4 начина за определяне на консумацията на енергия на електрическите уреди

Когато получавате разписка за електричество, понякога се чудите откъде идва тази сума и защо електромерът е броил толкова много. За да сте сигурни, че оборудването и електромерът работят правилно, е необходимо да се определи потреблението на енергия по налични методи. За целта нашият арсенал предполага наличието на мултицет, електромер или скоби. И така, по-долу ще ви кажем как да определите консумацията на енергия на устройството у дома!

Гледаме в паспорта

Първият начин е да погледнете в паспорта на уреда. Всички фабрични единици са снабдени с етикет на калъфа, инструкции и паспорт с гаранция. Тези книги показват обхвата, условията на работа и техническите данни.

Паспорт на нагревателя

По-горе е малък фрагмент от паспортните данни или по-скоро таблица с данни от моделната гама на конвекторните нагреватели. Колона № 1 указва тока, преминаващ през устройството, втората колона показва колко мощност консумира устройството, когато са включени една TEN и две. Ето пример за нагревател, използващ паспорт, можете лесно да разберете консумацията на енергия на устройството. По същия начин можете да определите колко консумира телевизорът или дори LED лампата.

Законът на Ом за спасяването!

Вторият начин е да се определи текущата сила и да се изчисли потреблението по формулата, Закон на Ом, Взимаме мултицет, включваме режим на набиране или измерваме съпротивлението. Измерваме съпротивление R десет.Сега можем да изчислим тока, който може да премине през системата A ten. За да решите формулата, трябва да знаете напрежението, но то е 220 волта в домашната мрежа.

Закон на Ом

След като се намери токът, можете да определите мощността на устройството. За това умножаваме амперите по волта.

Изчисляване на потреблението на електроенергия

Повече за как да използвате мултицет, можете да разберете от нашата статия!

Използваме електромер

Третият начин - почти всички измервателни устройства са оборудвани със светлинен индикатор, броят на светкавиците означава известна импулсна консумация / кВт.

четене

Изключваме всички потребители в апартамента, оставяме свързано само интересното устройство. В рамките на 15 минути броим импулсите и умножаваме по четири (за да получим количеството на час). След като научите числото, го разделете на имп / кВт и разберете мощността на единицата.

Можете също така да запишете показанията на измервателния уред, да включите уреда, консумацията на който се опитваме да определим за известно време, за предпочитане за час. Записваме нови показания, отнемаме старите от тях, в резултат на това установяваме приблизителната мощност.

Електронният измервателен уред ви позволява да виждате всички параметри в реално време: ток, консумация на електроенергия, мрежово напрежение чрез сортиране през менюто на измервателното устройство. Относно, как да приемате показания от електромер, разказахме в съответната статия!

Аналог на електромера може да бъде домакински ватметър, с който можете бързо и точно да определите консумацията на електроенергия от устройството. Видеото по-долу демонстрира работата на това устройство:

Текущ стягащ метър

Ако има текущи скоби, лесно е да се определи потреблението. За да направите това, е необходимо да се измери токът в един от проводниците, свързани към устройството.

Текуща скоба

Видеото по-долу ясно демонстрира метода за определяне на консумираната мощност на електрически ток чрез примера на конвенционална лампа с нажежаема жичка:

Ако няма текущи скоби под ръка, тогава е по-добре да използвате конвенционален тестер. Всеки електротехник, дори самоук, трябва да има този метър в арсенала си.

Затова разгледахме как да определим консумацията на енергия на устройството по показания на ток, формула и измервателни уреди. Надяваме се, че предоставените методи са били интересни за вас и са били полезни при независимото определяне на параметрите!

Със сигурност не знаете:

(17 гласа)
Зареждане...

Добави коментар