Свързване на проводници и кабели с ръкави

Има много начини за свързване на електрически кабеликоито имат своите предимства и недостатъци. Те не могат да се комбинират само чрез заваряване или запояване, но и усукани, фиксирани в клемни блокове, закрепени с ЛПС. Една от най-надеждните и оптимални връзки е кримпване на проводници с ръкави. Благодарение на този метод е възможно да се получи добър електрически контакт и висока механична якост. Обвивката е неразделна връзка и след нея проводникът не може да бъде изключен, той може да бъде прерязан. Извършва се по следния начин: втулката и сърцевините, които се вкарват в него, се деформират под действието на пресата и се образува надежден електрически контакт, който удовлетворява правилата на PUE, описани в глава 2.1, параграф 2.1.21.

Какви инструменти се използват

За да се извърши този тип връзка, най-често се използват специални инструменти за кримпване на проводници, като механични и ръчни щифтове. С тяхна помощ можете плътно да затегнете контактите по цялата дължина. Ръчна скоба може да компресира ръкав със сечение по-малко от 120 mm2. Втулката с голямо напречно сечение е свързана без необходимост от клещи и с помощта на инструмент с хидравлично задвижване.

Натиснете снимка на клещи

Ако е необходимо да се крият няколко ядра с различни размери, тогава трябва да се използват клещи, които имат матрица за различни секции и регулируеми перфоратори. Предимството на такъв инструмент е, че не е необходимо постоянно да преинсталирате нещо, просто завъртете матрицата или пробийте винт в желаната секция.

Никога не запретвайте ръкавите или накрайниците с клещи или с винт - по този начин ще стегнете сърцевината, но няма да осигурите добра механична здравина и контакт. При най-малкото натоварване сърцевината ще излезе от втулката. Смисълът на кримпването е в натиска върху ръкава или върха от различни страни и образуването на определена форма, която здраво държи проводимата сърцевина!

Свързването на проводниците чрез кримпване е най-оптималният начин по отношение на механичната якост, но се счита за неразделна. За да изключите кабела, трябва да изрежете определена секция. И за да ги свържете, е подходящ всеки проводник на произволно сечение (както мед, така и алуминий).

Технология на кримпване

Има два метода, чрез които се извършва кримпване:

 • местно вдлъбнатина;
 • непрекъснато компресиране.

Кримската тел е медна или алуминиева. Следователно ръкавът може да бъде меден или алуминиев. Има и медно-алуминиеви. Тъй като алуминиевият кабел е склонен към образуване на окисляващ филм, алуминиевият втулка трябва да може да бъде отстранен и обработен със специална грес. За предпазване на алуминия от оксиди се използва кварцово-вазелинова паста. Медната тел също трябва да бъде смазана. С негова помощ се намалява вероятността от повреда на сърцевината по време на кримпване и се намалява триенето.

Опресняване на живи проводници

Ако има многожични проводници - те са подравнени и сгънати, така че лесно да влязат в ръкава, можете малко да завъртите проводниците. След това кабелът се вкарва в патрона, докато спре. Връзката може да се осъществи не от край до край, а например с растението. Тогава общото напречно сечение на всички проводници не трябва да надвишава напречното сечение на втулката.

Във всеки случай се използват ръкави, които са проектирани за общото напречно сечение на обвити ядра. Ако се използва преса с точкови (локални) вдлъбнатини, 2-3 кримпца се разпределят равномерно по дължината на втулката, за да се осигури механична здравина на съединението и добър електрически контакт. При непрекъснато кримпване с помощта на шестоъгълни или квадратни матрици - препоръките са по същество еднакви. И в двата случая е важно втулката да не се напука по време на кримпване (ако е твърде малка) и няма дупки или кухини (ако е твърде голяма).

Надеждна връзка на вените

След извършване на изпитване под налягане е необходимо да се създаде външен изолационен слой на кръстовището с помощта на електрическа лента или локотканина. След изолация внимателно поставете проводниците и самия кабел в разклонителната кутия.

Видеото по-долу ясно показва как да кримпвате проводниците с натискащи скоби:

Изисквания за размерите на пресованите фуги

За всеки тип облицовки има стандартен диапазон на размера, съответстващ на GOST. По-долу е пример за диаграмата с размер на GMF (калайдисана медна втулка):

Размери на ръкавите

Що се отнася до маркировката, тя се дешифрира, както следва:

Препис GA 95-13

Стандартни грешки в кримпване

Има няколко типични грешки, допуснати от начинаещи електротехници или от онези, които сами осъществяват процеса на кримпване. Например:

 1. Използваната втулка има напречно сечение по-малко от жицата. Никога не е необходимо да намалявате напречното сечение на сърцевините и да го настройвате на диаметъра на втулката. Това води до повишено съпротивление и намалена пропускателна способност. Там, където е имало комбинация, ядрото ще се нагрее и ще се срути.
 2. Ръкавът е голям. Ако гнездото се използва с голям диаметър, това няма да донесе силна и надеждна комбинация. Дори ако огънете жицата няколко пъти, това няма да доведе до добра работа, тъй като механичната якост ще падне почти два пъти.
 3. Разрязване на ръкава на няколко части. При кримпване на кабел с къса дължина на голите краища е неудобно да се работи с клещи, а контактната площ се намалява.
 4. Кримпването трябва да се извършва изключително от клещи за преса. За този метод на комбиниране бяха измислени специални инструменти. Затова не използвайте клещи или чук, тъй като това може да повреди както ръкава, така и кабела. За да се предотврати това да се случи, е необходимо да се използва инструмент като пресови щипки, тъй като те значително опростяват работата при кримпване на кабелни връзки.

Технология на кримпване на кабели

Това е всичко, което исках да ви разкажа за това как се прави кримпване на проводници с помощта на ръкави. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(8 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Denchik

  Какво можете да кажете за правия усукване на вените и след това да натиснете в ръкава?

  отговор
 • наказание

  Винаги използвам касета вместо касети.

  отговор
  • Иван

   Може да е трол. Но момчета, никога не правете това.

   отговор
   • Admin

    може би просто искаше да залепи устата си с лента, но тогава кабелът попадна под мишницата 😉

    отговор

Добавете коментар