Марки медни телове и кабели

В модерното окабеляване на жилищни, търговски, складови и промишлени помещения основно се използва мед. Изключенията са случаите, когато мощен потребител е свързан с дебел кабел - тогава може да се използва алуминий. Във всички останали случаи се използва мед: в осветителни вериги, гнездови групи, всички окабелявания между помещения, части на сградата. Въпреки това, без значение колко популярни са медните проводници, те имат своите предимства и недостатъци. В тази статия ще ги разгледаме, какви са марките медни проводници и кабели.

Предимства и недостатъци на медта

В електрическото окабеляване в частни домове и апартаменти понастоящем се използват медни проводници и кабели. Алуминиеви кабели секция под 16 квадратни метра. mm забранено PUE Нека да разгледаме плюсовете и минусите на проводниците и кабелите с медни проводници.

предимства:

  1. Сърцата издържат на многократно огъване, което увеличава ремонтопригодността на окабеляването, можете лесно да развиете стария обрат и отново, като добавите тел например. В такава ситуация алуминият може дори да не се размотава и да се спука.
  2. Медните кабели от всяко напречно сечение също са направени с меки гъвкави многожилни проводници. Това прави възможно използването им за свързване на мобилни потребители, като ютия или сешоар, и други електрически уреди. Такива кабели с алуминиеви проводници просто не съществуват.
  3. Съпротивлението на медта е почти 2 пъти по-малко от това на алуминия. Това означава, че със същото напречно сечение медта може да издържи повече ток от алуминия.
  4. Медта е по-твърда от алуминия. Следователно той има по-малка течливост и когато свържете жицата към винтовия терминал, получавате по-добър контакт.
  5. Медта не окислява. По-скоро окислява, но много бавно, за разлика от алуминия.

Сравнение на алуминий и мед

недостатъци:

  1. Основният недостатък на медта е, че цената му е до два пъти по-скъпа от алуминия.
  2. Теглото на медна тел е два пъти по-голямо от алуминиевото. Затова трябва да инсталирате повече опори, когато полагате кабела през въздуха, а дизайнът им трябва да издържа на по-тежки проводници.

Медни телени степени

PVA - медна тел във винилова двойна изолация. Отвън има заоблена форма, черупката се прилага с запълването на междуядреното пространство. Броят на ядрата е от 2 до 5. Площта на напречното сечение е от 0,5 до 25 квадратни метра. мм. Номинално напрежение до 660 V, с честота 50 Hz. Може да се използва за домашно окабеляване, но се препоръчва да го използвате като проводник за свързване на мобилно електрическо оборудване, той е достатъчно гъвкав и има дебел изолационен слой.

PVA

SPAP (ПУГНП) - проводниците от тези класове са забранени за използване в електрически проводници поради причини за несъответствие със стандартите PUE (дебелина на изолацията). Въпреки това, той присъства на пазара и се продава по-евтино от аналозите, за не особено отговорните вериги и импровизирани вериги е напълно приемливо. Максималното напрежение е 450 V AC 50 Hz, 1000 V DC. PUNP има монолитно едножично ядро ​​и PUGNP многожичен гъвкав минимум 7 проводника. Основният материал е мед.PVC изолация. Броят на ядрата е от 2 до 3, а площта на напречното сечение е от 0,35 до 6 квадратни метра. мм за двуядрен и до 4 квадратни метра. mm за трижилен проводник.

SPAP

RKGM - термоустойчив проводник. Може да се използва за извеждане на краищата на намотките на електродвигатели, свързване на мощността на отоплителни устройства, електрически печки, ютии и други неща. Състои се от медно ядро ​​в гумена изолация, покрито с термоустойчив фибростъкло, за да се увеличи устойчивостта на температура, импрегнирано е със силиконов лак и емайл. Номиналното напрежение е 660 V. Броят на ядрата е 1, диапазонът на напречното сечение е от 0,75 до 120 кв. мм.

RKGM

Топка винт - не тел, а шнур с два слоя винилова изолация. Черупката е с плоска форма, близка до правоъгълна. Може да се използва за свързване на електрическо оборудване в вериги 220/380 V. Брой на ядрата 2 или 3. Диапазон на напречното сечение от 0,35 до 2,5 кв. мм. Номинално напрежение 220/380 V 50 Hz.

Топка винт

PV-1,2,3,4 - инсталационен проводник, подходящ за свързване на вериги за захранване и осветление, сглобяване на вътрешни вериги на устройства, електрически табла. PV-1 се състои от монолитна медна сърцевина и винилова изолация. Жицата е твърда. MF-3 и PV-4 се състоят от едно многожично ядро ​​и слой от винилова изолация, различават се по клас на гъвкавост - съответно 3,4 и 4,5 класа. Тя се огъва лесно. Вариант с гумена изолация се нарича PR.

PV-1

M-10 - Меден проводник без изолация, който се използва в въздушни линии на електропроводи с високо напрежение. Състои се от усукани медни проводници.

М-10

Марки медни кабели

VVG - един от най-често срещаните видове кабели за електрическо окабеляване в апартаменти, в производство. Използва се за стационарна връзка към електрическата мрежа на всяко електрическо оборудване. Номинално напрежение и честота 0,66 kV 50 Hz. Състои се от едножично медно ядро, покрито с двойна винилова изолация - поотделно върху всяка сърцевина и обща обвивка. Броят на ядрата може да бъде от 1 до 5, в обхвата на секции от 1,5 до 300 квадратни метра. мм. Подходящ за използване в апартаменти и частни къщи във вътрешен и външен монтаж. Инсталиран е на електрическо окабеляване, изходни групи и осветителни вериги. Тази марка кабел може да се използва за влизане в къщата, както и за улични линии. В дървена къща използвайте подобрена версия (негорим) - VVGng.

VVG

NYM - Счита се за чужд аналог на марката VVG. Броят на ядрата е от 2 до 5. Изолационният слой е PVC, пълнежът от негорим материал е невулканизиран каучуков състав, обвивката също е от PVC. Ядрата в кабела са усукани в намотки. Проектиран за работа в мрежи с напрежения до 0,66 kV. Под въздействието на пряка слънчева светлина не се препоръчва работа, като в този случай е необходимо да се използват гофрирани тръби, метални тръби или кабелни канали.

NYM

KG - кабелът е гъвкав. Тази марка се използва за свързване на държача на електрода към заваръчната машина, поради своята гъвкавост заварчикът е удобен за работа. Използва се и като гъвкава въздушна линия на кранове и гредоредни кранове. Броят на ядрата от 1 до 5. Произвежда се в диапазона на напречното сечение от 1 до 240 кв. мм.

KG

PvPg - меден кабел с високо напрежение с изолация на проводници, изработени от омрежен полиетилен, върху който има екран, обвивката също е от полиетилен. Може да се полага под земята, в дъното на езера. Използва се в мрежи от 6 kV и 10 kV. Броят на ядрата е 1, напречното му сечение е от 50 до 800 квадратни метра. мм.

ASIS

DSPG, в зависимост от индекса, може да се използва за 6, 10 kV мрежи. Това е меден кабел в изолация от хартия. Вените могат да бъдат едножилни в обхвата на секции от 25 до 50 кв. mm, тогава в името има забележка “ОЖ”. В обхвата на секции 25-240 квадратни метра. mm многожични проводници. Хартиената изолация е импрегнирана с вискозен или неотводняващ състав, което позволява използването на кабел върху вертикални участъци от маршрута. Изолацията на колана също е хартия. Има оловен корпус, битумна възглавница, броня от стоманена тел.

TSSPG

PVVNG (A) -LS - в края на името има индекс 10, 20, 35, което съответства на броя на kW в мрежата, за която е предназначен.Меден кабел с полиетиленова изолация. Броят на ядрата е 1 или 3. Отгоре на сърцевините е екран, направен от проводим материал на базата на полиетилен, последван от електропроводима хартия или проводяща полимерна лента, върху която, усукана от медна тел. При трижилни кабели междуфазното разстояние е запълнено с PVC слой с намалена опасност от пожар, обвивката е направена от същия материал. Подходящ и за полагане в земята и на дъното на водоемите. Може да се използва например за мрежи за разпространение.

PVVNG (A) -LS

Медните проводници и кабели се предлагат в различни марки. Всеки от тях е предназначен за конкретни задачи. Той съчетава техния материал, от който са направени, и неговите характеристики. И въпросите за избора на кабелни продукти по време на ремонт и строителство трябва да се подхождат отговорно. Всъщност от това зависи не само надеждността на енергоснабдяването, но и безопасността на живота.

Подобни материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар