Колко електричество консумира топъл под

Преди да решите да поставите такава отоплителна система в къщата, напълно помислете за рентабилността на нейното използване в сравнение с алтернативни възможности за отопление. По-нататък ще разгледаме как сами да изчислим консумацията на енергия на топъл под и ще ви кажем колко консумират филмовото покритие, термоматът и отоплителният кабел.

Мощност на нагревателните елементи

Основното видове електрическо подово отопление е филм (инфрачервен), термомат и нагревателен кабел. Що се отнася до филмовото покритие, обичайно е да го използвате, когато полагате системата под ламинат и линолеум, рогозки и кабел се използват за отопление на пода от керамични плочки. Всеки от изброените нагревателни елементи има свои собствени характеристики: мощност, дебелина, температура на нагряване и др. Сега ще разгледаме колко електроенергия консумира всяко подово отопление.Спестяване на пари у дома

И така, консумацията на енергия на нагревателните елементи е следната:

 • филмово покритие - от 150 до 400 вата / м2;
 • отоплителен кабел - от 10 до 60 W / метър (средно 30 вата). Обикновено се полагат около 5 завоя материал на 1 квадратен метър повърхност, така че общата мощност е 120-150 W / m2;
 • термомат - от 120 до 200 W / m2 (взета средна консумация по характеристики производители на подово отопление DEVI и TEPLOLUX).

Основните видове отоплителни материали

Както можете да видите, мощността на електрическото подово отопление е средно от 120 до 200 вата / м2, което ви позволява да направите система за цялостно отопление на помещението, както и за спомагателна.

Видео преглед на това колко консумира отоплителната система

Технология на разходите

За да определите независимо колко електрически топлоизолиран под отнема енергия, трябва да използвате следната формула:

W = S * P * 0,4,

когато:

 • S е площта на стаята;
 • P е силата на системата;
 • 0,4 - коефициент, като се вземе предвид колко повърхността на пода в стаята е покрита с кабел / филм. С други думи, 0,4 * S е ефективната зона за отопление.
Полезна зона за отопление

Полезна зона за отопление

Така например, ако решите да изчислите консумацията на енергия на електрическо подово отопление с мощност 150 W / m2 в хола с площ от 25 m2, формулата ще изглежда така:

W = 25 * 150 * 0,4 = 1500 W, което означава консумация от 1,5 kW на час.

Часовото потребление е известно, но предстои още. По правило отоплителната система работи 8-9 часа на ден, когато всички жители са вкъщи. Общите дневни разходи за електроенергия ще бъдат приблизително 12-13,5 киловата. С прости изчисления можете да определите, че месечното потребление на топъл под ще бъде около 360-400 кВт.

Показания на уреда

Веднага обърнете вашето внимание на факта, че тези изчисления са много груби и като правило реалната консумация е 2 пъти по-малка. Това се дължи на факта, че можете допълнително да използвате термостати, които намаляват консумацията на енергия с още 40%. Общо системата ще консумира не 360 кВт на месец, а 216, като в допълнение например избрахме мощност от 150 W и можете да използвате кабел с характеристика 90-120 W / m2, което може да е достатъчно и при индивидуални условия!

Последното нещо, което трябва да направите, е да умножите мощността, която системата изразходва на месец с цената на един киловат енергия във вашия град. Общо, получавате готовата консумация на енергия на системата, въз основа на която можете да направите анализ дали такова отопление е полезно или не. Както можете да видите, формулата за изчисляване е доста проста. Използвайки тази технология, можете лесно да изчислите консумацията на енергия на топъл под във всяка стая: спалня, кухня, баня и дори на балкона, основното е да имате калкулатор под ръка!

Искам също да отбележа, че за отопление на къщата с инфрачервен филмов материал, изчисляването на консумацията на енергия се прави, като се вземе предвид, че са необходими около 60 вата материална мощност на 1 квадратен метър неотопляема стая. За отопляемо помещение тази стойност се намалява до 20-30 вата. Това се дължи на факта, че филмът има висока ефективност и ниска консумация на енергия, което по принцип е, т.е. предимство на инфрачервените нагреватели всеки тип!

Как да намалим разходите

По-горе видяхте колко електричество консумира топъл под. Ако изчислите за всички стаи, тогава в края на месеца ще излезе прилично количество „за светлина“. Разбира се, когато плащате за първата разписка, ще помислите как можете да намалите потреблението и да направите отоплителната система икономична.

Така че, на вашето внимание, съвети, които значително ще намалят консумацията на електроенергия чрез подово отопление в къщата:

 1. Погрижете се за качествена изолация у дома. Експериментално беше установено, че добрата топлоизолация намалява консумацията на енергия с 35-40%, а това е почти наполовина!
 2. Не забравяйте да инсталирате термостата на стената в най-студената точка на стаята. По този начин отоплението ще се включи, когато температурата падне под зададената точка и обратно - ще се изключи, когато стаята е достатъчно отоплена. Както казахме, регулаторите на температурата могат да намалят до 40% от консумираната електроенергия.Контрол на температурата с контролер
 3. Инсталирайте многотарифен електромер в къщата, при който тарифата за електроенергия през нощта е 1,5-2 пъти по-малка (в зависимост от региона). Както и да е, електрически отопляем под ще работи във ваше присъствие и това става точно вечер, когато се приберете от работа. Така че защо да плащаме повече? За най-важното предимства и недостатъци на двутарифните електромери казахме ви, като предоставяме отзиви на клиентите.
 4. Поставете материала само върху използваемата площ. Не е необходимо да се монтира под мебели и домакински уреди, това не е препоръчително от гледна точка на намаляване на потреблението и също е забранено от самите производители на отоплителни материали.
 5. Можете да пожертвате малко отопление, като намалите температурата в помещението само с 1 градус. Незначително дарение ви позволява да намалите консумацията на енергия от електрическо подово отопление с цели 5%!

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Сега знаете колко електроенергия харчи такава отоплителна система и как независимо да намалите консумацията на енергия от подово отопление!

Съветваме ви да изучавате:

Видео преглед на това колко консумира отоплителната система

(34 гласа)
Зареждане...

6 коментара

 • Серик

  Изграждам 40 кв. Етаж 1 етаж и 30 kV 2 етажна баня

  Отговарям
 • Серик

  Колко kV m са ви необходими, за да инсталирате подово отопление

  Отговарям
 • Иван

  Консумацията не се измерва във ватове и не в киловати, а в киловатчаса. Ако консумираната мощност на подовото отопление е 1,5 kW и е имало непрекъсната работа в продължение на 1 час, тогава консумацията ще бъде 1,5 kW * h., А ако през деня, тя ще бъде 36 kW * h. Консумацията зависи не само от мощността, но и от времето.

  Отговарям
 • Александър

  -1 градуса и 5% икономия това е разлика от 20 градуса. В къщата +20 на улицата 0. И ако на улицата -20, тогава спестяванията от -1 градуса са само 2,5%.

  Отговарям
 • Валери

  как да се изчисли дължината на кабела за необходимата площ

  Отговарям
 • Вася

  Двутарифният електромер работи през нощта (обикновено след нула часа - когато всички спят и подът не е нужен ... освен ако не ще отоплявате апартамента), а не вечер ...

  Отговарям

Добави коментар