Преглед на тестерите за устойчивост на заземяване

Заземеният контур е основното и интегрално устройство за защита на човек от токов удар по време на повреда на уреда или повреда на изолацията. За да се следи състоянието на системата за заземен електрод, е необходимо да се извършват периодични измервания, тъй като металните части в земята са подложени на корозия. С разрушаването на метални части съпротивлението на веригата спада и тя престава да изпълнява защитната си функция. В тази статия ще разгледаме инструменти за измерване на съпротивлението на заземяването.

Преглед на инструмента

Измервателният апарат F4103-M1 проверява контура на всякакви геометрични форми и размери. Външният вид на устройството е показан на снимката:

F4103-M1

Спецификациите са показани в таблицата:

Параметри Ф4103

Следващият в нашия преглед е директен референтен метър за определяне на активното съпротивление M416. Устройството е тествано във времето, има висока точност и стабилност. Ето как изглежда:

M416

Основни технически данни:

Характеристики M416

Извършването на измервателни работи с помощта на m416 е показано във видеото:

Модерното микропроцесорно измервателно устройство IS-10 е следващото в нашия преглед. LCD дисплей, автоматичен диапазон на измерване, вградена памет на последните четиридесет измервания. Удароустойчив корпус със защита IP42. Можете да видите външния вид на снимката по-долу:

IS-10

Устройството е предназначено за измерване и изпитване на заземяващи елементи по метода на дву-, три- и четирижилен. Също така може да се използва за проверка на качеството на връзката на проводниците наземен автобус и т.н.

Параметри на IS-10

Ръководството за инструкции за по-напредналите измервателни уреди IS-20/1 е показано във видеото:

Добре и допълва нашия списък с инструменти за измерване на съпротивлението на заземяващия контур - професионално устройство MRU-101. Устройството може да измерва съпротивлението на почвата, да се адаптира към конкретна задача, като използва анализ и събиране на данни. MRU-101 има памет за последните четиристотин измервания.Външен вид на електромера:
MRU-101 снимка

Основните технически характеристики на това устройство:

Параметри на MRU-101

Видео рецензия MRU-101:

Принципът на работа на електромери

Измерването на устойчивостта на почвата се извършва според класическото Закон на Ом (R = U / I). Източникът на напрежение в устройството доставя разликата в потенциала на електродите и токът се измерва чрез устройството. След като получи данните, електромерът изчислява и показва резултата. Диаграмата по-долу показва схемата на измерване:

Схема за измерване

Повечето измервания се извършват по този метод или близки до този принцип. Следвайки инструкциите за устройството, което имате на склад, трябва да инсталирате измерващите електроди, като ги раздалечите от основната земя.

Измерване с три пина

Работата се извършва в рамките на няколко минути, през който време се установяват показанията. Тази процедура се извършва за всеки заземен електрод поотделно. Научете повече за това, как харчат измервания на съпротивлението на заземяванеМожете от нашата статия.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видеото, което ясно показва как измерванията се извършват от един от разглежданите от нас апарати - F4103-M1:

Затова разгледахме основните инструменти за измерване на съпротивлението на заземяването. Надяваме се предоставената информация да ви е била полезна!

Също така препоръчваме да прочетете:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар