната работа на системата и обратно. Препоръчително е датчикът на температурата да бъде поставен по-близо до повърхността на новото подово покритие.
 10. Всяка стая трябва да има своя собствена верига за подово отопление и собствен регулатор на температурата. Груба грешка е да пестите материали по време на инсталирането и да създадете една система с един регулатор на температурата.
 11. Не стъпвайте върху кабела по време на инсталационните работи, особено в обувки с твърда подметка. Това може да повреди проводниците и изолацията. Опитайте се да заобиколите завоите на нагревателния елемент.
 12. Преди да запълните замазката, направете снимка на оформлението на всички елементи, така че да можете да знаете къде се намира по време на ремонта.
 13. В никакъв случай не е необходимо да допринасяте за най-бързото втвърдяване на разтвора, като включите системата. Тези, които съветват да включат отоплението веднага след инсталирането, рано или късно ще срещнат ситуация, когато системата бързо се откаже.
 14. Преди да започнете работа, не забравяйте да прочетете инструкциите, в които производителят може да препоръча важни точки. Основната ни грешка - първо правим, а след това четем инструкциите. Така че е по-добре обратното.
 15. Не забравяйте, че инфрачервеното подово отопление трябва да бъде положено за паркет, ламинат и линолеум, както и термомати и нагревателен кабел за плочки. Ако разстелите филмовия под в банята и изсипете лепило за плочки върху него, системата няма да работи. Изглежда това са очевидни факти, но понякога успяват да го направят.

Препоръчваме също да гледате видеоклип, който обсъжда някои от въпросите по-подробно:

Така предоставихме 15 грешки при инсталирането на топъл под от воден и електрически тип. Не забравяйте да ги имате предвид и да споделяте с приятелите си в социалните мрежи, за да не се налага да преинсталирате системата, което поради неправилна инсталация бързо ще се провали!

Ще бъде полезно да знаете:

(5 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Андрю

  Възможно ли е да поставите кабела през стената (тухлен под) между тоалетната и банята? Един етаж в две стаи. Благодаря.

  отговор
 • Алексей

  Прочетете Learn Bug # 10

  отговор

Добавете коментар