Как да направите заземяване на триъгълник - стъпка по стъпка инструкции

Някои хора се чудят дали да направят заземяване в частна къща? Според стандартите на GOST, SNiP и PUE е необходимо да се направи кран, който ще предпази и предпази човек от токов удар. Ето защо, когато изграждате частна къща, първо трябва да свържете такава система. Най-удобната и често срещана конфигурация е равностранен триъгълник - това е метална конструкция, която се забива в земята с помощта на щифтове. Разстоянието между щифтовете трябва да е равно. Размерите зависят от почвата, в която ще се намира. Пръчките образуват контур от армировъчни, тръбни или стоманени ъгли. Формата им трябва да е удобна, така че да могат лесно да се забият в земята. В тази статия ще говорим подробно за това как да направите заземяване на триъгълник в частна къща.

Предимството на триъгълен контур

Какво предимство има триъгълникът пред формата на лента? Той се състои във факта, че такъв дизайн заема по-малка площ, съответно земните работи ще са много по-малко. Да, и да свържете щифтовете е много по-лесно в ямата, отколкото в тесен и дълъг окоп. Най-важното предимство на триъгълното заземяване е надеждното функциониране на защитата, както ако джъмперът, направен от метал между електродите, е повреден, устройството за заземяване ще продължи да работи (от друга страна).

Размери на земния контур

Преглед на системата

Височината на всеки заземяващ електрод има определени стандарти и е от 2 до 3 метра. Формата на местоположението на електродите в земята е равнобедрен триъгълник, разстоянието между което трябва да бъде най-малко 1,2 m, най-добрата дължина е дължината на всеки заземен електрод (т.е. 2-3 метра). За да се получи добра контактна връзка, се използва метална плоча, която се наслагва чрез заваряване. За да пренесете заземяване от веригата към къщата, се препоръчва да използвате шина, направена от същия метал или стоманена тел с подходяща секция. Размерите на ъгъла трябва да бъдат най-малко 50x50 mm.

Стъпки за инсталиране

Можете да направите заземяване на триъгълник според следните стъпка по стъпка инструкции:

  1. На избраното място маркираме местата на всмукване на вертикални електроди. След това трябва да изкопаете окоп до дълбочина един метър. Дълбочината трябва да е под замръзване на земята. Строителните линии трябва да образуват триъгълник, дължината на страната на който е посочена в изчисленията.
  2. След това трябва да копаете окоп от конструкцията до силовия щит. Ъгълът на веригата, към която ще бъде свързан клапата, е най-близкият. Това се прави, за да се спестят материали.Тренч снимка
  3. След това е необходимо да се забият електродите в земята, оставяйки 20 см над земята.Пин в земята
  4. С помощта на стоманена лента е необходимо да се направи затворена система. Той е заварен към електродите и образува триъгълник.Заварен триъгълник
  5. От най-близката точка се полага лента към силовия щит и се показва на стената.Метална лента
  6. За да заварите болт към перваза към шкафа, резбата му трябва да е навън.Това означава, че капачката на болта ще бъде заварена. За да свържете земята към щита в къщата, е важно предварително да пробиете дупка за заземяващия кабел в стената.
  7. С помощта на гайка заземяващият кабел е свързан към болта. След това е необходимо да се обработят местата на заваряване и фуги със специални вещества от корозия и уплътнител.PE в щита

Инструкциите на снимките са следните:

Алгоритъм за заземяване

Последната стъпка в инсталирането на заземяващия електрод със собствените си ръце ще бъде тест за устойчивост на земята, За да направите това, трябва да имате специално електрическо устройство, наречено омметър. Но тъй като такова устройство не е евтино, по-добре е да поканите специалист от енергийния мениджмънт. Специалистът трябва да извърши измервания и да въведе данни в паспорта на веригата на заземяващия електрод.

Измерване на съпротивлението

Важно е да проверите при сухо време, тъй като атмосферната влага може да даде грешки в измерването. Степента на съпротивление на контура не трябва да надвишава 4 ома за 220 волтова мрежа. Ако съпротивлението надвишава този показател, тогава трябва да се подобри заземяването. За да направите това, добавете още един заземен електрод или направете дизайн под формата на ромб.

Ако параметрите отговарят на всички норми и изисквания и ниското съпротивление на веригата е потвърдено, тогава можете да погребете изкопа. Това става с равномерна почва, без развалини и отломки. Заземяването не трябва да се свързва с щита не паралелно, а отделно за всеки технически възел.

Има и друг начин за тестване на устойчивостта, без да се обадите на специалист. За да направите това, достатъчно е да имате лампа, чиято мощност не е по-малка от 100 вата. Източникът на светлина е свързан към системата с един контакт, а вторият - с фазата. Ако триъгълникът е зададен правилно, светлината ще бъде ярка. Ако блести слабо, тогава контактите между заземяващите проводници са слаби и ставите ще трябва да бъдат преработени. Ако светлината изобщо не свети, тогава триъгълникът не е инсталиран правилно. В този случай трябва да проверите самата верига и да видите къде е направена грешката.

Видеото по-долу ясно показва как да сглобите заземителен контур с триъгълна форма:

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите заземителен триъгълник със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставените диаграми, снимки и инструкции за инсталиране са ви били полезни!

Ще бъде полезно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар