Какви са прожекторите - 5 основни типа

Сериозен проблем е въпросът с осветлението на стая или голяма площ. В крайна сметка осветителното устройство не само трябва да осветява терена добре, но и разумно да консумира електрическа енергия. Освен това лампата трябва да работи без прекъсвания, да е удобна при работа и поддръжка. Има широка гама от подобни устройства и сизбор на прожектор необходимо е да се вземат предвид предимствата и недостатъците на всеки. В тази статия ще разгледаме съществуващите видове прожектори за външно и вътрешно осветление.

халоген

Халогенните лампи осигуряват без сянка прожектор с топъл нюанс. Такива видове често се използват за осветяване на билбордове или фасади на сгради, както и за осветяване на големи предмети (например язовири или мостове).

Халогенен източник на светлина

Принципът на работа на устройството е подобен на работата на лампа с нажежаема жичка, само че към газа се добавя халоген, с помощта на който възниква мощен светлинен поток. Има разновидности на прожектори, които работят от трансформатор или захранване, както и директно от стандартна мрежа.

Какви са предимствата и недостатъците на продукта? Предимствата на това устройство включват ниска цена, висока надеждност и съвместимост с димер. Благодарение на това прожекторите са лесно регулируеми и регулируеми. Халогенните светлини издържат до 4000 часа. Недостатъците на този тип осветление включват висока степен на нагряване на корпуса, както и значително потребление на енергия.

Метален халид

Принципът на работа на такова устройство е следният: газовата лампа се напълва с газови пари, когато е включена и излъчва светлина. Такъв прожектор осигурява ярко осветление със студен сянка. Светлинният им поток е мощен и силен. Такива видове се използват в супермаркети, търговски центрове, концертни зали и изложби. В допълнение, те се използват за осветяване на строителни обекти и билбордове.

Метална халоидна лампа

Металните халидни прожектори имат дълъг живот и работят до 15 000 часа. Друго предимство е тяхната надеждност и имунитет към спада на напрежението. Има голям избор от модели, които са добре защитени от различни видове повреди.

натрий

Този тип прожектори не притежават голяма мощност и добро качество на осветлението. Поради това те се считат за много икономични и осигуряват жълта светлина с топъл нюанс. Натриевите модели се използват на места, където са необходими минимална поддръжка и максимални икономии. Използват се за осветяване на магистрали, пътища или улици. Също така такива лампи често се използват за осветяване на пейзажи и фасади. Натриевите светлини издържат до 30 000 часа.

Натриева лампа

Принципът на работа на устройството е следният: електричество се подава в запечатана колба, вътре в която има натриеви пари. Тези двойки излъчват светлина под въздействието на електрически ток.Какви са предимствата на този тип дизайн? Такъв продукт се счита за най-защитен от различни повреди.

LED

Светодиодите се считат за най-популярния и висококачествен източник на светлина. LED прожекторът издържа до 80 000 часа и не изисква никаква поддръжка през целия жизнен цикъл.

LED осветление

Този тип прожектори се използват в почти всички области. Поради факта, че имат висока плътност на светлинния поток, те се използват за осветяване на голяма площ. Също така, този тип изпълнение има възможност да създава всякакви светлинни ефекти.

Какви са предимствата и недостатъците на LED моделите? Основните предимства включват факта, че те имат висока ефективност в сравнение с други осветителни устройства. В допълнение, устройството има добри ударозащитни и защитни показатели и техните характеристики. Работи при всякакви условия. LED прожекторът обаче има един, но съществен недостатък: висока цена. В този случай можете също Направете LED прожекторчрез решаване на проблема с надплащането.

инфрачервен

Този тип осветление излъчва спектър от светлина, който човешкото око не вижда. Инфрачервеният прожектор се използва в системите за видеонаблюдение, както и в устройства, които се използват през нощта за осветяване на територията.

Ако човешкото око не е в състояние да открие инфрачервена светлина, тогава камерите го вдигат лесно и картината е ясна и разбираема. При избора на продукт е необходимо да се обърне внимание на ъгъла на излъчване, обхвата на детектиране и дължината на вълната, както и на тока и напрежението, които се консумират. Предимствата на продукта включват тяхната ефективност, компактност и ниска цена. Снимката по-долу показва пример за IR осветител:

IR прожектор

Затова разгледахме основните видове прожектори за улично и вътрешно осветление. Надяваме се предоставената информация да ви е била полезна!

Препоръчително четене:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар