Защо имате нужда от нулева шина в щита и как да го свържете

Нулева шина е необходима, за да свърже заземяващите проводници (PE) и работните нули (N). Изискванията за инсталиране и обозначаване на нулеви гуми са отразени в PUE в точки 1.1.29-1.1.31 (вж Глава 1.1). Обхватът на този дизайн е мрежа с постоянен или променлив ток с напрежение, достигащо 400 волта. Към днешна дата е практически невъзможно да си представим сглобяването на електрически панел без използване на специални гуми, затова в тази статия решихме да разгледаме дизайна и предназначението на нулевата шина.

Характеристики на дизайна

След подробен преглед на конструкцията можете да забележите, че тя е проводяща сърцевина и основа, изработена от пластмаса, която е предназначена за монтаж върху DIN шина.

На снимката появата на НС:

Проводимото ядро ​​съдържа отвори и затягащи болтове за фиксиране на проводниците в него, както и за спретнато и безопасно окабеляване вътре в разпределителното устройство N. Проверява се по NS както по метода на монтаж (случай), така и по броя на монтажните отвори, съответно по дължина.

За да се осигури висококачествена връзка, както и да се опрости по-нататъшната поддръжка, шината е направена от единичен проводим елемент с достатъчен размер електротехническа мед или месинг. С различен брой болтови скоби, към които са свързани нулевите (N) проводници.

Различавайте НС в кутията и наземната шина без кутията, външните проводими елементи са идентични. В корпуса се прави нулева шина или е инсталиран изолатор. За правилното функциониране на устройствата за диференциална защита е необходимо да ги свържете правилно и в разпределителното табло отделете N проводниците от PE. В случай на метален щит, това може да стане само чрез изолиране на неутралния проводник от корпуса.

уговорена среща

Използването на нулева шина прави възможно решаването на няколко много важни проблема:

 1. На първо място, можете да създадете няколко точки наведнъж за свързване на товари от общ вход към нулев тип проводник.
 2. Провеждайте видимо заземяване с устройство с капак, изработен от прозрачен материал, който покрива клемите.
 3. Значително увеличаване на ефективната употреба на защитни автоматични устройства.
 4. Осигурете непрекъснатост на веригата от земята до специфичния товар.
 5. За да се изпълни важното условие, което предвижда разделяне на проводници от нулев (защитен) и работен тип. за как да разделим проводник на писалка, разказахме в отделна статия.

характеристики на

Сега има много ясни изисквания за избор на нулеви гуми. Най-важното правило е да не се превишава напречното сечение на проводника на подобен индикатор в GZSH. За да ви разбере, има възможност да влезете в кутията от една до четири дузини проводници.Например, за вариант 3 до 40 е предвиден проводник, чието напречно сечение достига 3 милиметра с максимално допустима връзка от четири десетки.

По отношение на техническите характеристики сме предоставили някои от параметрите в таблицата по-долу. Всеки производител има свои дизайнерски характеристики и характеристики на нулеви гуми. За пример взехме IEK продукти:

IE от IEK

Правила за инсталиране

Монтирането на NS е възможно както на специална шина, така и в електрически панел. Опциите за инсталиране са достъпни както в затворен, така и в отворен начин. Отвореният метод е идеален за кабинет, който ще бъде затворен за неоторизирани лица. Затворената версия се използва в ситуации, когато се използва оборудване, свързано с много важни елементи. Като пример можем да дадем гнездо за захранване за различен електрически инструмент.

Снимка на таблото

Видеото по-долу ясно показва как да инсталирате НС върху DIN шина и как да го поправите по-надеждно:

Така че проучихме дизайна и предназначението на нулевата шина. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(1 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Вадим

  Добре дошли! Има ли указания за инсталиране на нулева шина върху релса за din? По-специално той се интересува дали е възможно да се инсталира шината близо до машината (снимка 1), или е необходимо да се постави разделител (снимка 2)?

  отговор
 • максимален електрически майстор

  Не е препоръчително да поставяте нулевата шина плътно към машината, както и към шината за заземяване. Така че е по-добре да поставите гумите хоризонтално една към друга, под пушките и между два и най-малко два сантиметра между тях и други контакти, така че да няма никакви пикапи и къси съединения при навлизане на влага.

  отговор

Добавете коментар