Възможно ли е да промените окабеляването на части и как да го направите правилно

Не винаги е възможно напълно заменете окабеляването в апартамента, Това се дължи на материалните възможности, както и на спецификата на ремонта. Да предположим, че ако собственикът на апартамента реши да направи ремонт само в банята и в кухнята, да смени всички окабеляване в стаите не винаги е желание. Въпреки това, оставянето на старото окабеляване в стаите, където ще се извърши ремонта, не е правилното решение. По-добре е да преплатите малко и да смените кабела, както и електрическите аксесоари с ново, по-безопасно и по-добро качество. В този случай частичната подмяна на окабеляването в апартамент или частна къща се прилага само. Характеристиките на работата, както и предимствата и недостатъците на този метод ще бъдат описани по-долу.

Заслужава ли си да смените окабеляването на части

За да стане ясно, рационално е да сменяте електротехниката на части и дали изобщо е възможно да направите това, първо изброяваме предимствата на този тип окабеляване:

 1. По-ниски разходи.
 2. Скоростта на окабеляване на няколко стаи (или отделни линии) е по-висока от пълна подмяна на окабеляването.
 3. Не е необходимо да се правят ремонти във всички помещения.

Подмяна на окабеляване на части

В това отношение предимствата на частичната подмяна на края на окабеляването. Ако говорим за недостатъците, има много повече:

 1. Комбинирайте алуминий с мед в никакъв случай и във всеки случай такава връзка е опасна. Както знаем, преди цялото окабеляване да се извърши от алуминиева жица, сега трябва да използваме меден кабел, Следователно е невъзможно да се избегне свързването на алуминий и мед с частична подмяна от електротехник.
 2. Трудност при свързването на нови линии в стари разклонителни кутии. Първо, в старите разпределителни кутии има малко място за превключване на проводници. На второ място, алуминиеви проводници доста крехка и може да се счупи при полагане на нова линия.
 3. Повишено натоварване на старо окабеляване. Ако просто решите да промените частично окабеляването в апартамента или къщата, докато свързвате нов кабел със стария в разпределителната кутия, може да възникне претоварване. Свързано е с факта, че от кутията от щита ще отиде стара алуминиева жица с малко напречно сечение, която най-вероятно няма да издържи на новия товар. В резултат на това ще трябва да издърпате новия кабел директно от щита, заобикаляйки разпределителната кутия. И това е не само проблематично, но и усложнява схемата на окабеляване.
 4. По-голям разход на материали. Във връзка с използването на "байпас вериги" ще отнеме повече кабел за окабеляване като цяло. А самата работа ще бъде по-сложна и по-скъпа (ако използвате услугите на специалисти).

Както можете да видите, частична подмяна на електрическото окабеляване в апартамент и къща е възможна, но е по-проблематична и опасна. Ниска надеждност на връзките, както и голяма вероятност за възникване мрежови задръствания е доста значителни недостатъци.

Нюансите на частичната подмяна на окабеляването

В някои случаи не е необходимо да се замени изцяло цялото окабеляване с ново, дори преди основен ремонт. За да спестите от подмяна на окабеляването, можете да оставите алуминиев проводник за осветление и да поставите мед на изводи и отделни линии. Ако старата алуминиева тел е в добро състояние, тя трябва да може да издържи група тела, защото тяхната мощност не е много голяма, в допълнение новите LED и енергоспестяващи лампи консумират по-малко електроенергия от старите крушки с нажежаема жичка. Общо, замяната само на електропровода също може да се счита за частична подмяна на окабеляването с мед.

уплътнител

Със контакти и отделни линии за мощни електрически уреди такъв трик няма да работи. Това се дължи на факта, че трябва да има електропровод заземяване, и за това се поставя трижилна жица вместо двужилна. Ето защо, ако решите, че по аналогия с осветлението, можете частично да промените окабеляването за свързване на търговски обекти, имайте предвид, че тази опция е неприемлива.

Правила за работа

За да не повтаряте и описвате процеса на подмяна на окабеляването няколко пъти, в тази статия ще предоставим само ключови точки, на които трябва да обърнете внимание. Така че, ако искате да промените окабеляването на части в частна или панелна къща, вземете предвид следните препоръки:

 1. Кабелът трябва да се използва трижилен, меден, с двойна изолация. В апартамента и къщата препоръчваме да извършите кабела VVGNG-LS NYM, За гнездата изберете напречно сечение 3 * 2,5 mm.sq., ще бъде достатъчно да поставите проводник с напречно сечение 3 * 1,5 mm.sq. към осветителната група Кабел с напречно сечение от 4 мм.кв. може да се подава към електрическата печка. Във всеки случай имате нужда изчисли ток на напречното сечение на кабела и въз основа на готовите стойности изберете подходящия размер.
 2. Така или иначе сменете гнездата и ключовете с нови. Гнездата трябва да бъдат оценени на 16А. В банята и в кухнята (до мивката) поставете изводи с капаци, за да предпазите контактите от влага.
 3. За да свържете проводници от различен метал, се нуждаете от специални клемни блокове или кримпване с подходящи ръкави. По принцип не трябва да се правят изолирани обрати.
 4. Защитете линията от претоварвания и къси съединения с прекъсвач. RCD ще предпази от изтичане на ток. Относно, как да изберем RCD разказахме в отделна статия за избор на прекъсвач Той също беше обсъден. Може също изберете дифавтомат, което ще предпази от претоварвания, късо съединение и изтичане на ток.
 5. В частна къща трябва направи земята, В апартамента не винаги е възможно да се организира верига за заземяване. В този случай инсталирането и организацията на RCD ще запишат потенциални системи за изравняване.
 6. Определено е необходимо заменете старите задръствания с автомати, както и стария индукционен уред, ако неговият клас на точност е 2,5.
 7. Всички работи трябва да се извършват при изключено захранване. Ако имате нужда от изход за свързване на електроинструмент, можете да го захранвате директно от щита, не забравяйте да изключите всички други линии.
 8. Преди да продължите с електрическата инсталация, не забравяйте да изучите нашите описания грешки в окабеляването, и електрически изисквания, Информацията е доста полезна и ще помогне да се избегнат най-популярните грешки, направени от домашни майстори и самоуки електротехници.
 9. За да не преплащате и да не сменяте няколко пъти машините и главните електропроводи, препоръчваме дори преди да извършите частична подмяна на окабеляването, не забравяйте да съставете схема на окабеляване, и не конкретна стая, а цялостна.
 10. Преди да извършите работата, не забравяйте да подготвите всички необходими инструменти, както и да съставите оценка за електрическата работа. Колкото по-щателно приключи подготовката, толкова по-бърз ще бъде завършен основният процес. Всички необходими инструменти са показани на снимката:

Електрически инструменти

Имайки предвид всички съвети, предоставени по-горе, ще можете безопасно и правилно да извършите частична подмяна на окабеляването. Независимо от това, след завършване на работата, преди да завършите стените, препоръчваме ви да поканите електротехник, така че той отново да провери всичко и веригата звъни.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Сега знаете как да организирате частична подмяна на окабеляване в апартамент и частна къща. Ако все пак решите постепенно да сменяте електротехника, съветваме ви да направите това с малък интервал спрямо окончателната, пълна подмяна на проводниците. Не е необходимо да се забавя с пълна модернизация на електрическата мрежа, както старите проводници и електрическите аксесоари могат да причинят пожар или, още по-опасно, да причинят токов удар.

(5 гласа)
Зареждане...

Един коментар

 • Сергей

  Здравейте, аз живея в Москва и имаме сглобяема къща, имам нужда от цялостна подмяна на старото окабеляване, имам нужда от поддръжка, моля помощ

  Отговарям

Добави коментар