Как да свържете жила или да го свържете към едноядрен

Проводниците на проводници с многожилни вени се състоят от тънки медни вени, усукани заедно, така че в ежедневието те се наричат ​​"жици". Те се използват за удължителни кабели, за свързване на домакински уреди, не се препоръчва да ги използвате за окабеляване. Въпреки това, те често се използват именно за окабеляване на къщата. Във фабриката с тяхна помощ се сглобяват електрически табла, както захранващи, така и оперативни вериги. Свързването на проводник обаче причинява доста неудобства и всички те са свързани именно с неговия дизайн. Основната задача на инсталатора, свързващ жилата или кабела, е да постигне най-надеждния контакт в точката на свързване и по този начин да намали вероятността от нагряване в този момент от веригата. В тази статия ще се опитаме да обясним подробно как правилно да свържете многожилни проводници с едножилни проводници и как по принцип можете да свържете многожилен проводник към всяко устройство.

Правила за свързване на многожилен проводник

Много често по време на полагането на многожилен кабел или проводник се налага да го свържете към такива общи елементи на електрическа верига като прекъсвач, гнездо, глюкомер, щепсел, държач на лампата и т.н. Най-често се използва точно медни проводници, особено в ежедневието. Основната задача в този случай е да се осигури надежден контакт със затягащата болтова връзка на тези устройства и устройства, което означава да се направи многожилната жица възможно най-монолитна и равномерна. Можете да извършите тази процедура по няколко начина:

 • След като усукате всички тънки вени в стегнат сноп и ако секция позволява, го огънете в обратна посока. Това може да се направи с клещи или ръце, всичко зависи от напречното сечение на проводимата сърцевина. Този метод е най-простият и се използва в съвременното окабеляване само в спешни случаи, но също така има право да съществува. Извършването на тази процедура с кабел с голямо напречно сечение по този начин няма да работи, така че е по-подходящо за подаване на напрежение към щепсела, към изхода или към патрона на осветително устройство с ниска мощност.Основно огъване
 • с ламаринен проводник, Този метод е по-ефективен от предишния и ще осигури надежден контакт. Основният му недостатък е, че не винаги има поялник под ръка и дори електричество за неговата работа. Калайдисването може да се извърши както като равномерен проводник, така и като болт на клемния блок, огънат в пръстен по диаметъра, но преди това отново всички тънки проводници трябва да бъдат плътно усукани. Този метод може да се приложи във всички случаи на свързване към електрически уреди, към машина, гнездо и т.н., ако ви позволява да направите секция.калайдисване
 • Кримпване на върха. Съветите позволяват запояване да постигне надежден и траен контакт. Съветите са от два вида: с болт и само с втулка.В зависимост от свързания елемент, трябва да изберете подходящия тип и подходяща секция. Всеки тип кабел с всяко напречно сечение, както многожилен, така и едножилен, може да бъде свързан с връх, ръкави, но за това ще ви е необходим специален инструмент, който ще трябва да бъде закупен преди инсталирането, особено на професионално ниво. Свързването на жилата на жилото в щита, към клемната лента, към измервателния уред, извършена по този начин, не само изглежда естетически и правилно, но и намалява вероятността от нагряване в точките на кръстовище. Снимката по-долу показва съвети като NShVI върху жици с проводници.
  Кримпване на върха

Калайдисването е добър начин, но на практика по-често проводниците се прекратяват с накрайници, той е по-бърз, лесен и често по-надежден от другите методи. Въпреки това, не крийте накрайниците с клещи - сърцевината просто ще изскочи от тях и няма да получите добра връзка. За да направите това, по-добре е да купите клещи за кримпване с квадратни матрици, можете да ги намерите за около 1000.

Твърда и жилава жична връзка

Има моменти, когато се налага да свържете едноядрен и многоядрен проводник помежду си. В този случай трябва незабавно да обърнете внимание на материалите, от които са направени, тъй като медта и алуминият непременно ще влязат в химическа реакция с течение на времето, ще възникне окисляване и нарушаване на електрическия контакт, което ще доведе до нагряване и аварийна ситуация. Свързване на алуминиева тел с мед Струва си да се направи чрез болт или клемна връзка, като се използва някой от методите за фиксиране на многожилен проводник, описани по-горе и използвани за формиране на монолитна структура.

болт връзка

Ако трябва да свържете едножилен и жилен меден проводник, тогава това може да стане по няколко начина:

 1. Извийте, както е посочено на снимката по-долу.
 2. Усукване, последвано от запояване.
 3. Използване на клемния блок.
 4. Поставяне на връхчетата под болта и ги кримпване.

Извиване на огъване

След всяка връзка внимателно изолирайте тази зона с изолационна лента или свива.

Но тъй като усукването е забранено според глави 2.1 от PUE Раздел 2.1.21, този метод е подходящ за временна връзка. По-добре е да направите пръстени, да ги калайдирате и да ги свържете под болт или да използвате уши с клеми за пръстени. Можете също да използвате WAGO терминални блокове.

Методи за свързване на многожилни проводници

Сега пристъпваме директно към свързването на два или повече жици. Трябва да се отбележи, че с напречно сечение по-голямо от 16 mm2 и със съответните тежки товари връзката на два или повече кабела завъртете не е изпълнен, тъй като се счита за ненадежден и неправилен. Извършва се само през клемната лента и с използването на втулки.

Въпреки това при организиране на осветителни системи и свързване на домакински уреди се използва жица с диаметър 1,5; 2.5; 4 мм2 следователно, помислете за методите на тяхното инсталиране. Всъщност усукване на проводници от мед и алуминий е забранено!

 • Извиване на две многожилни медни проводници. Тази връзка е много проста и често срещана под формата на паралелно усукване, което води до надежден контакт за такъв участък и ток, протичащ през него, но не понася пролуката поради сила и вибрации.Набраздени жици
 • Усукване на три или повече проводници. Подобно на предишния, но изисква повече усилия и стегнатост на усукване на гредата.Извиване на три проводника
 • Серийно свързване на два жици - методът на "навиване". Тази техника ще е необходима, ако е свързана към основната линия.намотка
 • Превръзка. Извършва се чрез усукване на отделен проводник, може да бъде като допълнителен елемент на последователен или паралелен метод. Осигурява допълнителна якост на опън.превръзка

Всеки от тези методи се препоръчва след усукване да бъде допълнително притиснат към върха (втулката) или споено, което ще подобри няколко пъти неговите контактни характеристики и ще повиши надеждността му по време на работа.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видео уроците, които ясно показват как се осъществява връзката на многожилните проводници:

Ще бъде полезно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

5 коментара

 • Майкъл

  не многожична жица, а жица с многожична сърцевина. Преди да напишете статии, трябва да прочетете PUE.

  отговор
  • Admin

   Знаем това, но използвахме думата "многоядрен", тъй като нашият сайт се чете и хората са далеч от електротехниците и наричат ​​този тип вени така.

   отговор
 • Алексей

  Усукване не е в списъка с разрешени методи за свързване. Преди да напишете статии, трябва да прочетете PUE.

  отговор
  • Admin

   Те дори се позоваха на клаузата PUE, която я забранява, и посочиха момента в статията.

   отговор

Добавете коментар