Как да звучи изход от съседи - 3 ефективни начина

Често срещан проблем, с който се сблъскват жителите на жилищните сгради, е добрата чуваемост на съседите. Тя възниква поради лошо съединяване на плочи, пукнатини в стените, както и поради особеностите на инсталирането на продукти за окабеляване. Последното се наблюдава особено често в панелни къщи. Затова решихме да поговорим за това как може да се направи звукоизолация на контакти, превключватели и монтажни кутии между апартаменти или стаи.

причини

Като начало, кога монтаж на скрита електрическа инсталация и инсталирането на вградени аксесоари за окабеляване, вие пробивате дупки с корона. Във всеки случай това прави стената по-тънка и води до влошаване на звукоизолационните свойства на стените и преградите в апартамента.

Лошата звукоизолация в спалнята е особен дискомфорт, ако тази стая граничи с нейните съседи.

Какви са причините за силна чуваемост във високи сгради? В хрушчови и панелни къщи от други години на строителство, дизайнът на панела предвижда наличието на канали за проводници и през отвори за инсталиране на контакти и ключове. Те са необходими за ускоряване на процеса на изграждане и намаляване на операциите по време на електрически работи.

Съседен изход

За информация, дебелината на плочите обикновено е 12-16 см, което означава, че имате допустима дълбочина за монтаж на електрически продукти и звукоизолация от 6-8 cm.

Така се оказва, че от вашия апартамент има малък прозорец към съседите - звукът идва оттам, а в лоши случаи духа вятър, навлиза неприятна миризма, бактериите проникват и т.н.

През дупка

В частните домове има проблеми с уличния шум - лаещи кучета, преминаващи коли и други. И необходимостта от звукоизолация на изходите възниква със звукоизолацията на стени и тавани, по-специално с последващото зашиване на стени с гипсокартон.

Методи за звукоизолация

Има три начина за звукоизолация на контактите и превключвателните кутии:

  1. Transfer.
  2. Сменете вграденото на товарителницата.
  3. Използвайте специализирани материали и средства за звукоизолация без прехвърляне.

Помислете за основните методи и какви материали могат да бъдат използвани, за да звукоизолирате контактите в апартамента от съседите.

С изходящ трансфер

Прехвърлянето на гнезда е едно от най-простите и в същото време сложни решения. Факт е, че за прехвърлянето на кабелни продукти има нужда чипиране на стени, а това от своя страна е забранено съгласно постановлението на правителството на Москва от 8 февруари 2005 г. N 73-PP „За процедурата за реконструкция на помещения в жилищни сгради в град Москва“. Клауза 4.2. И Правителствено решение № 508 (клаузи 11.3 и 11.11 от допълнение № 1).

Независимо от това - това може да се направи, когато отново направите ремонт в стаята. Най-лесният начин е да прехвърлите електрическите точки на друго място, ако зашивате стената с гипсокартон, тогава можете плътно да покриете розетите. В същото време е възможно да се проведе цялостна звукоизолация на стаята от съседи и улицата.

Когато стените с прехвърляне на контакти, Старите места на монтажа им са затворени с алабастър или мазилка. За да не се засегне територията на съседа, в средата на стената се монтира уплътнение от същия GCR или друг материал.

Схема на звукоизолация

Звукоизолацията на стените се извършва с помощта на специализирани материали, например акустична базалтова вълна. Понякога наричана каменна вата, тя се продава или на рула, или в рогозки (правоъгълни парчета). Самите стени могат да бъдат покрити със звукоизолиран гипсокартон Gyprok Acu-line. За същата цел можете да използвате базалтов картон. Но със звукоизолация, трябва да запомните, че колкото по-голяма е масата и плътността на стената - толкова по-добре.

Най-популярните производители на базалтова вата за звукоизолация са Rockwool, TechnoNIKOL и Knauf.

Въпреки това, когато направите дупка за гнездото в сухото строителство, ще трябва да премахнете звукоизолиращия материал на това място, за да инсталирате гнездото. В резултат на това шумът все още може да дойде оттук.

Кутия за гипсокартон

За да избегнете това, можете или да монтирате корпуса на по-голямо разстояние, така че да има място за звукоизолация на контактите в жироскопа, или да използвате различни акустични кутии за окабеляване на продукти, като например кутии Soundguard IzoBox.

Кутия за озвучаване

Схема за инсталиране на акустична кутия

Нейният колега е кутията Tichoblock. Те осигуряват звукоизолация на ниво 36 - 38 dB.

Кутия за тихоблок

В същото време самата кутия и точките за въвеждане на кабели са запечатани с акустичен уплътнител като Vibrosila, TichoFix s30 и други. Можете да направите такива кутии сами, вижте видеото по-долу за пример:

Такива кутии могат да намалят шума не само ако стените са зашити с гипсокартон, но и ако направите ниша под тях и монтирате в стените от твърди материали, като бетонни плочи, тухли, шлаков блок и др. Но не забравяйте за забраната на чифтосването в панелни къщи.

Без трансфер

Помислете как да организирате звукоизолация на търговски обекти без ръчно направен трансфер. Този метод е за предпочитане, ако трябва да се отървете от шума бързо и без излишни разходи. Най-лесният вариант е:

  1. Изключете апартамента.
  2. Извадете и извадете щепсела от контакта.
  3. Ако има, разглобете гнездото.
  4. В средата на стената направете преграда от пластмаса, картон, кръгъл дървен материал, изрязан от лист от сухото строителство и други твърди материали.
  5. Покрийте го с алабастър, гипс или друг наличен разтвор. Тук трябва да внимавате да не късо съединете проводниците на изхода на съседа, разтворът не трябва да е прекалено течен и водата не трябва да тече от него.
  6. Изчакайте да изсъхне и инсталирайте обратно гнездото и контакта.

Демонтаж на изхода

За да постигнете по-добри резултати след 4 точки от този списък, не можете да положите разтвора, а да сложите слой от звукоизолиращ материал - базалтова вата, акустични рогозки, да инсталирате няколко слоя акустична гипсокартон или да използвате мембранни материали. По принцип изрежете стегнат кръгъл корк.

Фиданка от алабастър

Звукопоглъщащ щепсел

Популярните производители на звукопоглъщащи мембранни материали включват Tecsound, Mapesonic, Front Acoustic, а също и Soundguard.

Ако има възможност за ограждане на стени, можете да използвате горните кутии за звукоизолация на търговски обекти.

Когато полагате абсорбиращ материал, не забравяйте, че дълбочината на стандартното гнездо е 45 мм. Тоест, трябва да сте сигурни, че след това можете да го инсталирате на място!

Ако съседите са твърде силни или този метод не ви е помогнал, тогава можете да замените вградения кабелен продукт с фактура. След това можете да поставите корк от абсорбиращ материал с по-голяма дебелина и да го покриете с разтвор.

Разгледахме как и как да изолираме контакти, монтажни кутии и ключове. Най-евтиният вариант е без трансфер, с полагане на проходен отвор или полагане на изолационен материал. Но не правете звукоизолация на изводи с пяна, това е опасност от пожар. В мрежата има съвети, че можете да използвате огнеупорна пяна, тя се различава от обикновената пяна в червено или розово. Това е напълно приемливо, макар и много противоречиво решение.

Свързани статии:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар