3 ефективни начина да спестите от осветление

Темата за спестяването на пари за електроенергия и в частност за осветление е доста актуална днес. Интернет е пълен с различни енергоспестяващиВ действителност обаче не е възможно да се спестят пари, а само разходите. Трябва да се отбележи, че методите за спестяване на рационално използване на светлината се основават на краткосрочен и дългосрочен план. Първият вариант е по-предпочитан, защото предполага прости действия, които ви позволяват да плащате по-малко за светлина. В дългосрочен план принципът е съвсем различен - първоначално харчите значителни пари за закупуването на "правилното" оборудване, а след това спестявате с години или дори десетилетия. В тази статия ще разгледаме най-подходящите начини да спестите пари за осветление на апартаменти, къщи и дори улици.

Купуване на LED светлини

Разбира се, най-ефективният начин да спестите пари от осветление е да закупите LED крушки и да замените старите крушки с нажежаема жичка с LED. Всички знаем за изключително ниската ефективност на лампите с нажежаема жичка, която достига в най-добрия случай 7% (средно 4-5%). Също така старите крушки имат кратък живот, който е средно 1000 часа. В крайна сметка какво имаме? Когато купувате евтини лампи, те често трябва да се сменят и от 100-ватова електрическа крушка около 5 W се изразходва за осветление, всичко останало се изразходва за генериране на топлина.

В същото време ефективността на LED лампите достига 90%, експлоатационният живот е десетки пъти по-дълъг, а мощността на самите светодиоди, използвани в ежедневието, е 10-20 вата. Разбира се, съществен недостатък на LED лампите е тяхната висока цена. Ако обикновена крушка струва около 20 (60 W), тогава ще трябва да платите около 200 за LED. Въпреки това, харченето на веднъж пари за закупуване на светодиоди може да спести за осветление в продължение на много години. Освен това има гаранция за LED крушки и дори ако те се провалят, можете да отидете и да ги замените безплатно за нови.

Предимствата на LED крушките

Важно! Можете да спестите светлина чрез използването на светодиоди само ако решите добър производител на led крушки, Евтините китайски светодиоди бързо се разграждат, изгарят и не отговарят на декларираните характеристики. Ето защо, за да не се разстройвате, е по-добре да подходите правилно към избора на LED продукти. за как да изберем led лампи за дома, разказахме в отделна статия.

Инсталиране на автоматизация

Можете да спестите светлина на улицата, като инсталирате сензори за движение и фото реле на правилните места. В допълнение, спестяванията могат да бъдат постигнати чрез инсталирането и правилната конфигурация на импулсното реле, както и използването на дистанционно управление и преминаващи превключватели. Ще поговорим за всичко накратко.

Сензорът за движение е инсталиран на онези места, където лампите трябва да светят. За какво е? Използвайки улично осветление като пример, помислете за проста ситуация - осветление на верандата.Така че през нощта просто няма енергия, изразходвана за работата на прожектора, можете да свържете сензор за движение към него, в резултат на което светлината ще светне само при засичане на движението (когато излезете на верандата). През останалото време прожекторът ще бъде изключен. Спестяванията дори след първия месец ще бъдат осезаеми. Единственият недостатък е, че трябва да сглобите верига, в която сензорът за движение няма да се включи през деня, в противен случай ефективността на спестяването ще бъде изключително ниска, ако изобщо.

Таван сензор

Необходима е фотореле или, както се нарича още - здрач превключвател, така че светлината да се включва само на тъмно. На пример за ситуация изглежда така: когато падне мрак, лампата се включва, в ранната сутрин светлината автоматично се изключва. Също така е добър вариант, особено за онези, които се събуждат късно и гасят светлините на улицата ръчно, когато тя осветява територията в продължение на няколко часа. Използвайки правилно конфигурирано фото реле, можете да спестите светлина добре не само в частна къща, но и в предприятия, където има голяма открита площ, която се нуждае от осветление. Недостатъкът на инсталирането само на фотореле е, че светлината ще свети през цялата нощ, а в ежедневните условия това също не е най-добрият вариант.

Фото реле на улицата

Фотореле + сензор за движение. Ето такъв куп ще позволи най-ефективното спестяване на осветление. Ако правилно сглобите веригата, светлината ще се включи само на тъмно и само когато има движение в областта на сензора за движение. Основното нещо, отново, е да конфигурирате всичко правилно и да изберете подходящото местоположение на устройството.

Диаграма за връзка с прожектор

Импулсни релета, преминаващи и кръстосани прекъсвачи. С тази схема можете да контролирате осветлението от няколко места. Например, когато се приближавате към стълбище, можете да включите осветлението му на първия етаж и да го изключите на втория. Или включете осветлението за кратко време, като използвате таймер. Използвайки релета и специални превключватели, можете да спестите от осветление в домове и апартаменти. Недостатъкът е трудността на самосглобяването (трябва да разберете схемата на връзката и да можете да я сглобите), както и високата цена на устройствата.

Използване на естествена светлина

За да използвате изкуствената светлина възможно най-малко и да увеличите максимално използването на естествена светлина, трябва да използвате следните съвети:

  1. Работното място трябва да бъде разположено близо до прозорците.
  2. Не забравяйте да измиете прозорците, прахът върху стъклото може да задържи до 50% от светлината, в резултат на което трябва да включите осветлението на тавана и стената.
  3. Извън прозореца нищо не трябва да възпрепятства преминаването на светлината. Дори изрязаният сух клон може да бъде много ефективна мярка за използване на дневна светлина.

Има такава идея като филипинските фенери. Подходящо е за тези, които искат да спестят от осветление в гаража. Въпросът е, че част от прозрачната пластмасова бутилка е монтирана на покрива и светлината навлиза в гаража през този отвор. Подобна идея е подходяща за жителите на слънчевите райони, които решително решиха да намалят сметките си за светлина по всякакъв начин.

Филипински покривен фенер

С това приключваме нашата статия. Повече идеи за пестене на енергия са дадени в отделна статия:https://my.electricianexp.com/ekonomim-na-elektroenergii-v-2015-godu-9-legalnyx-sposobov-dlya-doma.html, Струва си да се отбележи, че има по-малко ефективни методи, които ви позволяват да плащате по-малко за светлина, например, като използвате информационния плакат „Напускане, изключете светлината!“. Подобна мярка е по-подходяща за предприятия и офиси, но въпреки това, както показва практиката, изброените от нас методи са по-ефективни и рационални!

Ще бъде полезно да прочетете:

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар