Как работи стар и нов тип електромер?

Всички знаем защо се нуждаем от електромер - за да отчитаме правилно потреблението на електроенергия. Въз основа на показанията на електромера се плаща „за светлина“. В тази статия бихме искали да кажем на читателите samelektrik.ru за устройството и принципа на работа на електромера. За вас ще разгледаме както електронния модел, така и стария модел - индукция.

Съдържание:

индукция

Старите електромери се състоят от следните елементи:

  1. Серийно навиване, наричано още настояща намотка. Състои се от няколко завоя от дебела жица.
  2. Паралелно навиване (намотка на напрежение). Той е подреден, напротив, от голям брой завои тел с малка дебелина.
  3. Механизъм за броене. Монтиран на оста на алуминиевия диск.
  4. Постоянен магнит, чиято цел е да забави и да осигури гладко задвижване.
  5. Диск от алуминий. Монтира се на лагери и тягови лагери.

вихрови токовеДизайн на механизма за броене

Както може да се види на диаграмата, устройството на индукционния електромер е съвсем просто. Що се отнася до принципа на работа, той също е неусложнен. Първо, променливото напрежение се подава към паралелна намотка (напречна намотка) и след това тече към втора, текуща намотка. Между двата електромагнита на намотките, магнитни вихрови токове, които всъщност допринасят за въртенето на диска. Колкото по-голям е токът, толкова по-бързо ще се върти дискът. От своя страна механизмът за броене работи по следния принцип: въртенето от диска се предава на барабана поради червячното зъбно колело (това се улеснява от червей, монтиран на оста на диска, който предава въртене през зъбното колело, както се вижда на диаграмата по-горе).

Можете ясно да видите как работи индукционният електромер във видеото по-долу:

Схемата на електромера

Обръщаме вашето внимание на факта, че принципът на работа на еднофазен електромер на стария модел е подобен на трифазния модел.

електронен

В електронен електромер например Energomera TsE6803V, няма задвижване, няма червячна предавка. Устройството на електромери от нова проба е показано на диаграмата и снимката по-долу:

Устройство за електронен електромер

Работна схема

Принципът на работа на електронния модел е, че датчиците за ток и напрежение предават сигнали към преобразувателя. Последният от своя страна прехвърля кода към микроконтролера за по-нататъшно декриптиране и прехвърляне на данни към дисплея. В резултат на това виждаме колко киловата електроенергия се консумират в момента.

Това видео описва подробно устройството на електронния и индукционния брояч:

Как са електромери

Що се отнася до устройствата за многотарифно измерване, като например денонощни или тритарифни модели, тяхното устройство допълнително има вграден модул памет, който запаметява количеството на текущата „навита” в различни режими: ден и нощ.Това е необходимо, за да се изчисли правилно плащането за електроенергия (от 23:00 до 7:00 цената на киловат е по-малка от останалата част от деня). за предимства и недостатъци на двутарифните електромери може да прочетете в нашата статия.

Има и модели електромери с дистанционно управление. В техния проект е въведен механизъм, който може да блокира системата за изчисляване на консумираната електроенергия.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това какво устройство и как работят електромерите. Надяваме се информацията да е била разбираема и полезна за вас!

Ще бъде полезно да прочетете:

Схемата на електромера

Как са електромери

(4 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Николас

    С индукционните измервателни уреди изглежда, че е разбираемо, но с електронните измервателни уреди не всичко: с повишено или намалено напрежение при едно и също натоварване измервателят дава адекватни показания или има разминаване.

    отговор

Добавете коментар