7 съвета за избор на уличен прожектор

Първоначално прожекторите са били използвани за осветяване на строителни обекти, етапи и фасади на сгради. Малко време мина и собствениците на селски къщи започнаха да използват този тип лампа за осветяване на територията на лятната вила. Всъщност идеята е много разумна и вече придоби висока популярност. След това ще говорим за това как да изберем прожектор за улицата по отношение на мощността, вида на крушките и други, не по-малко важни параметри.

Условия за работа

Първото нещо, което трябва да решите, преди да изберете прожектор за вашия дом, е за какво ще се използва. Това решение ще засегне всички от следните параметри: мощност, тип лампи, характеристики на дизайна и т.н. В ежедневието необходимостта от прожектори възниква по три причини: строителството е в ход, необходимо е да се придаде на ландшафтния дизайн по-оригинален вид или просто трябва да направите осветление за сигурност на улицата.Охранно осветление

Що се отнася до строителната площадка, за нея трябва да изберете лампа с ярък насочен светлинен поток. Блясъкът трябва да бъде едноцветен (тук не е подходяща игра на цветове). За декоративно улично осветление са подходящи RGB прожектори, които с помощта на допълнителни устройства могат безпроблемно да променят сиянието си и да направят красива нощна гледка към провинцията. За защита трябва да изберете устройства със сензор за движение, насочени, но не прекалено ярки.Ландшафтно осветление

Тип лампа

Вторият, не по-малко важен етап от избора е да се определи вида източник на светлина, Днес прожекторите могат да бъдат LED, халоген, металогенид и натрий. Всяка опция има своите предимства, които сега ще разгледаме.

LED

Първият и най-модерен вариант са LED устройства. Светодиодите са бъдещето, така че тук трябва да се спрете по-подробно.LED осветление

Сред предимствата на такива устройства са:

 • ниска консумация на енергия;
 • дълъг експлоатационен живот (над 50 хиляди часа);
 • устойчивост на вибрации;
 • високо IP степен на защита;
 • може да се използва при температури от -30 до + 40 ° C (има модели с още по-широк диапазон);
 • имат неограничен ресурс за включване / изключване.

И това не е пълен списък на предимствата на LED прожекторите. Що се отнася до недостатъците, той сам - високата цена на LED продуктите.

халоген

Втората най-популярна са халогенните лампи. Предимството им е ниската цена и високото цветопредаване. Що се отнася до недостатъците, основните се считат за кратък експлоатационен живот (не повече от 4000 часа) и силно загряване по време на продължителна работа (не е възможно да докоснете кутията без ръкавици).Халогенен източник на светлина

Много хора задават въпроси кои прожектори е по-добре да изберат за осветяване на двора - халоген или LED. Ако имате пари, препоръчваме да дадете предпочитание на по-модерен вариант, като Такава лампа се отплаща много бързо и в същото време ще служи повече от 10 години.

Метален халид

Следващи в списъка са метални халидни прожектори за осветление. Вътре в такива устройства е инсталирана газоразрядна лампа с висока светлинна мощност. Металохалогенните лампи имат ярко студено сияние, което е подходящо на строителна площадка или за зона, където трябва да се грижите за добро осветление. Друго предимство при избора на тази опция е висока надеждност и устойчивост на спада на напрежението.Метална халоидна лампа

натрий

Е, последният вариант са натриевите прожектори. За осветление в такива устройства се използват натриеви лампи. Недостатъкът на такива източници на светлина е лошото цветопредаване, така че те по-често се използват за осветяване на периметъра на сградите и тези зони, където не се налагат специални изисквания в зависимост от яркостта на сиянието. Предимството на избора на натриеви прожектори е тяхната гъвкавост - лесно можете да замените типа източник на светлина с друг.Натриева лампа

Подредихме видовете лампи. Бих искал да посоча още няколко факта в полза на LED устройствата. Първо, всички други алтернативи са нестабилни към вибрациите и могат да се провалят, когато се появят. Второ, светодиодите, за разлика от газовите лампи, не вредят на околната среда, следователно те могат да бъдат изхвърлени в обикновен кош за боклук. Трето, диодите са много по-силни от своите конкуренти и могат да издържат на малки механични повреди, които не са рядкост на улицата.

мощност

Говорете за това как да изберете прожектор по сила не е толкова просто. Зависи от това къде точно ще използвате лампата, докъде трябва да достигнат лъчите и колко площ трябва да бъде осветена. Всички тези параметри са чисто индивидуални, следователно, за да изберете най-подходящия вариант за определени условия, трябва точно да определите предназначението му.

Ако искате да изберете прожектор за осветяване на къща на улицата (веранда), просто изберете LED опцията с мощност около 30 вата. В същото време халогенната лампа за същите условия трябва да има мощност около 300 W или дори повече. Дори чрез това сравнение може да се каже, че светодиодите значително пестят енергия и в същото време имат еднакви показатели.

Визуален видео преглед на 30-ватова лампа в двора

Допълнителни функции

По-горе разгледахме основните критерии, които ще ви позволят да изберете правилния прожектор за улицата, но това не е всичко, което трябва да знаете. Модерните осветителни тела могат да бъдат оборудвани с допълнителни функции, които могат да ви бъдат полезни и за които може би дори не знаете.

Така че, когато избирате, обърнете внимание на следните нюанси:

 1. Прожекторът може да бъде стационарен или мобилен. В последния случай устройството има подвижен монтаж и дръжка, което е удобно за прехвърляне от място на място. Препоръчваме да изберете тази опция, ако сте започнали строителството на вилата или сте решили да направите временно осветление на обект.Преносимо устройство
 2. Степента на защита от влага и прах (маркирана с буквите IP) трябва да бъде поне 65, ако приложението е на открито. В идеалния случай трябва да изберете максимално възможна защита - IP 68, за да сте сигурни в нормалното функциониране на устройството. Бих искал да добавя и тук - ако решите да окачите прожектор за осветяване на сайта, не забравяйте да го инсталирате под козирката на покрива или под друг тип защита. В този случай допълнително защитавате случая от атмосферни валежи и вятър, които са основните вредители.
 3. Разумна идея би била да изберете лампа, която е допълнително оборудвана със сензор за движение и фотореле. В този случай светлината ще се включи само по две причини: на улицата се стъмни или IR лъчи засекат движението на човек в зоната на покритие. Тези две допълнения позволяват значително спестявайте енергия и направете осветлението автономно.Фото прожектор със сензор за движение
 4. LED прожекторите за дома могат да имат един мощен LED или матрица. Не препоръчваме да избирате последния тип изпълнение, катоматрицата се загрява по-бързо и има по-малко светлина.
 5. Тялото на лампата трябва да е алуминий или сплав с този метал. Ако сте видели пластмасова лампа в магазина, която да осветява района, заобикаляйте я. Причината е, че това изпълнение няма да издържи механични повреди и високи температури, в резултат на което бързо ще се повреди.
 6. Има устройства с батерия. Препоръчваме да изберете тази опция, ако се нуждаете от временно осветление на територията или има случаи на прекъсване на тока на сайта.
 7. Колкото и да е странно, функционалността му може да зависи от формата на лампата. Например, квадратна форма е подходяща за равномерно осветяване на голяма площ. Кръглите проектори имат насочен светлинен изход, докато линейните са подходящи за светлини за басейн и фасади на сгради.

Между другото, можете да спестите пари и Направете прожектор направете го сами, Препоръчваме да се гледа един от примерите за сглобяване:

Домашна LED светлина

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да изберете правилната светлина за прожекторите за улицата. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас. Още веднъж е по-добре да организирате LED осветление, което ще позволи бързото възстановяване на изразходваните пари.

Подобни материали:

Визуален видео преглед на 30-ватова лампа в двора

Домашна LED светлина

(19 гласа)
Зареждането ...

6 коментара

 • Denis

  Благодаря много за видеото! По принцип всичко е ясно и разбираемо, колко свети лампата от 30 W.

  отговор
 • Denis

  Интересен и полезен преглед на прожекторите, научих много нови неща, въпреки че самият аз съм ангажиран с прожектори за сцени!

  отговор
 • максима

  Видеото наистина беше полезно като добър пример за евтини, нискокачествени LED прожектори, които заливаха строителните пазари и магазини.
  Тази прожекторна светлина от 30 вата може лесно да замени една 10 вата, но наистина добро качество. 30 вата трябваше да наводни почти целия двор и повярвайте ми - от истинска прожекторна светлина от 30 вата ясно би се виждала ивица на земята. И така на практика обединявате светлината от една 36-ватова флуоресцентна лампа !! И ако сте имали две такива лампи? биха ли „запушили“ прожекторите? Ще обясня малко - 5 вата светодиоди = 10 вата от луминесценцията, сравнението не е точно, тъй като LED технологията непрекъснато се подобрява, но засега това е приблизително така.

  отговор
  • Ренат

   Ето защо хората са измамени. Разкрийте информацията изцяло. Каза А, кажи Б.
   Светодиодът е елемент, който свети в зависимост от подадения към него ток.
   Да речем, че работното напрежение е 12V, а токът може да се подава по различен начин. Т.е. за определен светодиод има диапазон на силата на тока, минималният е когато започне да свети изобщо, максимумът е, когато „изгори малко повече“ 🙂 При максимален ток светлинният поток (в лумени) ще бъде максимален, както и консумираната мощност но, експлоатационният живот ще бъде минимален. И обратно, с минимална сила на тока - светещият поток и консумацията на енергия - са минимални, а експлоатационният живот е максимален.
   Ето „игра“ с този много актуален - можем да изберем оптималния за нас режим. Но тъй като обикновен потребител купува готово решение в магазин (където производителят вече е задал този параметър), ние сме „доведени“ до по-голяма светлинна мощност (виж лумени).
   Така че във вашия пример,
   1) или 10-ватов прожектор няма да живее дълго (ако е „навит“ до нивото на 30 вата);
   2) или 30 вата ще изживее много дълго време (ако е „усукана“ до нивото на 10 вата);
   3) или в 30-ватова прожектор, която производителят „изневери“ и постави в прожектора например 20-ватов светодиод или дори 10-ватов.

   отговор
 • Max

  Но се сблъсках с факта, че светлината на прожекторите може да има супер силно трептене и когато камерата е на улицата, тогава никерата не се вижда на записа заради това. Но наскоро сложих два прожектора glanzen, всичко изглежда е наред. Също така проверих дали има желания ip, качеството на случая. Е, не знам, докато есенните дъждове бяха там, не видях промените, което означава, че всичко работи както трябва :).

  отговор
 • Ренат

  По едно време си купих прожектор 60W. Беше отлично. Но той "умря" година по-късно. Разглобявайки се, видях, че баластът е "умрял" (захранването, което не разбира), най-вероятно, защото казва 50W и е проектиран за натоварване 50W, а не 60.

  отговор

Добавете коментар