Модерни системи за управление на подово отопление

Към днешна дата най-ефективният начин за отопление на вашия дом е система за подово отопление, От правилния тип регулиране на температурата зависи не само комфортът и издръжливостта на системата, но и ефективността, както и спестяването на ресурси в сравнение с други видове отопление. В тази статия ще разгледаме най-модерните системи за управление на подово отопление на вода и електричество. По-долу ще научите как да контролирате дистанционно отоплението в селска къща чрез интернет, wifi или дори SMS съобщения.

Електрическо отопление

За контрол на подовото отопление се използват механични и електронни термостати, които с помощта на дистанционна сонда отчитат показанията и поддържат температурата на зададено ниво, независимо от средата и времето на деня.

Механичен термостат

Програмируемите термостати ви позволяват да включите отоплението на повърхността в даден момент, дни и седмици и поради това получавате значителни икономии. Те са оборудвани с такива функции като сутрешно ставане, работен ден, вечер, подготовка за леглото. Някои модели са оборудвани с функция против замръзване, поддържаща минималната положителна температура в помещението, като по този начин предотвратява замръзването на помещението в отсъствие на хора.

Програмируем фото термостат

Има сдвоени контролери термостати, които позволяват контрол на електрически топлоизолирани подове в различни помещения от едно място. Тези устройства ви позволяват да спестите от покупката на един контролер, вместо на няколко отделни копия, което в парично изражение ще бъде много по-скъпо.

Модели на термични контролери с радио достъп ви позволяват да работите с четири отделни модула. Показанията от сензорите се показват на дистанционното управление и е възможно да се следи температурата на пода и въздуха в стаите. Електронните мултизонови програмируеми микроконтролери с радио достъп са комбинирани в изпълнителни модули, състоящи се от подово отоплителни елементи и електрически радиатори. Такива устройства са свързани към системата за интелигентен дом и ви позволяват да наблюдавате режимите във всяка стая поотделно, както и да задавате дните, седмиците и часовете на работа.

В момента на пазара се появиха вградени модули MCS 300. Това устройство може да се използва за управление на електрическо отопление чрез wifi интерфейс. В домашна мрежа чрез Wi-Fi рутер ви позволява да се свързвате с такива устройства чрез специални програми от всяка точка на света. С помощта на програмата можете едновременно да взаимодействате с 32 термостата. Достъп до устройства от няколко места, включително чрез интернет. С помощта на мобилен телефон, таблет или компютър се задават режимът на работа, времето и градусите.

MCS-300

Можете да научите повече за дистанционното управление на електрическото подово отопление, като гледате това видео:

Контрол по телефона

В допълнение към MCS 300, устройствата се използват за управление чрез GSM мрежата, чрез SMS команди. Това дистанционно управление е част от интелигентен дом и ви позволява да получавате информация в реално време за състоянието на сензорите чрез съобщения като проникване, температура, осветление, консумация на ресурси (например вода и светлина). Също така чрез SMS команди можете предварително да включите подово отопление, бойлер и други.

Еко 600

Водна система

Способността на системата за управление на подово отопление да реагира своевременно на температурните промени не само на охлаждащата течност, но и на състоянието на околната среда, определя усещането за комфорт от това да сте на закрито. И за да се намали инерцията на системата, на всеки отоплителен контур се инсталират контролери с регулатори, зависими от времето, стайни термостати и серво задвижвания на амортисьорите.

Диаграма на възел

Описание на компонента

Това устройство е проектирано да поддържа зададена температура и да контролира потока на охлаждащата течност в отоплителния кръг. Той е оборудван с необходимото оборудване за регулиране и елементи, които осигуряват стабилна работа на веригата, както и предотвратяват работата на помпата на затворен щепсел.

Фигурата по-долу показва схемата на адаптивния регулатор на температурата с PID контролер, който регулира състоянието на охлаждащата течност в зависимост от външната температура.

Времезависима автоматизация

Поради наличието на цифров интерфейс в тези контролери, е възможно да се свържете към системата за интелигентен дом за безжичен мониторинг и настройки на параметрите чрез мрежата и Интернет.

Можете да научите повече за модерната опция за управление на радиоканала за подово отопление в това видео:

Използването на радио термостати

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите автоматично управление на топъл под със собствените си ръце. Както можете да видите, има много начини и можете да изберете подходящия вариант не само за електрическата отоплителна система, но и за водата. Надяваме се, че нашите инструкции са били разбираеми и полезни за вас!

Ще бъде интересно да прочетете:

Контрол по телефона

Използването на радио термостати

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар