Колко електричество консумира хладилникът?

Във всеки дом има хладилник, ако не живеете на крайния север, разбира се. Тя се различава от другите домакински уреди по това, че е свързана с мрежата денонощно, което означава, че навива киловатчаса, за които плащаме пари. В тази статия ще разберем колко електроенергия консумира хладилникът на ден, месец и година, а също така ще изчислим колко струва.

Класове за енергийна ефективност

Вероятно сте забелязали стикер с цветни ивици и букви на предния панел на съвременните домакински уреди. Той също така показва енергийния клас на устройството.

Чудя се: класът на енергийна ефективност отразява ефективността на устройството по време на неговата работа. Този термин и правилата за възлагането му са уредени в директивите на Европейската комисия по енергетика и транспорт: ЕС (92/75 / ЦИЕ, 94/2 / СЕ, 95/12 / СЕ, 96/89 / СЕ, 2003/66 / СЕ, № 2010 / 30 / ЕО).

Стикер за хладилник

Така етикетът показва 7 енергийни класа, където буквата А обозначава най-икономичното устройство, а буквата G обозначава устройството, което консумира най-много електроенергия. Всеки клас има свой собствен индекс за енергийна ефективност (EEI - Показател за енергийна ефективност). Освен това, за всеки тип оборудване, тези показатели се изчисляват по свой начин, това е вид коефициент на ефективност, отразяващ колко ефективно устройството работи полезно и колко енергия се губи.

Новата директива № 1060/2010 въведе нови и по-ефективни класове: A +, A ++, A +++. Но етикетът все още има 7 класа от A +++ до D, по-долу е дадена пълна актуализирана таблица.

Енергийни класове

Освен това етикетът обозначава:

 • модел на устройството;
 • консумация на електроенергия годишно;
 • обем на хладилника и фризера;
 • ниво на шум.

Защо зависи потреблението

Хладилникът, въпреки че е постоянно свързан към мрежата, но системите му работят в периодичен режим. Основният функционален елемент е компресорът - той се включва, когато температурата вътре в хладилника се повиши над допустимата граница и се изключва при падане обратно. Може да има един компресор - общ за две камери, но има и два модела компресор - един за хладилник и фризер. Тогава в тях е наличен независим контрол на температурата.

Регулатор на температурата

В хладилниците, които работят по технологията No Frost, има и вентилатори за издухване на отделенията, както и нагревател за режима на размразяване, който също се включва периодично.

От това следва, че поради честотата на включване на всички части е невъзможно да се изчисли мощността на всяка от тях и да се сумира за изчисляване на потреблението.

Честотата на включване на компресора или компресорите и консумацията на електроенергия зависи от редица фактори:

 • Температура на околната среда - колкото е по-горещо, толкова по-често компресорът се включва и хладилникът изразходва повече енергия за охлаждане на продуктите.
 • Честотата на отваряне на вратата води до повишаване на температурата вътре в камерите, става необходимо да включите компресора, за да го понижите.
 • Прах на кондензатора (решетка от външната страна на гърба на уреда). С негова помощ топлината се отдава на околната среда и прахът ще доведе до лош топлопренос, компресорът ще работи за по-дълъг период от време.
 • Началната температура на продуктите, които охлаждате.

Как се изчислява потреблението

Повечето съвременни модели вятър от 220 до 460 кВт годишно. Помислете за изчисляване на консумацията на електроенергия от хладилника на месец, като използвате пример RB34N5440SA. Класът на енергийна ефективност е “A +”, а консумацията на енергия на година е посочена в паспорта и на стикера с класовете - 314 кВт / година.

И така, за един месец хладилникът консумира в kW:

314/12 = 26,16 кВт / ч

След това на ден:

314/365 = 0,86 kWh

И след час:

0,86 / 24 = 0,035 кВт / ч

Преобразувайте последните във W / h:

0,035 / 1000 = 35 W / h

Средно в рубли, по тарифите на Московска област (5,04 стр.) Това ще струва:

След година:

314*5,04=1528

На месец:

26,16 * 5,04 = 131 рубли

На ден:

0,86 * 5,04 = 4,33 рубли

След час:

0,035 * 5,04 = 18 копейки.

Имайте предвид, че това са усреднени данни, които всъщност могат да бъдат малко повече или по-малко, това се влияе от изброените по-горе фактори. За да измерите реалната консумация на енергия - закупете електромер. Това устройство се вмъква в контакта и щепселът от потребителя се вкарва в него функционално повтаря обичайния електромер, но с функциите за измерване на моментната мощност, консумираната и изчисляване на разходите.

Във видеото по-долу можете да видите примери за измерване на консумацията на енергия в хладилника:

Хладилниците в стар стил консумираха с 20-40 процента повече. Това се дължи на използваните материали, включително топлоизолация и конструкция.

Как да спестите електроенергия

В края на статията ще ви дадем 5 съвета за намаляване на консумацията на енергия в хладилника:

 1. Не отваряйте врати просто така и не ги дръжте отворени.
 2. Не охлаждайте горещи храни - това ще повиши температурата вътре в камерата.
 3. Периодично почиствайте кондензатора - скара на гърба на хладилника, ако е отворен
 4. Ако имате редовен, а не вграден апарат, не го монтирайте плътно към стената и не го покривайте с каквото и да било - инсталацията трябва да осигурява добър топлопренос.
 5. Моделите „NoFrost“ не изискват размразяване, но старите устройства изискват - редовно ги размразявайте.

Сега знаете как да изчислите консумацията на енергия в хладилник и колко светлина тресе този вид домакински уред. Надяваме се, че предоставените съвети са ви помогнали да решите проблема!

Свързани материали:

Зареждане...

Добави коментар